Bundesliga Newsletter - Koubek, na scénu!

Nedávno jsme se tu loučili s každotýdenním vypisováním informace o nehrajícím Tomášovi Koubkovi a uběhlo sotva pár týdnů a český gólman dostal šanci mezi třemi tyčemi Augsburgu, kterému pomohl k remíze 1:1. Do akce se dostali i další Češi, největší pozornost však v rámci Bundesligy byla věnována zápasu Dortmundu s Bayernem, změnám trenéra, a pak také respekt postrádajícímu označení německé reprezentantky. Nejnovější bundesligový newsletter vznikající ve spolupráci s projektem ZaKopaná je tu, aby vás o těchto všech událostech poinformoval! :-)

 

Co týden přinesl?

Víkendová derby a prvenství

Za zmínku stojí Rheinderby. Souboj Borussie Mönchengladbach s 1. FC Köln. Jednoznačnému výsledku 5-2 pomohlo, že Kolín hrál celý druhý poločas v deseti. Jinak šlo ale o souboj dvou týmů, které se nestydí bránit (navzdory skóre) a už v prvním poločase, kdy hráli ještě proti soupeři v plné síle, bylo vidět, že Daniel Farke dělá z Gladbachu tým schopný diktovat tempo hry. Köln naopak působil jako, hezky česky zvaný ‚one trick pony‘, který spoléhal čistě na Floriana Kainze na levém kraji zálohy. Byl to pak právě Kainz, který se poroučel po druhé žluté kartě krátce před poločasem a tím ukončil jakékoliv naděje svého týmu na tři body v tomto derby.

Druhé derby víkendu, der Klassiker přineslo drama v závěru utkání. Zápas, který si měl s dvougólovým vedením Bayern už bezpečně pohlídat se povedlo BVB zatraktivnit gólem na 1:2 a i vinou červené karty pro Kingsleyho Comana mohli domácí tlačit do posledních vteřin. Jejich tlak nesl ovoce, když své odhodlání ukázal Nico Schlotterbeck a jeho centrovaný balón uklidil do sítě Anthony Modeste. Skvělý závěr od BVB a taky utkání, které nám ukázalo že formu některých hráčů Bayernu je skutečně možné zpochybňovat. Jejich největší letní posila je na cestě vysloužit si titulek ‚Ofisidio‘ Mané, zatímco Gnabry a Sané mají daleko do reputace Robbena a Ribéryho, kterou jim mnozí předvídali. Zpátky do formy se ale dostává Leon Goretzka a dál září Jamal Musiala.

Na opačném konci, kde se z bodu radují o poznání více, vychází zase hvězda Youssoufa Moukokoa. Že má své uplatnění ukázal i Marius Wolf, a jak může týmu pomoci dal najevo i Modeste – ten hrozí více v náběhu než jako statický target man.

Freiburg nedokázal využít hozené rukavice v podobě remízy BVB a Bayernu a sám ztratil body proti Herthě BSC s remízou 2:2. Příležitost naopak chopil za pačesy Union, který si pohlídal zápas s velmi dobře hrajícím Stuttgartem a odskočil Bayernu o čtyři body. Na druhý Freiburg má náskok dvou bodů.

První výhru v sezóně si připsala i Bochum, proti Frankfurtu vyhrála přesvědčivým výsledkem 3:0.

 

O čem se mluví?

Když i dobrý trenér musí jít…

Nikomu z českých fotbalových fanoušků nemohla uniknout zpráva o příchodu Xabiho Alonsa do Bayer 04 Leverkusen. Ostatně, tato novinka nevzbudila zájem jen v naší kotlině, odkud sledujeme osudy Patrika Schicka a Adama Hložka, ale napříč celým fotbalovým světem. Jméno Xabi Alonso se ukázalo být skvělým tahákem a radost z toho nebude mít jen Leverkusen, ale zajisté i DFB, která (zatraceně doufám) využije této příležitosti k propagování ligy v zahraničí.

