Bundesliga Newsletter - Pohárová rekapitulace a Hložanovo probuzení

Máme za sebou konec skupinové fáze evropských pohárů a v dnešním newsletteru, který vzniká ve spolupráci s projektem ZaKopaná, se ohlédneme za (ne)úspěchy všech německých účastníků. Pochopitelně nebude chybět ohlédnutí se za posledním kolem, kde proti všem dosud získaným představám o formě týmů deklasoval tápající Leverkusen většinou jistý Union Berlin. Krátce poukážeme na důsledky netradičního termínu MS, podíváme se tradičně na české hráče i na nadcházející kolo. 

 

Co týden přinesl?

Praskla bublina?

Třinácté kolo toho v Bundeslize nabídlo opravdu hodně. Namátkou, Angeliño si připsal asistenci proti svému mateřskému klubu, RB Leipzig. Nebylo to moc platné, jeho Hoffenheim, kde hostuje, prohrál 1:3, ale jako vztyčený prst dobrý. Ukazováček na výstrahu myslím, samozřejmě…

Niklas Süle v dresu BVB dál potvrzuje, že pravým bekem v dresu národního týmu na Mistrovství světa by měl být právě on. Podal proti Bochumi na tomto postu další vynikající výkon. (BVB 3:0 VfL Bochum).

Wolfsburg pokračuje v dobré formě, po sérii remíz si připsali už druhou výhru v řadě, a sedí na bezpečném 11. místě, hned bod za jejich poslední obětí, Mainzem. Ten si bude chtít vylepšit chuť v týdnu proti Schalke. Vy už víte, jestli se jim poštěstilo, pro mě je to ve chvíli, kdy tyto řádky píšu, pořád v budoucnu.

Hlavním bodem z minulého týdne ale musí být debakl v zápase Bayer 04 Leverkusen - 1. FC Union Berlin. A překvapivě je to do té doby první tým tabulky, který dostal výprask. 5:0 zní konečné skóre, ke kterému Leverkusenu pomohli velmi nezvyklé chyby v obraně hostí, včetně špatně bráněného rohu, a individuální chyby. I xG na undestatu říká, že férovější výsledek by byl 2:0. Leverkusen ale ožil a jako by alespoň po dobu trvání druhého poločasu tohoto duelu znovu našli ztracené sebevědomí.

Zatímco Leverkusen se bude snažit, aby jim forma z tohoto zápasu vydržela, Union bude doufat, že šlo o jednorázový zkrat. Myslím, že mluvím za všechny, když řeknu, že my doufáme taky.

Zaškobrtnutí Unionu dalo možnost nejen Bayernu, usídlit se na svém vysezeném prvním místě, ale také Freiburgu přeskočit na příčku druhou. Třetí ligovou výhrou v řadě, tentokrát doma proti Kolínu, na sebe upozorňují, že i oni mají vynikající sezónu a dosud proplouvali tak nějak pod radarem. V neděli čeká tyhle dva vyzyvatele vzájemný duel, o tom si ale povíme víc tradičně v závěru…

A týden toho přinesl podstatně víc. Hrál se totiž tzv. Englische Woche, kde jsme měli jedno hrací kolo napasované doprostřed tohoto týdne. Harmonogram, v jakém tento zpravodaj vychází, si ale s anglickými týdny, nebo třeba s hracím dnem DFB-Pokal, zatím úplně nerozumí, a tak se příště poohlédneme za oběma koly, které předcházejí Mistrovství světa, dohromady.

 

O čem se mluví?

Úspěch ve skupinách a těžký los německých týmů v Evropě.

Skupinové fáze evropských poháru jsou dohrány, osmifinále rozlosováno, pojďme si shrnout, jak si na podzim vedli německé týmy v evropských pohárech.

