Vzestupy a pády AS Nancy Lorraine

22. dubna roku 2006 se na Stade de France odehrálo finálové utkání francouzského ligového poháru mezi týmy Nancy a Nice. Stav zápasu byl vyrovnaný 1:1, když se v 65. minutě duelu prosadil po standardní situaci brazilský útočník Carlos Henrique Dias přezdívaný Kim a poslal Nancy do vedení. To už si tým z východní Francie pohlídal a mohl se radovat ze své druhé a dosud poslední trofeje z francouzských pohárových soutěží. O dva roky později končí Les Chardons (v češtině „Bodláky“), jak se klubu z Nancy přezdívá, na čtvrtém místě Ligue 1 a vyrovnávají tak své historicky nejlepší ligové umístění ze sezóny 1976/1977. Nyní se píše rok 2023 a Nancy prožívá zřejmě nejhorší období ve své historii. Ve třetí nejvyšší francouzské soutěži National končí na třináctém místě, což pro klub znamená již druhý sestup v řadě. Ještě horší zpráva pak přichází 27. června, kdy je ze strany Národního ředitelství pro řízení a kontrolu (DNCG) Nancy oznámeno, že z důvodu finančních nesrovnalostí nezíská licenci potřebnou pro účast ve čtvrté nejvyšší soutěži. Les Chardons tak v příštím ročníku zřejmě budou nastupovat až v páté lize – National 3. Na následujících řádcích si klub AS Nancy a jeho vzestupy i pády popíšeme podrobněji.

Vznik klubu

AS Nancy Lorraine sídlí ve městě Nancy ve východní Francii v Lotrinsku. Nancy je po Métách druhým největším městem Lotrinska (ve francouzštině Lorraine). Historicky ve městě fungovaly dva kluby. V roce 1901 byl založen klub FC Nancy a o devět let později klub US Frontière, který se v roce 1928 přejmenoval na AS Lorraine. Významnějším z obou klubů bylo profesionalizované FC Nancy, avšak nejednalo se o nijak zvlášť úspěšný klub. Největším úspěchem byla účast ve finále Coupe de France, kam se Nancy dostalo hned dvakrát, a to v letech 1953 a 1962. V obou případech ale nakonec skončilo jako poražené. V šedesátých letech se FC Nancy dostalo do vážných finančních problémů, které vyvrcholily v sezóně 1964/1965, kdy klub zkrachoval a přišel o profesionální status. V roce 1968 pak definitivně zanikl. Mezitím už ale díky snahám významného francouzského funkcionáře Clauda Cunyho vznikl v Nancy nový profesionální klub. Základem pro vznik nového profesionálního oddílu byl druhý klub působící v Nancy, jímž byl již zmíněný amatérský celek AS Lorraine. V červnu roku 1967 klub získal profesionální status a pod názvem AS Nancy Lorraine byl umístěn do druhé nejvyšší francouzské soutěže.


(Zdroj obrázku: L´EST Républicain)

Úspěšné roky a Michel Platini

Ve druhé nejvyšší soutěži nezůstalo Nancy příliš dlouho, jelikož si v sezóně 1969/1970 dokázalo zajistit postup. Následující čtyři ročníky pak lotrinský klub strávil v nejvyšší soutěži, přičemž v sezóně 1972/1973 skončil na velmi solidním šestém místě. Rok 1972 byl pro AS Nancy významný i z jiného důvodu. V září tohoto roku se totiž ke klubu připojila budoucí hvězda světového fotbalu Michel Platini. Tomu bylo tehdy pouhých sedmnáct let a zpočátku nastupoval za rezervní tým. V něm ale předváděl velmi dobré výkony, což vedlo k jeho povýšení do áčka. První dvě sezony byly pro mladíka spíše adaptační, avšak v ročníku 1974/1975 naplno projevil svůj potenciál. Nancy po sestupu hrálo znovu druhou nejvyšší soutěž a Platini mu k okamžitému návratu mezi elitu pomohl sedmnácti ligovými brankami.

