Bundesliga Newsletter - Flick rozdal letenky, ligový fotbal může jít spát...

Klubový fotbal čeká zimní spánek a německé ligové prostředí není výjimkou. V posledním bundesligovém newsletteru, který vzniká ve spolupráci s projektem ZaKopaná, se ohlédneme nejen za posledními zápasy, ale i za tabulkovými změnami v posledních týdnech. Vzhledem k blížícímu se turnaji nebude chybět ani pohled na nominaci a celkovou sílu německého kádru. 

 

Co týden přinesl?

Derby Borussií a náraz do Freiburgu

Hattrick v úvodních 20 minutách, čtyři penalty, červená karta a pět gólů? Takhle vypadal zápas Freiburgu s Unionem Berlin. Hotovo bylo nejspíš už v šesté minutě, kdy Vincenzo Grifo navázal na branku z penalty o dvě minuty dříve a než se hráči Unionu rozkoukali, svítil na tabuli dvougólový rozdíl.

Union mohl vývoj zvrátit, vlastní pokutový kop ale v deváté minutě neproměnili a o deset minuty později darovali Freiburgu tři body červenou kartou a nezpochybnitelnou penaltou, kterou Grifo zkompletoval hattrick.

Union přešel do udržovacího režimu, nedokázali ale zastavit Ritsu Doana, který připravil gól pro Michaela Gregoritsche. Ten tak odchází z utkání se skóre 1+1 a ukazuje se být výbornou letní posilou.

Berlínský klub nakonec z poslední penalty v utkání skóre korigoval na finálních 4:1, končí ale podzim po týdenní remíze s Augsburgem (2:2) ve strašné formě.

Mezi nejzajímavější duely minulého týdne musím zařadit páteční derby Borussií, kdy Dortmund nestačil na Mönchengladbach a ačkoliv výrazným částem utkání dominovali, prohráli, ač možná ne úplně zaslouženě, 4:2.

Daniel Farke znovu ukázal, jak efektivní tým v protiútocích z Gladbachu dokázal velmi rychle udělat. Navíc, i díky tomuto duelu vstupuje Jonas Hofmann do Mistrovství světa ve skvělé formě.

Naopak Edin Terzić má o Vánocích nad čím přemýšlet. Prohrál totiž i úterní utkání s Wolfsburgem Nika Kovače. Já bych naprosto subjektivně spíš řekl, že by mělo vedení BVB přemýšlet nad Terzićem, to ale už v médiích odmítli.

Naposledy bych rád upozornil na Bochum, dlouhou část podzimu poslední tým tabulky. Ti zvládli udržet doma tři body proti Gladbachu, než šli všechny body ukrást do bavorského Augsburgu. Přidali tak ve finiši svou třetí a čtvrtou výhru ročníku.

 

O čem se mluví?

Kdo letí?

O čem se může mluvit v Německu v souvislosti s fotbalem ve dnech po oznámení finální sestavy pro světová šampionát? Téma je samozřejmě nominace Hansiho Flicka.

Překvapilo několik málo jmen, možná největší emoce ale vzbudilo vynechání Matse Hummelse. Přednost před ním dostali nejen Rüdiger a Ginter se Sülem, ale také třeba Bella-Kotchap nebo Schlotterbeck.

Nominace stopera Southamptonu je shodně s povoláním Moukokoa a Adeyemiho viděna jako ‚zkušená‘ před EURO 2024 v Německu. Do stejné kategorie by mohl patřit i Schlotterbeck, u něj je ale hodně vidět rozdíl ve výkonech v porovnání s jeho zkušeným parťákem v BVB. Otevřela se tak debata, kdo bude na šampionátu ve stoperské dvojici s Rudigerem.

Hansi Flick nemohl ignorovat formu Niclase Füllkruga ani Maria Götzeho. Zatímco Füllkrug je jediným skutečným hrotovým útočníkem manšaftu ve formě (a fit) a určitě bych nevylučoval, že se během šampionátu vypracuje ve člena základní sestavy, Mario Götze naopak nabízí něco, co žádný z jeho spoluhráčů napříč ofenzivní zálohou. Schopnost pracovat na malém prostoru, udržovat balón v pohybu a množstvím svých akcí od přihrávek, vlastních střel až po vynucené fauly vytvářet pro spoluhráče střelecké příležitosti. Na první dobrou to jeho čísla neříkají, ale Mario Götze má skvělou formu.