Najetí Alonsa předcházelo bolestivé loučení s jinak nesmírně kvalitním trenér Gerardem Seoanem. Ten měl podporu vedení klubu i přes velmi špatný vstup do sezóny a dostal dokonce i reprezentační přestávku, aby zkusit najít odpovědi. Už první utkání po ‚repre pauze‘ ale vzbudilo větší nevoli, než se očekávalo, ačkoliv bylo proti Bayernu Mnichov. Tedy zápas, kdy každé racionálně uvažující vedení nemohlo očekávat při současné formě svého týmu tři body. Drama však vyvolal spíše výkon Leverkusenu, který Bayernu práci nesmírně ulehčil. Stále však po tomto utkání směřovali mediální výroky vedení Leverkusenu spíše do kabiny než na osobu trenéra. Následující porážka s Portem a obdobně letargický přístup týmu už byl příliš a vedení muselo neochotně přistoupit ke změně.

A změna se dostavila, když Alonso zformoval tým do rozestavení 3-4-3, dal si záležet, že krajní hráči drží šířku hřiště a nechal tak vyniknout Frimponga, Diabyho a Hudson-Odoie. Dal šanci hráčům, kteří už pod Seoanem z týmu vypadli, jmenovitě talentovanému Paulinhovi, a vůbec vdechnul do celého týmu druhý život. To stačilo k výhře 4:0 proti Schalke. Skutečný test ale přijde až v podobě Porta (pozn. zápas se hrál až po sepsání newsletteru a Leverkusen prohrál 0:3) a o víkendu Frankfurtu, a já tak budu se zájmem sledovat, jestli bude obrození Leverkusenu pokračovat stejným tempem, nebo to bude chtít víc práce.

O své místo přišel i Pellegrino Matarazzo, trenér Stuttgartu. Osudným se mu stal zápas proti prvnímu týmu tabulky, Unionu Berlin. Stuttgart v něm ale rozhodně nepůsobil jako tým zralý na sestup. Podobně tomu bylo v minulých týdnech a ukončení spolupráce tak působí velmi nespravedlivě. Zjevně ani vedení Stuttgartu se do tohoto kroku moc nechtělo. Ale pokud i Bochum vyhrála zápas dřív jak vy, asi už nemůžete jinak.

Ihned se vynořila jména možných nástupců, mezi nimiž nechybí Sebastian Hoeneß nebo Adi Hütter. Stuttgart nás ale může překvapit podobně, jako když v prosinci 2019 najali právě Matarazza. Spekuluje se už i o současném asistentovi Thomase Tuchela, který by rád začal svou vlastní trenérskou dráhu. Ve chvíli, kdy vy tento zpravodaj čtete už možná znáte odpověď.

Matarazzo samotný se ale nemusí o svou budoucnost obávat. S přesnou stovkou zápasů na svém vlastním kontě a necelou šedesátkou jako asistent Juliana Nagelsmanna v Hoffenheimu, včetně předešlých asistentských zkušeností, bude i díky své dobré práci, kterou ve Stuttgartu do letoška odváděl, lákavou propozicí pro množství klubů v Německu, poohlížejících se po novém dirigentovi. Od špičky tabulky v 2. Bundesliga po kluby jako třeba Wolfsburg, mělo by-li tam dojít k další výměně na lavičce, Materazzo bude jedním z prvních jmen na seznamu mnohých.

 

Příběh z nižších pater

RTL zahalená v hanbě

Ne nezbytně v nižších patrech, ale spíš na opačné straně krásné hry se v Německu zrodil příběh, který zamával fotbalovou veřejností. Pravidelná opora základní sestavy Bayernu Mnichov i německého národního týmu Giulia Gwinn si přivodila zranění křížového vazu v koleni (ACL), které ji vyřadí velmi pravděpodobně po zbytek této sezóny. Ve 23 letech je to pro pravou obránkyni Bavorů velká překážka v její nesmírně slibně rozběhnuté kariéře.

