Smečka bez vůdce a brzy možná i bez trenéra

Za poslední dva roky investovali do sestavy skoro 200 milionů euro. Přivedli nového trenéra s trofejemi jak z jeho času v Bayernu, tak předtím ve Frankfurtu. V jeho druhé sezóně ale trčí ve středu tabulky, nehrají Evropu a po minulém týdnu ani německý pohár. Jedinou věc, kterou mění častěji než rozestavení je složení základní jedenáctky. To je Wolfsburg, a to jsou témata pro Svět Wolfsburgu.

Rozhovor měl původně vyjít jako epizoda podcastu, zradila nás ale kvalita zvuku v nahrávce. Přinášíme teda výběr toho nejdůležitějšího zabalené jako článek :)

Wolfsburg loni málem uhrál evropské příčky, přes léto posílil, přesto jakoby udělal krok zpátky a aktuálně trčí na jedenáctém místě. Jak se tohle stalo?

Přesně tak, v létě jsme přivedli super posily. Ať je to Lovro Majer nebo třeba stoper Moritz Jenz, který hrál loni v Schalke. Podle mě nemáme špatný tým. Máme sestavu schopnou bojovat s Freiburgem nebo Hoffenheimem o Evropu. Minulý rok nám to uteklo v posledním kole… prostě jsme neporazili sestupující Herthu. Doteď mám problém to pochopit. No a od té doby se to sype.

Hoffenheim se zvládnul do souboje o Evropu vyšvihnout pod trenérem Matarazzem za kratší dobu než to s vámi trvá Niku Kovačovi. Je trenér teda tou příčinou problémů ve Wolfsburgu?

Ano, určitě je to v trenérovi. Minulou sezónu nás pozvedl, ale letos jde ten propad zatím za ním. Abych to ale neházel všechno na něj, myslím si že nám chybí nějaká vůdčí figura, zkušená opora v týmu.

Není tím lídrem Maxi Arnold?

Maxi určitě je lídr. Když je na hřišti. Budu ale citovat Nika Kovače a řeknu, že když není Arnold na hřišti, hrajeme líp. Moc přidržuje balón, vzal za svou tu roli lídra a snaží se na sílu dokázat, že je oporou týmu. Ten jeho legendární status u nás i ty nároky na něj a jeho reakce na ně škodí jemu i týmu. Vidět je to třeba na jeho zbytečných žlutých kartách.

Takže trochu jako Joshua Kimmich - chce být tahoun za každou cenu a někdy je to na škodu?

Jo, to je dobrý přirovnání. Někdy je zbytečně přemotivovaný, chce to táhnout moc na sílu a zbytečně se třeba hádá s rozhodčíma. Abych mu ale nekřivdil, je to velký srdcař.

Zpátky k formě Wolfsburgu, minulý týden vypadl v poháru s Gladbachem. Bastian Schweinsteiger po zápase nadhodil zajímavou myšlenku. Řekl, že kdyby Wolfsburg vyhrál, obrátí se tím ta nálada kolem Nika Kovače. Souhlasil bys, nebo už Kovač překročil bod, odkud není návratu?

Já věřím, že kdybychom postoupili, kdyby Jonas Wind trefil jednu z těch šancí, které měl, tak by to Kovačovi zvedlo reputaci u vedení. Jít do čtvrtfinále poháru už je slušný, hlavně když tam můžeš chytit soupeře z druhé ligy a mít potenciálně snazší cestu do semifinále.

Nedá se ale asi říct, že ta prohra byla překvapivá. Hráli jste totiž venku a na cestách jste letos vyhráli jen jednou - v Kolíně…

No a i tam jsme prohrávali gólem Lucy Waldschmidta, který od nás v Kolíně hostuje, než to Jonas Wind otočil. To byla nejen naše jediná výhra venku, ale jediné body. Pak dál tam nemáme ani remízu.

V Dortmundu jsme hráli dobře, nechali jsme si dát ale laciný gól. Ve Stuttgartu jsme dokonce vedli, pak jsme ale nechali nastartovat Guirassyho. Příští týden jedeme ven do Darmstadtu. Tam pokud Niko Kovač nevyhraje, tak si asi už bude moct hledat nové angažmá.

Kovač zvládnul letos vyměnit už pět různých rozestavení, něco s křídly, něco s křídelníky více středem, něco úplně bez nich. Hledá pořád identitu?

Taky mám dojem, že se ten tým pořád hledá. V určitém bodě minulou sezónu trenér zvolil jednu sestavu a neslo to výsledky. Letos ještě neměli hráči možnost si zvyknout na svoje role. Jednou hrají stopeři ve třech, podruhé ve dvou. Jeden zápas je na hrotu Jonas Wind sám podporovaný křídly z šířky, podruhé nastoupí ve dvojici… Vence Černý je toho perfektní důkaz. Sezónu začal dobře, pak se ale přešlo na rozestavení bez tradičních křídel a on se nedostává tolik do hry.

