Bundesliga Newsletter - Bayern je poražen, ať žije Gikiewicz

První reprezentační pauza sezóny se blíží, ale ještě než na ni dojde, ohlédneme se v dalším díle našeho bundesligového newsletteru vznikajícím v rámci spolupráce s projektem ZaKopaná za uplynulým kolem, které nabídlo dvě derby, další uhraný bod Werderu v závěru zápasu nebo také zranění Marca Reuse. 

Co týden přinesl?

Revierderby? Ne, raději to bavorské.

Revierderby, které nakonec po úporném snažení urval Dortmund a překonal tak trápící se Schalke 1:0 asi nikoho svou ‚atraktivitou‘ ze sedadel nenadzvedlo. Za zajímavější by se tak dalo označit druhé derby, které vykoplo souběžně, bavorské, mezi Bayernem Mnichov a FC Augsburg.

Zápas, který jindy nevzbuzuje takové emoce, jaké by se od derby čekaly, je při výjezdu na půdu Augsburgu pro hráče Bayernu často docela oříšek. Bývalo to ale proto, že Augsburg, pravidelně hrající proti sestupu, se většinou o mnohé nesnažil. Nový kouč Augsburgu, Enrico Maaßen se však rozhodl se svými sousedy protentokrát hrát otevřený fotbal.

V první půli Bayern překvapili vysokým a velmi dobře organizovaným presingem, díky kterému si dokázali vypracovat nemálo příležitostí. Manuel Neuer rozhodně nemohl lenošit. O zábavu měl ale postaráno i druhý brankář, Rafal Gikiewicz. Tenhle polský veterán svůj tým mnohokrát podržel, a to nejen na lajně, ale často i mimo svoje pokutové území, když inspirován svým souputníkem ve druhé brance mnohokrát vyletěl (někdy málem doslova) a zametl za nečekaně vysoko hrající obrannou linií svého týmu. První půle měla skutečně náboj derby a Augsburg zahrál s Bayernem velmi vyrovnanou, otevřenou partii.

Do druhé půle nastoupili o poznání opatrněji a nechali Bayern víc kontrolovat hru. Zároveň ale zalepili některé škvíry ve své obraně, a tak to byly oni, kdo se dočkal prvního gólu. Po otřesně bráněné standardce Bayernu se prosadil Mergim Berisha. Nebyl to jeho první gól do sítě Manuela Neuera, ten si připsal už když hrál za RB Salzburg. Vzpomenout na něj mohou i fanoušci pražské Slavie, proti kterým se prosadil z lavičky v zápase Konferenční ligy v dresu Fenerbahce, odkud nyní hostuje v Augsburgu, v únoru letošního roku. V zápase, který Slavia nakonec vyhrála 3:2.

Tenhle gól Berishy proti Bayernu Mnichov byl ale nakonec vítězný, protože po devadesáti minutách vypětí sil celého úspěšně bránícího týmu a pár heroických zákrocích gólmana Gikiewicze držel Augsburg skóre 1:0.

Ani hlavička Manuela Neuera po rohu v závěru zápasu s tím nic neudělala. O to může být euforie hráčů i fanoušků Augsburgu větší, že vlastně dost dobré zakončení jedničky německého nároďáku parádně vychytal hrdina celého zápasu, Rafal Gikiewicz. Zasloužené tři body pro Augsburg.

‚In other news‘, Frankfurt si poradil se Stuttgartem a navázal tak na své vítězství v Lize mistrů proti Marseille. Zdá se, že Oliver Glasner našel po úvodních experimentech formaci i sestavu, která po ztrátě klíčových opor funguje. Snad jsem to nezakřiknul.

O čem se mluví?

Gute Besserung, Marco!

Přišel o EURO 2012. Přišel o Mistrovství světa 2014. Přišel o EURO 2016. Přišel o EURO 2021. Teď málem přišel o Mistrovství světa 2022. Marca Reuse museli po půl hodině hry odnášet ze hřiště na nosítkách se zraněným kotníkem. Asi dva měsíce před mistrovstvím světa…

Emoce uklidnilo až pondělní vyjádření, kdy jsme se sice dozvěděli, že kapitán BVB utrpěl zranění šlach v kotníku, nejde ale naštěstí o nic zas tak vážného a zpátky by měl být už za měsíc, v druhé polovině října.

To jsou dobré zprávy pro hráče, který má reputaci na zranění náchylné hvězdy. Poslední dobou však lehce nezaslouženě, jelikož, ačkoliv bezpečně po třicítce, v minulé sezóně odehrál více jak 2.500 ligových minut. Přes 2.000 minut se vyšplhal i v sezónách 20/21 a 18/19. Hlouběji do historie zvládl tolik minut až v ročníku 13/14…

Zjevně je tak poslední dobou k dispozici více než po drtivou většinu druhé poloviny minulé dekády, zranění se mu však stále nevyhýbají. Naposledy byl na marodce v červnu, avšak až po konci sezóny, takže o žádná utkání nepřišel. Předtím chyběl svému týmu na přelomu února a března, a ještě předtím v září. To tedy, společně s dalšími absencemi skrz nemoci nebo odpočinek, pořád zavává k tomu, označovat jej za křehčího hráče.

I proto se všem ulevilo, že vážně vypadající incident ze soboty nebude mít horší následky. Reprezentačnímu týmu bude chybět do této pauzy, na MS by však měl být připraven, zatímco v dresu Dortmundu jej může dočasně nahradit 19-letý Gio Reyna. Možná trochu opomíjený supertalent tak dostane prostor znovu ukázat, co umí. Je ho neskutečná radost sledovat, tak mu jen přejme, ať mu vydrží zdraví, se kterým se už v tak mladém věku stihl také potrápit až nad poměry.

