Bundesliga Newsletter - Adieu Nkunku!?

Po pauze způsobené mezinárodními zápasy máme za sebou již osmé bundesligové kolo. Německé fotbalové dění se však netočilo jen kolem zápasů, ale také kolem chystaného odchodu Nkunkua do Chelsea. Nejen o těchto událostech si můžete přečíst v dalším díle našeho newsletteru, který vzniká ve spolupráci s projektem ZaKopaná.

Pozn.: Newsletter byl připraven před tím, než byl Gerardo Seoaone nahrazen Xabim Alonsem. Tato událost tedy není v textu zvážena.

Co týden přinesl?

Lepší, než víkend plný derby na ostrovech?

První hrací víkend po reprezentační pauze se musela Bundesliga přetahovat s dvěma velkými taháky Premier League, londýnským a manchesterským derby. A Bundesliga dokázala, že si pozornost svých fanoušků zaslouží!

Už v pátek porazil Bayern Bayer 04 4:0 (nejde o rébus), čímž ukončil svou čtyřzápasovou šňůru bez tří bodů. O ještě lepší podívanou se ale postaral v sobotu 1. FC Köln. Soupeř Slovácka ze skupiny Konferenční ligy si poradil s Borussií Dortmund (3:2).

Celé to má o to zajímavější zápletku, že na straně BVB nastoupily loňské opory Kolína, Modeste a Özcan, zatímco v dresu Die Geißböcke bývalý mládežník Dortmundu, který v létě putoval druhým směrem, Steffen Tigges. Ten zavdal vedení Borussie k myšlence, jestli si ho neměli přeci jen ponechat ještě rok, protože zatímco Modeste zůstal znovu v tichosti, Tigges pomohl gólem Kölnu vystřílet vítězství.

Další zápasy, které dělali fanouškům německého fotbalu radost, bylo pětigólové střetnutí Wolfsburgu se Stuttgartem (3:2), nebo duel Werderu Bremen s Borussií M’gladbach, kde daly pět gólů samotné Brémy (5:1).

Za zmínku stojí také vítězství Frankfurtu, který góly Maria Götzeho a Jespera Lindströma, podpořenými další asistencí Randala Kolo Muaniho, zkomplikovalo poraženému Unionu Berlin jejich cestu za titulem (2:0).

Osobně bych ale za zápas víkendu označil střetnutí Freiburgu s Mainzem. Už jen za ten dramatický finiš… no posuďte sami:

 

O čem se mluví?

Nkunku balí, Lipsko už to zabalilo

Dokončený přestup na přelomu září a října? Tak to vypadá na frontě Lipsko-Chelsea. Finišer Red Bullu měl podle všeho podstoupit lékařskou prohlídku před jeho plánovaných přestupem do londýnského celku. Původní spekulace následně potvrdil The Athletic a příběh byl brzy doplněn zprávou, že Nkunku má mít s Blues předjednanou smlouvu. Chyběla tak už jen dohoda mezi kluby, kterou ale usnadňuje gentlemanská dohoda, kterou Nkunku s RB Leipzig má, že jej po sezóně pustí za částku v okolí €60 mil (některé zdroje dokonce uvádějí, že jde o pevnou výstupní klauzuli, já se přikláním k první zmíněné variantě).

Můžeme tedy kalkulovat s tím, že francouzský útočník, který v polovině listopadu oslaví 25. narozeniny, se po sezóně přestěhuje do Londýna. Jak se mu tam může dařit a co to znamená pro hráče jako Ziyech nebo Pulisic nechám nyní stranou, tohoto tématu si ještě v příštích měsících užije víc než dost. Spíše se chci pozastavit u RB Leipzig a co nám to nyní říká o nich.

Lipsko totiž do této sezóny významně investovalo. Přivedlo nejen několik zajímavých posil, jmenovitě třeba Wernera, Rauma, Dialla a Schlagera, ale hlavně hodně investovalo do stávajících opor, zejména dvojice Gvardiol, Nkunku. Na oba obdrželi v létě velmi lukrativní nabídky, žádnou však nepřijali, a dokonce s nimi prodloužili smlouvy. Vše nasvědčovalo tomu, že po prvenství v DFB-Pokal letos plánují útok na ligový triumf, možná dokonce v kombinaci s úspěchem v Evropě. V posledních letech jsou semifinalisty jak Evropské ligy, tak Ligy mistrů.