Z ligy čítající 18 klubů si skupinové fáze Ligy mistrů a Evropské & Konferenční ligy zahrálo letos hned 8 týmů. To zavdávalo k optimismu, že zase některý z účastníku udělá lize službu dobrou reprezentací. A skutečně, bundesligový fanoušek může být hrdý. Čtveřice týmů pokračuje v Lize mistrů, zatímco zbytek, s výjimkou Kolína, čekají jarní fáze nižších soutěží.

Pojďme tu vzít jednoho po druhém, zhodnotit si jejich počínání a představit osmifinálového soupeře. Soutěž po soutěži…

 

Liga mistrů

Nejsilnější reprezentant, Bayern Mnichov, potvrdil roli favorita a skupinou smrti si doplul k pohodlným 18/18 bodů. Jako jediný tým v milionářské soutěži tak sebral všechny dostupné body a doplnil to skóre 18:2. Jestli na jaře navážou na tuto formu, nemělo by jim stát v cestě ani francouzské PSG, které je čeká 14. února. Zvlášť, když můžeme pochybovat o motivaci především dvojice Neymar, Messi po skončení Mistrovství světa.

Postup v Lize mistrů si pojistil i Frankfurt. Bayern měl možná skupinu smrti, s Frankfurtem se však los také nemazlil a respektive k velikosti klubu měl z německých reprezentantů asi nejtěžší cestu k postupu. Skupina D, kde se utkal se Spurs, Sporting CP a Marseille byla velmi vyrovnaná do posledního dne, kde si však Eintracht pojistil druhé místo. Nebýt gólu Tottenhamu v 95. minutě, mohl to být postup z první příčky. Určitě bych je tak nepodceňoval v jejich střetnutí s italskou Neapolí. Ta bude sice zaslouženě favoritem, ale to přesně hraje týmu Olivera Glasnera do karet.

Lipsko si nakonec došlo k postupu celkem pohodlně, ač skupina s Realem Madrid, Shakhtarem Donetsk a Celticem hrozila možným překvapením. 12 bodů a dobré výkony ale dávaly týmu Marca Roseho dobré vyhlídky do jarních částí. Připomínala se jejich cesta do semifinále v roce 2020 a ne zrovna opatrně se navrhovalo, že by mohli podobný úspěch zopakovat. Pak jim ale UEFA vybrala do osmifinále Manchester City, jednoho z největších favoritů soutěže. Už ze skupiny si ale nesou skalp Realu Madrid, aktuálního šampiona, tak třeba?

S Manchesterem City má už ze skupiny zkušenost jiný německý tým, Borussia Dortmund. Ta si uhájila druhé místo před Sevillou, ač jejich výkony v pohárové soutěži reflektovali jejich formu v lize. Respektive spíš absenci jakékoliv formy, kdy Dortmund jeden den hraje atraktivní fotbal a dojde si pro vítězství, druhý v sobě Edin Terzić objeví svého vnitřního Mourinha a vytrestá diváky nekoukatelnou remízou, aby třetí implodovali a propadli na hřišti outsidera. To mají trochu společné s jejich osmifinálovým soupeřem, londýnskou Chelsea. Tohle může dopadnout jakkoliv.

Posledním týmem z Bundesligy v ‚Champions League‘ byl Bayer Leverkusen. Ten sám neví, jak dokulhal ke třetímu místu, zaručujícímu Evropskou ligu. Na jaře si tak mohl myslet na hratelnějšího soupeře, než je Monaco. Ale třeba tam během této zimní ‚předsezóny‘ Xabi Alonso něco vymyslí a dokáže, že to proti Unionu nebyla jen shoda okolností. Zimní příchody/odchody s tím také můžou dost zamávat. Mluví se i o zájmu o Vladimíra Coufala.