Co vyvolalo reakci je způsob, jakým se o této události rozhodlo referovat německé RTL, soukromá televizní stanice, na svých sociálních sítích. Jako titulek ke článku zvolili velmi nevhodně: ‚Horové zranění pro krásnou německou fotbalovou influencerku.‘

Takovéto omezení opory národního týmu, která sotva před pár měsíci vyběhla reprezentovat svou zemi do finále Mistrovství světa před vysoké desítky tisíc fanoušků přímo na stadionu na prostou ‚krásnou fotbalovou influencerku‘, se setkalo se zaslouženým opovržením.

Podobně jako prohlášení Graeme Sounesse, že jde o ‚mužskou hru‘, ve studiu vedle Karen Carney, bývalé anglické reprezentační kapitánky, i tentokrát se fotbalová veřejnost postavila na správnou stranu a dala jasně najevo, že ženský fotbal má své místo i když se zrovna nehraje žádný velký turnaj.

 

Česká hlídka

Tomáš Koubek sestoupil z tribuny…

… a zazdil neděje Wolfsburgu na tři body (1:1). Zápas pro něj začal špatně, inkasoval hned z první šance soupeře, ač to bylo ve 30. minutě. Na gólu ale neměl vinu, protože na zadní tyči vyplaval úplně nehlídaný útočník soupeře a Koubek mohl jen sledovat, jak doklepává do prázdné branky. Podobná překvapení mu už jeho obrana nepřipravila, přesto se musel činit a zastavit hned několik gólovek. Vždyť Wolfsburg nakumuloval xG v hodnotě 2,5 a Koubek z toho udělal jen jeden inkasovaný gól! Podržel tak svůj tým při absenci Rafała Gikiewicze.

V souboji Kadeřábek V Pavlenka byl úspěšnější český gólman. Jeho Brémy se znovu díky pozdnímu gólů radovaly ze tří bodů, ke kterým Pavlenka přispěl dalším dobrým výkonem mezi třemi tyčemi. Na Pavla Kadeřábka padl černý Petr v rotaci krajních záložníků a začal zápas na lavičce. Naskočil asi po hodině hry a do zápasu nijak výrazně nepromluvil.

V prvním utkání pod Xabim Alonsem začal Patrik Schick v základní sestavě. Sám neměl přímý vliv na žádný ze čtyř gólu Leverkusenu a v 72. minutě střídal. Na hřiště namísto něj přišel Adam Hložek, který se ve své dvacetiminutovce pohyboval znovu spíše na levé straně, než aby hrál jako typický hrotový útočník. Alex Král na druhé straně se do hry dostal v 64. minutě a individuálně podal i přes výsledek 4:0 velmi dobrý výkon. Nebál bych se říct, že ve svém čase byl nejlepším hráčem Schalke na hřišti.

Vladimír Darida do remízy Herthy s Freiburgem (2:2) nenastoupil.

 

Na co se naladit

Souboj o oba konce tabulky

Na obou koncích tabulky se v desátém kole odehrají klíčová střetnutí.

Nejprve se v sobotu utká 17. Stuttgart s 18. Bochumí. Jestli se chtějí oba týmy vysmýknout z bojů o záchranu, kterých se odmítá účastnit Augsburg, před kterým se ukrývá Hertha, odkud utíká Leverkusen a který absolutně odmítly momentálně páté Brémy, musí začít třemi body v tomto zápase.

Trochu netradičně v neděli se pak v podvečer potkají první a čtvrtý tým tabulky, Union Berlin a Borussia Dortmund. Na ně ve večerních hodinách naváží druhý Freiburg a třetí Bayern. Musím pochválit vedení ligy, že nenechalo tyto zápasy vykopnout ve stejném čase. Tenhle víkend může totiž buďto upevnit postavení ‚outsiderů‘ na špičce tabulky, nebo nechá tradiční ‚favority‘ vyškrábat se zpátky pod vrchol. ‚Pod‘ vrchol, protože Union má na Bayern i BVB čtyřbodový náskok. Po víkendu to může být sedmibodová propast.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na FacebookuInstagramu nebo webu, kde vycházejí podobně zajímavé články :-) 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

100%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíBundesliga Newsletter - Berlínským fandům, těm je hej! Některým...
StaršíBundesliga Newsletter - Adieu Nkunku!?