O to je překvapivější, že už tak krátce po startu sezóny zdánlivě hážou flintu do žita a soustředí se na budování sestavy pro příští sezónu s dojednáním prodeje Nkunku, střelce šesti gólů v úvodních osmi utkáních. Dalo by se to svádět na jejich chabý start do sezóny. A vskutku, Lipsko sedí v současné chvíli na 11. příčce. Na třetí Bayern však ztrácí pouhé čtyři body.

Je smutné vidět černé koně mnohých na zisk letošního ligového titulu balit kufry tak brzy a nesnažit se ve zbytku sezóny se svou velmi silnou sestavou skutečně zabojovat. Zakončit to tak musím smutnou pravdou: ‚V Německu není problém úspěch Bayernu, ale neúspěch všech ostatních.‘ Lipsko se totiž, zdá se, cítí poražené už po osmi kolech.

 

Příběh z nižších pater

Kdo tu hraje o záchranu?

I přes to, že třetí Bayern a dvanáctý Mainz dělí pouhé čtyři body, a list týmu hrajících o Evropu je tak znovu velmi dlouhý, ke spodku tabulky se nám začínají krystalizovat týmy, které můžeme tipovat na záchranářské boje.

Na 13. příčce sedí s osmi body Wolfsburg, který poskočil díky víkendové výhře proti Stuttgartu. Tým Nika Kovače však pronásledují problémy mimo hřiště. Zejména drama okolo Maxe Kruseho, který asi odehrál svůj poslední zápas za klub a bude vyhlížet svůj lednový odchod. Vůbec se zdá, že v celém klubu je něco shnilého, co bude potřeba vyříznout, jestli se chtějí vrátit na výsluní evropské scény.

O pozici níže spočívá se sedmi body Hertha BSC. Klub dlouhá léta bojující o záchranu v kontrastu nesmírných investic od ‚de facto‘ majitele. Balancování na hraně 50+1 nepřineslo žádné ovoce a po zázračném setrvání minulou sezónu to vypadá, že se letos podařilo tým stabilizovat, což nese své ovoce. Tři remízy a jedna výhra v posledních čtyřech zápasech, relativně ustálená základní jedenáctka a jasný herní plán, Hertha by letos nemusela klepat zuby až do posledního kola.

Dosavadních šest bodů stačí Schalke 04 zatím na 15. místo. Rozestavení i herní pojetí jasně indikují, že chtějí zápasy hlavně neprohrát a v pár klíčových duelech se jim to zatím povedlo. Bude to chtít ale sebrat svým přímým soupeřům buďto všechny tři body, nebo urvat pár remíz i tváří tvář favoritům, jestli jim má tahle taktika zajistit setrvání v nejvyšší divizi.

Stuttgartu znovu hrozí, že si vyslouží přezdívku ‚jojo‘ klubu. Po jednoletých anabázích v 2. Bundeslize po sestupech v letech 15/16 a 18/19 se pokaždé dokázali odrazit do středu tabulky. Nikdy se tam ale nedokázali udržet, a tak je znovu zřejmě čeká boj o záchranu. Ani 16. místo, které slibuje šanci v podobě play-off o záchranu s třetím týmem druhé ligy, by asi neocenili, protože i když ho většinou vyhrává tým z první divize, oni tomuto pravidlu v sezóně 18/19 nedostáli. Současných pět bodů z pěti remíz jim moc šancí nedává a zůstávají vedle poslední Bochumi jediný tým bez výhry.

Na velmi překvapivém 17. místě je s pěti body Bayer Leverkusen. Individuální chyby brankáře i v obraně, nekoncepční složení zálohy, trvající absence Wirtze, experimenty ve skládání trojice pod Patrikem Schickem, špatný man management a volba sestavy i smůla, která přerostla v trápení v koncovce. To je ve zkratce příčina jejich potíží. Leverkusen by ale měl být příliš dobrý na to, aby skutečně spadnul. Umístění někde v dolní polovině by pro ně ale mohlo mít hodně vážné důsledky do budoucna, a tak ho rozhodně nebudou považovat za úspěch ani s ohledem na svůj zpackaný start.