Když už nic jiného, tak nám Leverkusen poskytuje pěkný oslí můstek do…

 

Evropská liga

Tam se činil Union Berlin, který si po slabším rozjezdu pohlídal druhé místo za jiným Unionem, belgickým Union Saint-Gilloise. Ten se po 48 letech vrátil v roce 2021 do první belgické divize a hned ji málem vyhrál. Možná o trošku lepší příběh než jejich německý bratranec, a rozhodně o trošku lepší bodový výsledek ve skupině. Berlínský Union tak šel z druhého místa do losu kvalifikace do vyřazovacích částí a vysloužil si nizozemský Ajax. Řekl bych, že ten se svým útočným herním pojetím padne Unionu do pasti, ale to jsem si myslel i o Leverkusenu…

Na první místo ve skupině G dosáhl Freiburg. Neporažený tým, jejich skóre 13:3 naznačuje, že pro ně Nantes, Olympiacos a Qarabag nebyly velkou překážkou. První místo znamená automatický postup do osmifinále a Freiburg tak bude čekat na svého soupeře až do losu po odehrání kvalifikačního kola mezi druhými týmy skupin Evropské ligy a třetími týmy, odpadlíky, ze skupinové fáze Ligy mistrů.

 

Konferenční liga

Nezadařilo se tak jenom 1. FC Köln v konferenční lize. Třetí místo v téhle soutěži znamená konec poutě evropskými poháry. Škoda, herně se hledajícímu Kolínu chyběl na první dvojici Nice, Partizan jediný bod, možná ještě doplněný lepším skóre. 8 inkasovaných gólů vedle 8 vstřelených a dvě prohry s druhým Partizanem se jim stali osudnými.

 

Předpovídat cokoliv je dneska na roveň s věštěním z křišťálové koule. Od výkopu vyřazovacích fází nás dělí celé Mistrovství světa a dlouhá zimní pauza. Dohromady asi čtvrt roku. Přesto, ač se s německými týmy los nemazal, věřím že o osudech dosti z nich si tady na jaře přečtete v pozitivním světle.

Příběh z nižších pater

Chceš na mistrák? Radši se hoď marod…

Namísto pohledu do nižších pater se dneska pozastavíme nad jednou z mnoha stupidit zimního mistrovství. Konkrétně nad nahuštěným rozvrhem, který už sám o sobě smrdí zraněním, které v kombinaci s tak cenným turnajem přilepeným hned na ligové zápasy, můžou mít pro mnoho hráčů (a reprezentačních týmů) velmi nešťastné důsledky.

O šampionát už tímto způsobem přišel Timo Werner, který sotva našel zpátky v Lipsku formu a měl tak naději stát se německou jedničkou na turnaji, utrpěl zranění, které ho vyřadí ze hry až do počátku ledna příštího roku. Přijde tak nejen o šampionát, ale také o velkou část přípravy na jarní část sezóny.

Další, kdo fanoušky (a trenéra) svého národního týmu pořádně vystrašil, je Alphonso Davies. Ten odkulhal ze hřiště asi po hodině hry proti Herthě BSC a držel se přitom za zadní stehenní sval. To většinou neznačí nic dobrého, a tak přes noc panovaly nemalé obavy.

Naštěstí nedělní sken odhalil, že šlo pouze o natažení podkolení šlachy. Tedy 1. stupeň zranění této šlachy, která může při poškození 2. a 3. stupně (natržení) vyřadit hráče na několik týdnů až pár měsíců. Alphonso Davies tak bude Bayernu chybět v závěrečných dvou zápasech podzimní části sezóny proti Werderu Bremen a Schalke 04, jeho účast na Mistrovství však nakonec není ohrožena.

A přitom tohle celé je jen velmi podružný důvod, proč se objevuje tolik iniciativ, bojkotujících nastávající Mistrovství světa. Některé z nich jsem přibližoval v přiloženém videu.

 

Česká hlídka

Hložanova prvenství

V hracím dnu, kdy se Tomáš Koubek vrátil po doléčení Rafała Gikiewicze na lavičku, Vladimír Darida se ani na tu lavičku nevrátil, Pavel Kadeřábek vyběhl na necelou půl hodinu a Patrik Schick chybět v sestavě Leverkusenu, nám, českých fanouškům, udělal v Bundeslize radost Adam Hložek.