Další roky patřily mezi vůbec nejúspěšnější v klubové historii. V sezóně 1976/1977 Nancy obsadilo čtvrté místo ve francouzské lize a v roce 1978 dokonce získalo francouzský pohár. Na všech těchto úspěších měl obrovský podíl Michel Platini, který udivoval svými výkony i čísly a už tehdy byl součástí francouzské reprezentace. Ve finále poháru Nancy porazilo 1:0 Nice a jediný gól zápasů samozřejmě nemohl vstřelit nikdo jiný než Platini (video níže). Triumf v Coupe de France Nancy zajistil účast v Poháru vítězů pohárů, kde však žádného velkého úspěchu nedosáhlo. Kromě účasti v evropských soutěžích sezónu 1978/1979 ovlivnil i fakt, že Platiniho trápila zranění. Tato sezóna byla také jeho poslední v Lotrinsku. Další kroky tohoto fenomenálního fotbalisty vedly do Saint-Etienne, které tehdy patřilo k elitním francouzským klubům. Platini však v Nancy zanechal obrovskou stopu. V klubu celkově odehrál 213 soutěžních zápasů, v nichž vstřelil 127 gólů a zaslouženě je dodnes považován za jednu z největších klubových ikon.

 

80. léta a sestup s Wengerem

V osmdesátých letech bylo Nancy pravidelným účastníkem francouzské nejvyšší soutěže. Na začátku tohoto desetiletí dokonce pravidelně končilo v první polovině tabulky, přičemž vrcholem bylo sedmé místo ze sezóny 1982/1983. Postupem času ale došlo k určité stagnaci, kterou měl za úkol zastavit začínající trenér Arsène Wenger. Ten se stal hlavním koučem lotrinského klubu na doporučení Alda Platiniho (otce Michela) v roce 1984. Finanční situace klubu ale nebyla úplně ideální. Ve své první sezóně dovedl Wenger Nancy k solidnímu umístění ve středu tabulky, avšak v ročníku 1985/1986 Nancy skončilo až osmnácté a zachránilo se jen díky baráži. O sezónu později už ale sestup přišel a Wenger v klubu skončil. Skončilo také období, kdy byl klub z východní Francie pravidelným účastníkem nejvyšší soutěže. Ačkoliv se Nancy do nejvyšší ligy ještě mnohokrát vrátilo, nikdy už se v ní nedokázalo udržet na tak dlouhou dobu.

Obsah obrázku osoba, Lidská tvář, venku, snímek obrazovkyPopis byl vytvořen automaticky
(Zdroj obrázku: mediaclip.ina.fr)

Jojo klub v devadesátých letech

AS Nancy strávilo ve druhé nejvyšší soutěži tři sezóny a mezi elitu se vrátilo až v ročníku 1990/1991. Po dvou sezónách ale následoval další sestup. Les Chardons se tentokrát příliš nevedlo ani ve druhé nejvyšší soutěži a vrcholem bylo až dvanácté místo v sezóně 1993/1994. V roce 1994 pak Nancy převzal rumunský kouč László Bölöni, pro kterého tehdy šlo o vůbec první trenérské angažmá.  V sezóně 1995/1996 pak Bölöni dovedl klub k postupu, aby o sezónu později znovu sestoupil. V ročníku 1997/1998 Nancy pod rumunským trenérem druhou nejvyšší soutěž vyhrálo a znovu se vrátilo do první ligy, kde ale opět vydrželo pouze dvě sezóny. László Bölöni se během svého angažmá v Nancy ukázal jako postupový specialista a není bez zajímavosti, že jím zůstal dodnes. V uplynulé sezóně 2022/2023 totiž tento zkušený kouč dovedl k postupu z Ligue 2 úhlavního rivala Nancy, jímž jsou Méty.