Jediný tým, který dělí Leverkusen od poslední příčky, je Bochum. Po loňském pohodlném umístění blízko středu tabulky to letos už nyní vypadá beznadějně. Manuel Riemann, který jim vloni pohodlí zajistil z mezi tří tyčí svou bilancí +10,7 PSxG-GA (vychytal o skoro 11 gólů víc, než by podle metriky měl), je letos na lepším brankářském průměru a s prozatímní +0,5 PSxG bilancí zkrátka odhaluje slabiny svého týmu v takřka každém dalším ohledu.

Česká hlídka

Pavlenka ve formě, Darida a Král ve frontě

Stává se smutnou tradicí, že tady české hráče za jejich výkony nemůžu moc chválit. Bývá to buďto proto, že dobrý výkon nepodají, nebo častěji z důvodu, že je trenér k žádnému výkonu ani nepustí. Alternativně může existovat ještě třetí důvod, a sice že k nim spoluhráči vůbec nedostanou míč.

To se stalo v pátek Patriku Schickovi, který se sice o každý balón s Upamecanem popral a dokázal z toho vyhrát i nějakou tu nebezpečnou standardku, už to bylo ale v rovině dělat z vody víno, protože až k Schickovi se útok Leverkusenu dostal jen velmi výjimečně. Po hodině hry a za rozhodnutého stavu ho tak kouč stáhnul a pošetřil na bitvy, které je možné vyhrát. Asi na 20 minut následně vyběhl i Adam Hložek a jestli něco, tak ukázal, že jeho spolupráce s Hincapiém na levé straně má jistý potenciál.

Příležitost nedostal Alex Král, který jen přihlížel porážce svého Schalke z kopaček Augsburgu (2:3). Podobně (ne)vytíženým zůstal Vladimír Darida. Jeho Hertha remízovala s Hoffenheimem 1:1. Na druhé straně odehrál celé utkání Pavel Kadeřábek, dokonce obligatorní střídaná na krajích zálohy proběhlo znovu na druhé straně. Jen škoda těch dvou ztracených bodů, i když Hertha se zjevně zvedá.

Koho je možné pochválit takřka bezmezně je Jiří Pavlenka. Jeho Brémy vyhrály proti Gladbachu s přehledem 5:1 a on sám tomu pomohl hned sedmi zákroky. Pět z těchto střel navíc jeho obrana dovolila soupeři uvnitř pokutového území, a tak si za tuto statistiku rozhodně pochvalu zaslouží. Jedinou výtku si od trenéra musel vyslechnout za jeho výběh při inkasovaném gólu, kterým Marcusi Thuramovi ulehčil už tak jasnou gólovku. Tím však nechci zastírat, že se Pavlenka konečně dostává zpátky v nejvyšší divizi do formy.

 

Na co se naladit

Der Klassiker

V sobotu v podvečer se utkají Borussia Dortmund s Bayernem Mnichov v zápase, který je dnes prezentovaný jako největší souboj v lize. Pravidelní čtenáři tohoto zpravodaje si ale dost možná už všimli mé větší obliby v lokálních derby, případně v derby, které mají historii. Střetnutí Bayernu s BVB zkrátka ztratilo svůj náboj z dob Heynckese a posléze Guardioly, a Kloppa a následně Tuchela.

Od sezóny 2017/18, první bez kteréhokoliv z výše zmíněné čtveřice v roli permanentního trenéra těchto klubů, vyhrál Bayern 13 z 15 vzájemných zápasů. Zbylé dva si připsal k dobru Dortmund. Sám Robert Lewandowski má za tuto dobu skoro stejně gólů ve vzájemných zápasech (20) jako BVB v součtu (23).

Bude proto určitě zajímavé sledovat, jak si Bayern povede bez střelce, který si zápasy proti svému bývalému klubu zjevně nesmírně užíval. Další zápletkou bude očekávaný start Niklase Süleho proti jeho bývalým spoluhráčům a vůbec půjde nespíš o dobrý fotbal. Jen to zkrátka není už takový trhák, derby, a vlastně asi ani žádný Klassiker.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na FacebookuInstagramu nebo webu, kde vycházejí podobně zajímavé články :-) 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

100%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíBundesliga Newsletter - Koubek, na scénu!
StaršíBundesliga Newsletter - Bayern je poražen, ať žije Gikiewicz