Namísto boje o titul chaos. Seznamte se, Marseille

Poslední roky šli stabilně nahoru. Přivedli si trenéra, který s nimi měl udělat další krok. Ranné tápání ale zvedlo odpor fanoušků, kteří uvedli klub do chaosu. Střed tabulky Ligue 1 a propad do Evropské ligy, co se v Marseille vlastně stalo? A dá se z toho vykřesat něco pozitivního?

Předloni se umístil klub z Marseille na druhém místě Ligue 1 se ziskem 71 bodů. Za dalších dvanáct měsíců si svůj bodový zisk vylepšili a ročník 22/23 završili na čísle 73 bodů. Tentokrát to kvůli skvělé formě Lens stačilo na třetí příčku. Přes léto přišel nový manažer, uzpůsobila se mu sestava, a opatrně se čekal útok na titul.

Argumentem mohla být historie nového kouče. Otěže v červenci převzal Španěl Marcelino. Vítěz španělského poháru s Valencií a Superpoháru s Bilbaem se vydal na svou první pouť za Pyreneje. Nesl si s sebou reputaci muže, co za poslední dekádu posunul v tabulce každý tým, který převzal.

To se ale v Marseille z úvodu nezdálo být reálné. “Určitě jsem čekal, že budeme hrát o umístění v Lize mistrů. Možná dokonce o titul. Rozhodně víc než umístění ve středu tabulky.”, podělil se o svá předsezónní očekávání správce instagramové stránky Marseille CZ/SK. Naráží tak na aktuální umístění svého týmu. Jedenáctí se třinácti body a zápasem k dobru, klub z jihu Francie má daleko na své vysněné umístění.

Snad i proto už je nevede Marcelino. Po třaskavé schůzce vedení klubu se zástupci fanouškovských skupin hodil ručník do ringu. Osobně výměně názorů přítomen nebyl, přesto byl hlavním tématem. Ultras se nelíbil nejen pomalý rozjezd do sezóny, vypadnutí v kvalifikaci do Ligy mistrů, ale ani jeho herní styl.

Známý pro své pragmatické 4-4-2, Marcelino navazoval na práci trenérů Sampaoliho a Tudora. Praktikantů ofenzivní fotbalové filozofie. “Předešlá strategie nám tituly nepřinesla. Tak jsem ochotu sáhnout ke změně vítal.”, uvažuje příznivec klubu. Marseille na kus stříbra čeká od roku 2012, kdy do sbírky přidali ligový pohár následovaný superpohárem. Z prvenství v Ligue 1 se radovali naposledy v sezóně 2009/10.

Obrat o 180° velký úspěch také nesliboval a pragmatika Marcelina tak promptně nahradil Gennaro Gattuso. Ten je známý nejen pro svůj ofenzivní fotbal, ale taky chaotickou povahu. Chaotický trenér na lavičce chaotického klubu, chtělo by se říct, že je pouze otázkou času než to celé skončí v plamenech. Marseille CZ/SK ale nabízí jiný úhel pohledu: “Gattuso ukazuje, že má pro klub vášeň. Bylo by super, kdyby to vydrželo víc než jednu sezónu.” Od odchodu Villas-Boase v únoru 2021 se totiž na lavičce klubu vyměnila už šest trenérů (včetně dvou caretakerů).

Gatusso si dovedl poradit i s v létě proměněnou sestavou. Ta byla stavěna pro Marcelina. Odešel ofenzivně orientovaný středopolař Guendouzi, přišel defenzivní Kondogbia. Klub opustila i zkušená dvojice Alexis Sánchez a Dimitri Payet. V útoku je měl zastoupit Aubumeyang. V tomhle směru nejde vše podle plánu: “Když přišel Aubumeyang, dívalo se na něj hodně podobně jako na Sáncheze - zkušený útočník co dodá góly. To se zatím nepotvrdilo. Auba zahazuje velké šance a Sánchez určitě chybí.” Bývalý útočník Barcelony, Arsenalu Chelsea nebo Dortmundu má zatím jediný ligový zásah ke svému jménu. Ne však pro nedostatek příležitostí - xG mu přisuzuje zásahů pět.

Podprahové statistiky obecně mluví více ve prospěch jihofrancouzského klubu. “Máme ve zvyku zahazovat zápasy. Můžeme v půli pohodlně vést, ale nakonec tratíme body. V lize i v Evropě. Hodně inkasujeme po standardkách, při nejisté formě Mbemby chybí urostlý stoper. Soupeřům darujeme penalty. Pokud srovnáme disciplínu, může nám to hodně pomoct.”, hledá možné vysvětlení správce Marseille CZ/SK. “Nebýt v Lize mistrů nám určitě škodí finančně a celé lize při součtu koeficientu. V Evropské lize máme ale lepší šanci dojít co nejdál. V sezóně 17/18 jsme hráli finále. Kdyby to vyšlo, mohli bysme snad i zakončit víc jak deset let trvající čekání na trofej.”, dívá se do zbytku sezóny s pozitivním nadhledem.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

96%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíWerner v Manchesteru? Proč je to nesmysl?
StaršíPředstavení klubů Ligue 1 - Stade Rennais F.C. (Rennes)