Pět let ve druhé lize a obrat s Pablem Correou

Po sestupu následovaly pro Nancy velmi hubené roky. Klub totiž zůstal ve druhé lize pět sezón. V ročníku 2004/2005 ho ale mladý uruguayský trenér Pablo Correa dovedl zpět do nejvyšší soutěže, která už tehdy nesla název Ligue 1. Correa Nancy převzal v roce 2002, kdy mu bylo pouhých 35 let. Mladý kouč se ale v Lotrinsku neocitl náhodou. Dres Nancy totiž mezi lety 1995 až 2000 sám oblékal a z pozice útočníka nastoupil ve sto devatenácti zápasech, v nichž vstřelil 28 branek. S postupem do Ligue 1 přišel i další velký úspěch, o němž jste se mohli dočíst již v úvodu článku. Nancy ve své nováčkovské sezóně dokázalo vyhrát dnes již neexistující Coupe de la Ligue (video níže), což mu zajistilo účast v Poháru UEFA. V sezóně 2007/2008 Nancy skončilo v Ligue 1 na čtvrtém místě. Přesto šlo o mírné zklamání, protože po podzimní části bylo dokonce na druhém místě. Nancy navíc až kvůli poslednímu zápasu o pouhé dva body utekla účast v předkole Ligy mistrů. Nejlepším střelcem klubu se v této sezóně stal se sedmi góly Maročan Youssouf Hadji, kterého lze považovat za jednu z největších legend klubu. Hadji v Nancy působil ve třech různých obdobích. Nejprve mezi lety 1998 a 2003. Poté mezi roky 2007 a 2011. A nakonec mezi lety 2014 a 2018. Hadji v Nancy zahájil i ukončil svoji kariéru a za klub dohromady odehrál 405 soutěžních zápasů, v nichž vstřelil 101 gólů. V Nancy působil i jeho starší bratr Mustapha.

V dalších sezónách už Nancy tak úspěšné nebylo a podobně jako v 80. letech se postupně začalo tabulkou propadat. Po sezóně 2010/2011 skončil po devíti letech trenér Correa. Les Chardons pak v Ligue 1 vydrželi ještě dvě sezony než v ročníku 2012/2013 sestoupili.

 

Návrat úspěšného kouče a poslední postup

V říjnu 2013 se na lavičku AS Nancy vrátil Pablo Correa. Lotrinskému klubu se ale v následujících dvou sezónách nepodařilo vrátit se zpět do Ligue 1. Tento úkol Correa splnil až v ročníku 2015/2016, kdy Nancy popáté ve své historii ovládlo druhou nejvyšší francouzskou soutěž. V Ligue 1 se ale Les Chardons ohřáli pouze jednu sezónu, protože skončili až na devatenáctém místě ligové tabulky. Osmnáct ligových zápasů odehrál v tomto ročníku tehdy dvaadvacetiletý stoper Clément Lenglet, který v Nancy působil už od svých patnácti let. Po polovině sezóny se ale přesunul do španělské Sevilly a na podzim roku 2018 už oblékal dres Barcelony. Lenglet je zřejmě nejslavnějším aktivním fotbalistou, který vzešel z akademie AS Nancy, která je nejstarší mládežnickou akademií ve Francii.


(Zdroj obrázku: maligue2.fr)

Postupný úpadek

Po sestupu z Ligue 1 nechybělo v následující sezóně příliš mnoho k dalšímu sestupu. Sezóna 2017/2018 totiž pro Nancy nezačala vůbec dobře, což odnesl trenér Correa. Ani to ale příliš nepomohlo a klub z Lotrinska obsadil až sedmnácté místo. Do bojů o postup do Ligue 1 se Nancy nezapojilo ani v dalších letech, kdy se pohybovalo ve druhé polovině tabulky. Mírné zlepšení přišlo v sezóně 2020/2021, kdy Les Chardons obsadili osmé místo. To už ale klub trápily závažné finanční problémy. Ty se začaly výrazně projevovat po sezóně 2018/2019, kdy Národní ředitelství pro řízení a kontrolu (DNCG) klub administrativně přeřadilo do National z důvodu finančního deficitu, který dosahoval téměř osmi milionů eur. Klub se tehdy okamžitě odvolal, a i díky investicím akcionáře nakonec mohl pokračovat v Ligue 2.

