Werner v Manchesteru? Proč je to nesmysl?

Timo Werner je spojován s lednových odchodem z RB Leipzig. Mezi kluby, které jeho situaci monitorují se vynořil i Manchester United. Proč se zřejmě blíží druhý Wernerův přestup na trase Německo, Anglie a proč Manchester United nedává jako cílová destinace žádný smysl? Témata pro tenhle text.

Návrat Tima Wernera do bundesligového Lipska nevyšel úplně podle plánu. Zatímco byl německý útočník zaneprázdněn vyhráváním Ligy mistrů s Chelsea, klub ze stáje Red Bullu se přes jeho odchod přenesl. Do role předního zakončovatele vyrostl Christopher Nkunku, dříve Wernerův dvorní nahravač. V té době pravý křídelník, Nkunku se v mezičase posunul doleva. Werner se tak vrátil do týmu, který pro něj neměl potřebu ani místo.

Když nastoupili s Nkunku společně, člověk by nabyl dojmu, že se pletou jeden druhému pod nohy. Kdo by s letním odchodem francouzského ofenzivního univerzála očekával, že nastane opět Wernerova chvíle, mýlil se. Odchovanec Stuttgartu v aktuálním ligovém ročníku odehrál pouhých 203 minut. V nich si připsal dva góly - jeden prakticky z nulového úhlu, druhý z pokutového kopu. Minuty se nesčítají ani v pohárech s půlhodinkou hry v Lize mistrů a 73 minutami v DFB-Pokal. Obojí bez gólové kontribuce.

Na nejlépe placeného hráče klubu v každém ohledu žalostně málo. I proto dalo Lipsko hráči zelenou k lednovému odchodu, jak reportuje web Transfermarkt. Vícero zdrojů informuje o “zájmu 3-4 celků z Anglie a pár klubů z Německa”. Pro bundesligové kluby bude ale překážkou Wernerův plat. Motivace hráče k odchodu je zřejmá - pravidelná minutáž a s ní i šance na reprezentační nominaci pro domácí EURO.

Jedním z klubů, který se o Wernerovi služby zajímá, má být Manchester United. Zástupci anglického klubu již měli navázat kontakt se svými německými protějšky. Byl by ale Timo Werner spásou střelecky plachých rudých ďáblů?

Manchester United vstřelil v úvodních 14 zápasech Premier League pouhých 16 branek. Jen Bruno Fernandes (3), Scott McTominay (3) a Marcus Rashford (2) mají ke svému jménu více jak jednu ligovou branku. Nepatřičně proto může působit tvrzení, že problém United není v koncovce. Je pravdou, že podle metriky xG měl tým z rudé části Manchesteru vstřelit o 4 branky více. I xG 20,2 však řadí United až na 11. místo ve srovnání se soupeři z Premier League, níže než Everton, Aston Villu nebo Brentford.

To může být chápáno jako symptom nedostatečného počtu vytvořených příležitostí pro střelce v týmu. Jen čtyři hráči s 500 a více minutami v zápisech vytváří šance větším tempem, než je zakončují (Christian Eriksen, Bruno Fernandes, Diogo Dalot, Casemiro). Několik dalších členů sestavy potom tempem srovnatelným. Mezi nimi i letní útočná posila Rasmus Højlund. Jeho 1,9 střeleckých pokusů za 90 minut tuto sezonu je mezi útočníky podprůměr. Zároveň také výrazný propad proti jeho dřívějším 2,7 v dresu Atalanty i dřívějším číslům v Rakousku a Dánsku.

Jedině Bruno Fernandes potom vytvoří alespoň čtyři střelecké příležitosti za utkání. Není tedy složité vytvořit argument, že potíž United není tolik koncovka, jako spíše předfinální fáze. Problém, který Timo Werner (2,4 střel & 2,8 vytvořených střel. příležitostí/90 min) nemá předpoklady vyřešit. To navíc není jediný argument proti spojení Werner, Manchester United.

Heat map, T. Werner (22/23)*

Heat map, M. Rashford (23/24)*

Timo Werner má daleko do typického útočníka. Jak dokládá jeho heat map, v sezóně 22/23 se německý forward pohyboval převážně na levé straně s apetitem vkrádat se tudy do vápna soupeře. V prakticky totožných prostorách se v Manchesteru pohybuje Marcus Rashford. Při pohledu rok zpátky vidíme rovněž Rashfordovu preferenci operovat ve vápně namísto křídelního prostoru. Jeho letošní příklon zůstávat více v šířce lze dávat za vinu absenci ofenzivního krajního obránce na jeho straně.


Heat map, M. Rashford (22/23)*

Není možné vyloučit alternativu, že Manchester United vědomě cílí na akvizici podobně se profilujícího hráče jako je Rashford. Pokrývající podobné prostory, více gólový než tvůrčí, preferující zabíhat ze šířky za obranu. V jakémkoliv jiném případě však zacílení na Tima Wernera postrádá zjevnou logiku. A s nedávnou historií Manchesteru United není nutné dodávat, která z možnosti se jeví pravděpodobnější.

** [sofascore.com]*


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

94.6%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíSmečka bez vůdce a brzy možná i bez trenéra
StaršíNamísto boje o titul chaos. Seznamte se, Marseille