Velmi útočně orientovaný výběr doplňuje také Julian Brandt. Ten několikrát BVB letos zachránil zdánlivě ztracené body, jeho výkony jsou ale hodně nevyrovnané, ostatně jako celého Dortmundu, a je dost překvapivým jménem na seznamu.

Jak už jsem naznačil, Flick povolal především útočníky. Ke trojici brankářů, devíti obráncům a jen třem středopolařům vzal málem všechny útočníky, které měl k dispozici. Celý výběr působí místy trochu schizofrenně, na jednu stranu je cítit velký důraz na vytvoření týmu až pro domácí EURO za rok a půl, například právě ve vynechání Hummelse, na druhou chtěl Hansi Flick přemluvit k návratu do reprezentace Toniho Kroose.

Zároveň jsou cítit bolestivá místa. Na pravého obránce má kandidátů víc, než se zdá nezbytné a v útoku vidíme absenci vyprofilované devítky, ale také nejistotu v trojici pod hrotem. Jako by Flick pořád přesně nevěděl, kde si co počít.

Nesmíme ale zapomínat, že to byl právě současný reprezentační kouč, který tehdy v roli asistenta Joachima Löwa nabil německý nároďák, zejména pro MS 2010, hráči, kteří posléze z Brazílie přivezli to zlaté těžítko pro vítěze turnaje.

Navíc to byl Flick, který s Bayernem, odkud má v týmu hned 7 současných a jednoho svého bývalého hráče, vyhrál všech šest dostupných titulů během roku a na téhle páteři může teď stavět.

Otázek zůstává spousta a jasná nejsou ani očekávání. S důrazem na příští evropský šampionát a současnou přestavbu reprezentace je na jedné straně naprosto střízlivá úvaha, že ambicí by mělo být čtvrtfinále a cokoliv navíc je bonus. Na druhé straně stojí stejně platný argument, že Flick je zřejmě jedním ze dvou nejlepších trenérů na turnaji a jeho tým může stát na základech, které položil už v Mnichově a neměli bychom se proto stydět mluvit v souvislosti s Německem klidně o finále.

Tento rozpor dělá celou debatu ještě zajímavější. Já sám se nemůžu rozhodnout který pohled je mi bližší.

Příběh z nižších pater

Kdo se kam vyškrábal a kdo naopak propadl?

Posledních několik kol nám hodně zamíchalo tabulkou a zvrátilo některé trendy, o kterých jsme si tady na podzim říkali. Co se tedy změnilo?

Nejde si nevšimnout, že se nám někam ztratil Union Berlin. Schovává se až na pátém místě. Tři prohry, jedna remíza a jen jedna výhra v posledních pěti zápasech, tým Urse Fischera dojížděl podzim na výpary. Můj osobní dojem je, že je doběhl nemilosrdný rozvrh ve spojení s evropskými soutěžemi. Někdo jiný by spíše řekl, že zkrátka praskla bublina, ve které se vznášeli.

Naopak je předběhl Freiburg, který tak v tichosti vyplaval až na druhém místě, pouhé čtyři body za prvním Bayernem. Hned za nimi je možná překvapivá dvojice, RB Leipzig a Eintracht Frankfurt. Oba týmy chytly v nedávné době vynikající formu a těží například i ze stále nevyrovnaných výkonů Dortmundu, který stráví Nový rok na šesté příčce.

Z dolních pater tabulky se vyškrábal až k evropským příčkám i Wolfsburg, kde Niko Kovač po prvotních karambolech našel recept, jak ze své talentované sestavy vytěžit maximum. Zároveň na příkladech nejen Wolfsburgu, Unionu, Freiburgu a Frankfurtu, ale také z části osmého Gladbachu sledujeme, že ‚gegenpressing‘ už asi není v Bundeslize cesta k úspěchu. Určitě si o tom ještě povíme na jaře, ale vypadá to, že jsme svědky změny přístupu k hernímu stylu napříč německým fotbalem.

Tři výhry v posledních třech zápasech taky vyšvihly Leverkusen až na 12. místo.

Naopak zpět na pomezí sestupových vod se propadli Augsburg i Hertha BSC. Oba kluby začaly sezónu nad očekávání dobře, na konci podzimu jsou ale při pohledu na body ve vlastní minilize se Stuttgartem a Bochumí.

Řešení po odchodu Modesteho nenašel zatím ani Kolín, který spadnul až na 13. místo a jejich pozice v tabulce tak reflektuje jejich výkony daleko víc než před pár týdny, kdy seděli na sedmém místě.