Prezidentem klubu byl Jacques Rousselot, který v klubu působil dlouhých 27 let. Na konci roku 2020 dosáhl dohody o prodeji klubu. AS Nancy nově vlastnilo konsorcium čínsko-amerických investorů. Situace se ale příliš nezlepšovala a nepomáhaly ani stále častější protesty fanoušků, které se projevovaly například tím, že fanoušci zaházeli hrací plochu pyrotechnikou. Hněv fanoušků vůči vedení klubu se stupňoval na začátku roku 2022, kdy příznivci lotrinského klubu svolali dokonce demonstraci. Sezóna 2021/2022 pro klub skončila katastrofálně, když skončil na posledním místě Ligue 2 a poprvé v historii sestoupil do třetí nejvyšší soutěže – National. Ani tam se ale Nancy příliš nedařilo a v nedávno uplynulé sezóně skončilo na třináctém místě ligové tabulky. Vzhledem k probíhající reformě francouzského fotbalu ze Championnat National sestupovalo hned šest týmů a Nancy bylo nejvýše postaveným sestupujícím. K záchraně Les Chardons scházely pouhé dva body. To se ale ukázalo jako nepodstatné, protože klub následně neobdržel ani licenci potřebnou pro účast ve čtvrté nejvyšší soutěži – National 2 a byl administrativně přeřazen až do National 3. AS Nancy Lorraine tak ztrácí profesionální status a příští sezónu bude hrát pouze v regionální soutěži.

Obsah obrázku publikum, ventilátor, osoba, Lidská tvářPopis byl vytvořen automaticky(Zdroj obrázku: getfootballnewsfrance.com)

Co bude dál?

Přechozí věta vyzněla velmi pesimisticky, avšak o přeřazení klubu do páté nejvyšší soutěže ještě není úplně rozhodnuto. Ihned po verdiktu totiž AS Nancy vydalo oficiální stanovisko o tom, že se proti rozhodnutí odvolá. Lotrinský klub navíc ve Francii není jediným týmem, který trápí finanční problémy. V Nancy dokonce stále doufají, že by neudělení licencí některým dalším klubům mohlo vést k tomu, že by Les Chardons zůstali v National. Akcionáři navíc veřejně ujišťovali, že do klubu plánují i nadále investovat. Přesto se však objevily spekulace, že ne všichni jsou se současnou situací spokojení a uvažují i o zastavení investic. O dalším vývoji by mělo být jasno v nejbližších dnech či týdnech.

Po umístění na sestupové příčce se strhla i kritika některých bývalých hráčů klubu. Ti byli podobně jako fanoušci nespokojeni s přístupem CEO, jímž byl Gauthier Ganaye. Ten už byl odvolán a nově ho nahradil Sébastien Janodet, který vyjádřil touhu přivést zpět do klubu legendárního trenéra Pabla Correu. Ten by ale tentokráte pravděpodobně zastával spíše roli sportovního ředitele.

Nancy dlouhodobě hraje na Stade Marcel Picot s kapacitou přes 20 000 diváků. Klub se může spolehnout na své věrné fanoušky. V uplynulé sezóně chodilo na Nancy průměrně 8232 diváků, což byl v National zdaleka nejvyšší počet. Tito oddaní fanoušci by si jistě zasloužili, aby klub ze druhého největší města Lotrinska čekaly lepší zítřky.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

95%




NovějšíCo znamenají názvy klubů? #2
StaršíCo znamenají názvy klubů?