Příběh z nižších pater

Werderská specialita

Werder Brémy nám po návratu do Bundesligy dělají radost. Český fanoušek se tetelí blahem, když vidí reprezentační oporu pravidelně nastupovat v elitní soutěži a nestranný pozorovatel německého fotbalu má při jejich současném herním stylu vždy o zábavu postaráno. Hodně gólů dávají, hodně dostávají. Zatím je to skóre 13:12, což není úplně těch 14:13 co má Frankfurt, pořád to ale značí, že se nudit nebudete.

Jejich hra má ale ještě jednu specialitu, spoustu gólů dávají v závěrech zápasů. A nebývají to jen konsolidační góly nebo navýšení skóre v už rozhodnutém zápase. Často jsou to klíčové góly, které vedou k přímému zisku bodů.

Vezměme si to zpětně:

V posledním zápase proti Leverkusenu se prosadili v 82. minutě a srovnali na 1:1.

Dvě kola předtím dali Bochumi obě své branky až po 85. minutě a z bezbrankové remízy udělali v závěru 0:2.

Penaltu proti Eintrachtu v 92. minutě nechme stranou, tou jen snížili na 3:4 a stejně doma neudrželi ani bod.

Přesto muselo hráčům Frankfurtu dost vyschnou v krku, protože týden předtím předvedli Brémy obrat sezóny, když z pohodlné výhry BVB 2:0 udělali senzační 2:3 díky brankám v 89., 93. a 95. minutě.

Zápas se Stuttgartem ve druhém kole sezóny už taky vypadal prohraný, dokud v 95. minutě nekorigoval skóre na finálních 2:2 Oliver Burke.

Kazí jim to jen otvírák sezóny s Wofsburgem, kdy naopak oni nedokázali udržet těsné vedení a remízovali po gólu Arnolda v 84. minutě.

To je tedy v součtu hned sedm bodů díky brankám v posledních deseti minutách… když nebudeme počítat tu inkasovanou ve Wolfsburgu. (Pro hnidopichy, zápas s Bochumí počítám jako dva body, za remízu by měli jeden ;-).)

Mimochodem, je to sedm bodů ve chvíli, kdy Brémy mají na kontě dohromady bodů 9. Právě díky svým silným závěrům utkání tak sedí zatím pohodlně na 10. příčce a jsou zatím zcela mimo debatu o záchranářské boje. Jejich fanoušky sice budou stát ty nervy pár let života, ale vždyť přesně tohle na fotbale tolik zbožňujeme.

Česká hlídka

První Královo Revierderby i Schick VS Pavlenka.

Naposledy se tu zmíním o Tomáši Koubkovi, který znovu nebyl v sestavě Augsburgu. Příště se mu zde budu věnovat až/pokud se v sestavě znova objeví, případně v souvislosti se změnou angažmá.

Alex Král mohl poprvé zažít atmosféru pod ‚žlutou zdí‘ na Signal-Iduna-Parkuv Dortmundu, když tam jeho Schalke zavítalo na jeho vůbec první Revierderby. Okusit ji mohl naplno, protože se po pauze, trvající od konce srpna, dostal znovu na hřiště. Odehrál 14 minut a bohužel pro něj, tři minuty po jeho příchodu už nedokázalo jeho nesmírně pasivně hrající Schalke odolat tlaku BVB a inkasovali po hlavičce mladíka Moukoko.

Ve stejnou dobu se utkali čeští reprezentanti v duelu Bayeru Leverkusen s Werderem Brémy. Pavlenka, který je naštěstí fit po brzkém střídání minulý týden, pomohl svému týmu šesti zákroky. Schick odehrál celých 90 minut, a i když se gólově neprosadil, podal velmi dobrý výkon a vyhrál například nejvíce duelů ze všech hráčů v poli (10). Na hřiště se podíval i Adam Hložek, který naskočil v 69. minutě a dostal se do dobré příležitosti, kterou však nedokázal proměnit.

Už v pátek Daridova Hertha remízovala s Mainzem, což je asi výsledek, který v Berlíně vezmou. Český záložník nastoupil v 72. minutě a ve svých 18 minutách na hřišti toho nestihl zrovna mnoho. Je ale skvělé vidět z lavičky vybíhat ze zkušených středopolařů jeho a ne Kevina-Prince Boatenga, jak tomu po několik utkání bylo.

Hrací víkend uzavřel v neděli večer Pavel Kadeřábek se svým Hoffenheimem. Doma proti Freiburgu uhráli bezbrankovou remízu a sedí teď Freiburg na třetím, Hoffenheim na čtvrtém místě. Kadeřábek strávil na trávníku celých 90 minut.

Na co se naladit

Reprezentační přestávka

Reprezentační přestávka se nevyhne nikomu a Bundesliga má proto do konce měsíce utrum. Vrátí se se zajímavým duelem Bayernu Mnichov s Bayerem Leverkusen v pátek 30. září. A protože nás pak čeká lavina fotbalových utkání až do 13. listopadu, kdy se ani německá nejvyšší soutěž nevyhne anglickým týdnům, nemluvě o vměstnaných zápasech evropských pohárů, užívejte tohoto volna moudře. Vidíme se v říjnu!

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na FacebookuInstagramu nebo webu, kde vycházejí podobně zajímavé články :-) 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

91.7%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíBundesliga Newsletter - Adieu Nkunku!?
StaršíBundesliga Newsletter - Vysmátý Rose