Nastoupil za Leverkusen opět v roli spíše falešné devítky a senzační výhru 5:0 doma proti, do té doby prvnímu, Unionu Berlin okořenil jedním parádním gólem a jednou asistencí. Střídal v 77. minutě, ale vedle Moussy Diabyho je jednoznačně hráčem zápasu. Jestli jste jeho trefu patičkou ještě neviděli, přikládám sestřih zápasu.

V sobotním šlágru kola na sebe pak narazili zbylí dva čeští reprezentanti v nejvyšší německé soutěži, Alex Král a jeho Schalke, které nezvládlo duel s Werderem Bremen Jiřího Pavlenky. Oba dva během své devadesátiminutovky podali slušný výkon. Popravdě nemám obavu, že se bude Alex Král po neodvratitelném sestupu Schalke dlouho poohlížet po jiném prvoligovém angažmá.

 

Na co se naladit

Když se dva perou…

V neděli nás čeká už v úvodu slibovaný duel Freiburgu s Unionem Berlin. Dvěma kluby, které jsou v posledních letech na vzestupu a letos dokonce seriózně útočí, když ne na titul, tak určitě na ‚top 4‘ a tedy Ligu mistrů. Pro oba by tohle umístění znamenalo logický další krok v úspěšných projektech, které jejich dlouholetí kouči budují.

Ty hlavní trenéry nezmiňuju náhodou, rád bych se u nich na chvíli pozastavil:

Christian Streich převzal Freiburg 29. prosince 2011 a je tak druhým nejdéle sloužícím trenérem na lavičce týmu v evropských top5 ligách. Překonává ho jen Diego Simeone, který převzal Atlético de Madrid o necelý týden dříve, 23. prosince téhož roku.

Zajímavá odbočka, jak dlouho myslíte, že si Simeone tohle prvenství uhlídá, když v Lize mistrů skončil i za Leverkusenem, o kterém jsme se tu až do tohoto týdne bavili jako o úplných tragédech? Ale zpátky k tématu…

V opačném dolíčku bude sedět/pobíhat ve vymezeném výběhu Urs Fischer. Ten převzal Union Berlin v červenci 2018. Označení ‚dlouholetý manager‘ se tak možná na první dobrou nezdá být přesné, pokud jste, shodně jak já, během covidových ran ztratili pojem o čase. Je to ale už asi 4 a půl roku nazpět, a to můžeme ve fotbale považovat za dlouhou dobu strávenou na lavičce klubu.

Na co nejsou 4 a půl roku dlouhá doba, je, aby tým z druhé ligy postoupil do první, začal hrát evropské poháry, každý rok o stupínek výš, a útočil na zisk titulu. To se ale přesně Ursi Fischerovi s Unionem povedlo. Christian Streich to vzal v sezóně 15/16 oklikou přes 2. Bundesliga, ale je v této situaci teď rovněž.

Jak ale bývá v Bundeslize pravidlem, vyzyvatelé Bayernu si berou body mezi sebou a mnichovský klub jim vezme body všem (to se jim letos proti Unionu zatím nepovedlo, ale nekažme si historku pravdou). A právě příští víkend je tím osudným, kdy si druhý a třetí tým tabulky půjdou vzájemně po krku. A zatímco se budou dva prát, třetí se bude smát. Bayern totiž vyjíždí na Schalke, poslední tým tabulky. Asi bych nesázel, že tam ztratí body a je tak více než pravděpodobné, že svou pozici na špici tabulky před světovým šampionátem jen upevní.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na FacebookuInstagramu nebo webu, kde vycházejí podobně zajímavé články :-) 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

91.1%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíBundesliga Newsletter - Flick rozdal letenky, ligový fotbal může jít spát...
StaršíBundesliga Newsletter - Našli býci z Lipska svého toreadora?