Samozřejmě nemáme kvůli pitomě naplánovanému mistrovství světa odehranou ani polovinu sezóny, ale jen 15 kol. Na jaře bude víc prostoru si umístění v tabulce buďto pojistit, nebo nepovedený podzim napravit.

 

Česká hlídka

Po restartu v menším počtu?

V týdenním kole se jako první z českých hráčů představil Jiří Pavlenka. Proti Bayernu Mnichov neměl tradičně moc štěstí. Vychytal sice penaltu, inkasoval ale šestkrát. V součtu už tedy v devíti dosavadních ligových střetnutích inkasoval z kopaček hráčů Bayernu 29 branek. Tedy nejvíc ze všech bundesligových soupeřů, kterým čelil. Chuť si nespravil ani o víkendu proti Lipsku, kdy nestačil na dvě střely soupeře a jeho tým prohrál 1:2.

V týdenním zápase Leverkusenu nastoupil Adam Hložek v základní sestavě. Střídal po hodině, kdy Bayer prohrával 1:0 na Kolínu. Po jeho vystřídání jeho spoluhráči utkání otočili a vyhráli 1:2. V sobotu se tak musel spokojit s příchodem z lavičky po hodině a pomohl svému týmu dojít k výhře 2:0 proti Stuttgartu. Patrik Schick oba zápasy vynechal se zraněním.

Schalke s Alexem Králem v základní sestavě si došlo k ojedinělým třem bodům v týdnu doma proti Mainzu. Méně se jim dařilo o víkendu, kdy hostili Bayern. Král v obou utkáních odehrál celých 90 minut – jak má ostatně v poslední době ve zvyku.

Do základní sestavy se vrátil i Pavel Kadeřábek, který těžil z rotace kvůli nabitému rozvrhu. Měl však tu smůlu, že naskočil proti rozjetému Frankfurtu a už v poločase prohrával jeho Hoffenheim 3:1. To odnesl český krajní záložník vystřídáním v poločase v naději, že Robert Skov pomůže vývoj zvrátit (4:2). Poslední zápas podzimu potom Hoffenheim narazil na další tým ve formě a ztratil proti Wolfsburgu všechny tři body (1:2). Kadeřábek naskočil jen do závěru.

Koubek pokračuje na lavičce a Darida mimo tým.

Právě v souvislosti s bývalých českým reprezentačním kapitánem se vynořilo několik spekulací, kam by mohl z Herthy, která s ním zjevně do budoucna už nepočítá, v lednu zamířit. Zájem má mít hned několik týmů v české nejvyšší soutěži. Pohrdnout 32-letým středopolařem s půl rokem na smlouvě by ale nemusel pořád ještě ani někdo v Německu. Na využívání jinde nechtěných hráčů si vytvořilo model hned několik klubů v soutěži. Takže na jaře v menším počtu? Ne nezbytně. I když ta Plzeň má prý nějaké peníze z Ligy mistrů…

Na co se naladit

Bis später

Bundesligu čeká dlouhá pauza. Na mistrovství světa naváže ještě tradiční zimní přestávka, která dá hráčům šanci zregenerovat tělo i duši po šampionátu, trenérům prostor nacvičit mechanismy na hřišti a najít řešení na problémy, které jejich tým trápí a nám, fanouškům, prostor oddychnout si po sprintu posledních měsíců od fotbalu a znovu si na něj vybudovat apetit.

Těšit se můžeme na úvodní duel jarní části sezóny – zdráhám se používat termín ‚Rückrunde‘, to označuje druhou část sezóny, tedy kola 18-34, my budeme kvůli MS začínat jaro od 16. kola. Exaktní němčině v tom dělá tenhle hloupý turnaj dost bordel…

Každopádně na jaře nás jako první uvítá duel RB Lipska s Bayernem Mnichov. Počkat si něj budeme muset až do pátka 20. ledna. My se tady tedy znovu potkáme o den dříve, ve čtvrtek 19. ledna, kdy si povíme nejspíš o přestupech, ať dokončených, tak spekulovaných a zajímavých postřezích z ‚předsezónní přípravy‘, která týmy čeká a během kterých se některé z nich podívají třeba do Spojených států, pro Bundesligu tak klíčový trh.

Po tak dlouhé pauze bude o čem se pobavit, a tedy se naladit na druhou polovinu sezóny… tu delší.

Vidíme se v lednu!

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na FacebookuInstagramu nebo webu, kde vycházejí podobně zajímavé články :-) 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

98.8%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíKdyž ti zranění zničí kariéru
StaršíBundesliga Newsletter - Pohárová rekapitulace a Hložanovo probuzení