Nagelsmann u reprezentace Německa? Máme pár otázek...

Po historicky prvním vyhazovu trenéra v režii DFB, je v plném proudu hledání Flickova nástupce. Osobně jsem byl zastáncem myšlenky spojení německé reprezentace a Juliana Nagelsmanna. Teď mám víc otázek. Jakých?

Můj první dotaz zní: “Je Nagelsmann trenér, který dokáže své myšlenky předat a zajistit, že tým bude hrát v jeho stylu, během krátkých reprezentačních oken?” Možná… s 9 měsíci do domácího EURO si ale německá repre nemůže dovolit “možná”.

Nejistotu mi dodává vzpomínka, jak bolestivě se na konci minulé sezóny překlápěl Bayern z Nagelsmannova fotbalu na Tuchelball. Zároveň, znovu k bodu s 9 měsíci do domácího turnaje… to si říká o rychlou změnu. Nabízelo by se zvolit si většího pragmatika, ne fotbalového ideologa.

Druhou otázku bych zformuloval: “Dokáže si prásknout do stolu (ve vztahu k DFB)?” A tady nejde vyhrát. Obě odpovědi jsou potenciálně problém.

Ne? Sežerou ho za živa. S jistotou znovu vyplavou jména v DFB, kterým bude vadit, že když si najali třicátníka, tak se chová jako třicátník. A bude problém, pokud si to nedokáže ustát. Zároveň, hrát budou dál jména - hráči výše v hierarchii - spíš než ti, kteří možná nejsou tak zářní, ale díky nim by tým fungoval.

Ano? Nevyhnutelně ho čeká konflikt se zastánci vynechaných opor týmu z řad DFB. A protože jeho (nespravedlivá) percepce nemá místy daleko do: “zelenáč, co si musí svůj street rep ještě vydobýt”, byl by to FC Hollywood v reprezentačním dresu.

A do třetice: „Může si on sám vůbec dovolit ten risk?” Riziko je to totiž i pro Nagelsmanna. Právě kvůli jeho zmíněné percepci. Jeho další angažmá ovlivní, jak se fotbalový svět bude dívat na jeho konec v Bayernu.

Nevyjde to a/nebo budou medializované problémy? Názor se obrátí proti němu. Převládne přesvědčení, že na tak velký klub skutečně neměl. Že jeho vyhození bylo oprávněné.

Teprve, pokud by to navzdory všem otázkám klaplo, a Nagelsmann uspěl s reprezentací na domácím šampionátu, by si získal veřejné mínění plně na svou stranu. Potom se ale ptáme, co se považuje za úspěch? A je toto riziko záhodno podstupovat? Zvlášť, když se můžou do startu příští sezóny objevit daleko méně riskantní nabídky, které by mu nabízely stejné vykoupení bez celé té zátěže okolo?

 

Představení aktuální situace nejen z Německa, ale z celé Evropy (včetně českého rybníčku), přinášíme každý týden v našem přehledu zpráv na platformě HeroHero.co/Kopacak. Za necelou stovku měsíčně tak můžete být pravidelně v obraze.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

100%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíPředstavení klubů Ligue 1 - Stade Rennais F.C. (Rennes)
StaršíBlog: Přeceňovaný Vlahović? Aneb čísla nelžou...