Co znamenají názvy klubů?

Většina fotbalových klubů má název skládající se z několika částí. První (někdy poslední) z nich tvoří většinou zkratka, která poukazuje na to, že se jedná o sportovní nebo fotbalový klub. Další část pak často označuje místo, odkud daný tým pochází, přičemž ve většině případů se jedná o město nebo městskou část. Mnohé kluby ale mají ve svém názvu i nějaký další termín, jehož význam či původ nemusí být vždy na první pohled úplně jednoznačný. A právě na některé z těchto případů se zaměří tento článek.

Různorodé Španělsko

Začněme ve Španělsku, kde najdeme hned několik klubů, u nichž nemusí být na první pohled jasný původ jejich názvu. Real Betis Balompié je klub sídlící v Seville, a proto bývá někdy označován také jako Betis Sevilla. Co ale vlastně znamená Betis? Sevillou protéká pátá nejdelší řeka Pyrenejského poloostrova, která se jmenuje Guadalquivir. Římané tuto řeku kdysi nazvali Baetis a pojmenovali po ní jednu ze svých tří provincií v Hispánii, která nesla název Baetica. Název Betis je tedy odvozen od římského Baetis.

Dalším zajímavým případem je jedno z překvapení uplynulé sezóny CA Osasuna. Tento klub je někdy nazýván také jako Osasuna Pamplona, přičemž Pamplona je hlavním městem provincie Navarra. Původ termínu Osasuna je odlišný. Toto slovo totiž znamená v baskičtině „zdraví“. Poněkud paradoxně pak tento výraz dělá z Osasuny jediný klub v La Lize, který má název v baskičtině. Většina fotbalových fanoušků si totiž s baskickou identitou spojí zejména Athletic Bilbao. Je však třeba dodat, že baskičtina není rozšířena pouze v Baskicku, ale právě i v provincii Navarra, z níž Osasuna pochází.

Poslední klub, na který se ve Španělsku zaměříme je Rayo Vallecano. Klub sídlí v madridském obvodu Puente de Vallecas, z čehož pochází výraz Vallecano. Rayo pak ve španělštině znamená „blesk“. Právě blesk má klub ve znaku i na svých velmi originálních dresech.


(Zdroj obrázku: worldfootball.net)

Litevská souvislost s Janem Žižkou a bulharský les

Kluby FK Žalgiris Vilnius a FK Kauno Žalgiris patří mezi významné fotbalové týmy v Litvě. Vilnius a Kaunas jsou dvě největší litevská města. Co ale znamená termín „Žalgiris“? Slovo označuje v překladu do češtiny „zelený les“ a jeho význam je spojen s jednou z největších středověkých bitev, která je známá jako bitva u Grundwaldu, bitva u Tannenbergu nebo bitva u Žalgirisu. K bitvě došlo roku 1410. Na jedné straně byl Řád německých rytířů a na straně druhé stála vítězná koalice Polska a Litvy, v jejíchž řadách bojoval i pozdější významný český vojevůdce Jan Žižka z Trocnova. V Litvě je tato bitva vnímána jako jedna z největších historických událostí. Z tohoto důvodu byly na její počest pojmenovány některé litevské sportovní kluby.

Se slovem „les“ souvisí i název nejúspěšnějšího bulharského klubu posledních let, jímž je Ludogorets Razgrad. Slovo Ludogorets je odvozeno od názvu Ludogorie, což je region na severovýchodě Bulharska. Právě v tomto regionu leží město Razgrad, v němž klub sídlí. Termín Ludogorie je složen ze slov „lud“ a „gora“, což v překladu do češtiny znamená „divoký les“.

Evropské kořeny klubů z Jižní Ameriky

Podíváme-li se na týmy hrající nejvyšší uruguayskou ligu, spatříme zde například Liverpool Montevideo, Montevideo Wanderers nebo Montevideo City. V případě prvních dvou klubů se jedná o tradiční celky. Montevideo City naopak nemá příliš dlouhou historii. U všech těchto klubů je ale společným prvkem viditelná inspirace Anglií. My se však zaměřme na jiný tým z Montevidea, který u nás přílišný zájem na první pohled vzbudit nemusí. Konkrétně se jedná o Danubio F.C. Klub byl založen v roce 1932 dvěma bratry narozenými v Bulharsku. Na počest své rodné zemi se bratři rozhodli tento klub pojmenovat Danubio, což odkazuje na řeku Dunaj.

Anglické kořeny nalezneme i u některých argentinských klubů. Uvést můžeme například CA Banfield nebo CA Vélez Sarsfield. My se ale zaměřme na klub, jehož dres v dětství oblékal i Lionel Messi. Jedná se o Newell's Old Boys, který založila rodina Newellů. Klub sídlí ve městě Rosario a byl pojmenován na počest anglického učitele Isaaca Newella, který patřil mezi první propagátory fotbalu v Argentině. Newell také v Argentině založil školu Colegio Comercial Anglicano Argentino. Právě s touto školou byl vznik klubu úzce spojen. Hráči klubu byli totiž původně absolventy této školy. Právě na bývalé studenty odkazuje název „Old Boys“.

Na závěr této části se podívejme do Brazílie na klub Palmeiras. Překvapením asi není fakt, že název klubu sídlícího v São Paulu souvisí s palmami. Klub byl ale v roce 1914 založen italskými imigranty pod názvem Palestra Itália. Termín „palestra“ odkazuje na vzdělávací instituci. Itália pak logicky odkazuje na Itálii, což se však ukázalo jako zásadní problém v roce 1942, kdy Brazílie vstoupila do druhé světové války na straně Spojenců. Vzhledem k tomu, že Itálie stála ve válce na druhé straně, byl původní název klubu nepřípustný a muselo dojít k jeho přejmenování.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

92.7%




NovějšíVzestupy a pády AS Nancy Lorraine
StaršíDvacet let od smrti Marca-Viviena Foého