No a co bys řekl, že to rozestavení je? Protože co Volkswagen vstřebal ránu z kauzy Dieselgate, tak zase začal investovat do svého týmu. Za hráče se utratilo skoro €200 mil za poslední dva roky. Je to na sestavě znát? A máš dojem, že se buduje s nějakou jasnou vizí jak to potom bude vypadat na hřišti?

Hráči co přichází mají kvalitu. Moritz Jenz vypadá dobře, teď se zabydlel v té stoperské dvojici… nebo trojici… nebo co to teď naposledy hrajeme. On tu kvalitu každopádně má. Lovro Majer je možná trochu zklamání. Stál asi €25 mil a tam bych řekl, že jsme přeplatili. Joakim Maehle vypadá dobře, Vašek Černý měl momenty, ale Kovačova rotace ho limituje…

To je zajímavý talent do šířky. Černý, Maehle, rok dřív Wimmer a Kaminski, už dýl tam je Baku. Pak je tam ale Tiago Tomás. Jakým způsobem to jde dohromady, přivádět křídla a k nim pak přihodit Tomáse, který je víc vlastně podhrot…

Tomásův příchod jsem taky nechápal. On ve Stuttgartu, kde loni hostoval, hrával taky často devítku. U nás střídá ty posty jako ponožky. Jednou ho vidíš na desítce, pak na křídle, potom na hrotu… Kovač si ale chválí jeho rychlost, staví ho jako prvního z lavičky kamkoliv je třeba. Ten hráč ale nemůže vědět co má být jeho role.

Tak trochu jako Vašek Černý? Ten zatím nebyl moc efektivní, řekl bys ale že to je vinou spíš trenéra než hráče?

Určitě. Kdykoliv se mu začalo dařit, tak s tím Kovač zamíchal a on skončil na lavičce nebo v jiné roli. Křídlo hraje dobře, ale když hraje takovou tu polodesítku, to není jeho. Přitom by se nám hodilo, kdyby našel svojí střeleckou formu. Gólově spoléháme jenom na Jonase Winda.

To jo, ten má ve třinácti zápasech bilanci 9+3. Další střelci jsou na jediném gólu. Vedle všech Kaneů a Guirassyů je ale dost přehlížený. Není to škoda, že nedostává ty zásluhy?

Je přehlížený, ale myslím si, že je to dobře. Všichni koukají na špičku tabulky střelců a on díky tomu není pod takovým tlakem médií a může se soustředit na sebe.

Z dat mě zaujalo, že Wolfsburg je po Bayernu druhý nejpomaleji útočící tým. V držení míče teda urazíte skoro nejméně metrů za sekundu směrem k soupeřově brance. Nemáte ale kdoví kolik přihrávek za segment držení míče. Je to vidět i na hře, že si někdo nechává míč moc dlouho?

Je to tam. Ať je to Lovro Majer nebo Maxi Arnold, ty střeďáci předržují balón. Mezitím soupeřovo beci zavřou naše křídla, my nemáme možnosti a tak to zkusíme nakopnout na Winda, který to musí zkusit nějak uhrát. Ty útoky pak končí buďto ztrátou po nákopu nebo ještě předtím, když ho soupeři seberou tomu záložníkovi rovnou z kopačky.

Já si vzpomínám, že Kovačův Bayern měl problém, kdy byla velká mezera mezi hluboko sedící záložní dvojicí Thiago-Kimmich a ofenzivní trojicí kolem Müllera o řadu výš. Nepřenesl si Kovač tohle s sebou i do Wolfsburgu?

Řekl bych, že je to úplně to samé. Když je tam ta záložní dvojice třeba Svanberg-Vranckx a před nima na desítce Lovro Majer, tak ten je od nich hrozně daleko. Často i někde na křídle. Problém je to potom i po ztrátě míče, kdy se soupeř valí rovnou na ten double-pivot a hrozně těžko se to potom brání.

Druhá věc, co mě zaujala… Wolfsburg je druhý co do vyhrávání míče 40 metrů nebo blíž soupeřově brance. Častěji to dělá už jen Leverkusen. Ten presink je vám ale k ničemu, protože jste po něm dali jen jeden gól. Když teda umíte míč vysoko v poli vyhrát, proč potom neumíte využít té soupeřovo otevřené obrany?

Protože ten vyhraný balón vždycky hezky vrátíme původnímu majiteli. Dáme špatnou přihrávku, zbytečně rychle střílíme, plýtváme. Ale ten gegenpresing nám jde, teď už jen vyladit tu druhou fázi.

No a na závěr, co čeká Wolfsburg dál?

To záleží na zbytku podzimu. Pokud neuděláme výsledek ani s Darmstadtem, tak asi vyhlížíme změnu trenéra. Zmiňuje se jméno Olivera Glasnera - ten už u nás byl a dostal nás do Ligy mistrů, toho bych rád přivítal zpátky. Ale uvidíme jak zakončíme ten podzim. Hlavně doufám, že příští rok budu moct jet s VfL někam na Evropu.

 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

98.9%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíDeset důvodů, proč sledovat Asijský pohár
StaršíWerner v Manchesteru? Proč je to nesmysl?