Blog: Přeceňovaný Vlahović? Aneb čísla nelžou...

Dušanu Vlahovićovi se často dostává omluvy, že je obětí herního stylu Juventusu, nebo že z něj u 36násobného italského mistra nedokážou dostat to nejlepší.

Je to ale pravda?

Ne tak docela…

Zaprvé, Juventus zdaleka není tak marný, jak se rádo říká. Odhlédnuto od bodového odpočtu čtvrtý tým loňské SerieA v jednom balíku s AC, Interem a Laziem.

Je ale pravda, že se srbský útočník dostával minulou sezónu do méně zakončení (3,04) než dříve. Skrz prsty jsme se ale dívali už na jeho první půl rok v Juventusu a to šlo množství jeho střel vzhůru (3,67), oproti jeho poslední sezóně ve Fiorentině (3,35). Jeho 21gólová sezóna navíc přišla s pouhými 2,46 zakončeními co 90 minut.

Zajímavý proto je pohled na jeho průměrné xG/střelu (očištěno o penalty). Onu 21gólovou sezonu to bylo silných 0,17. Od té doby to bylo 0,12 půl roku ve Fiorentině. 0,12 půl roku v Juventusu. A 0,11 vloni za Juve.

Pak nemůžeme přehlédnout ani ty penalty. Za sezonu 20/21 jich kopal šest. Za půl ročníku 21/22 šest dalších, navíc k nim přidal pět přímých kopů.
To je stejně přímáků, jako kopal za celou dobu v Juve. Na penaltu ho pustili zatím jen pětkrát.

A poslední - čisté xG.
20/21 kdy vstřelil 21 branek? 18,5. Bez penalt 13,8.
21/22 - do konce ledna, kdy odešel z Fiorentiny? 17 gólů, ale jen 12,9 xG. 8,2 bez penalt.
Vloni za celou sezónu v Juventusu? 10 branek, 9,7 xG.

Takže penaltami přikrmená čísla ve Fiorentině, navíc překonávání xG (to každého dřív nebo později dožene) a sice lehce menší počet střel, ale jinak reprezentativní ‘output’ v Juve.

Vlahović, kterého vidíme v Juventusu, je teda tím, jaký hráče skutečně je - odchylka byl ten rok/rok a půl v závěru ve Fiorentině.

Chtělo by se říct, že Juve naletělo, když za něj vysolilo €80 mil.

S 28 kontakty s míče nemá navíc daleko do toho, jak nezapojený do hry byl v Interu Mauro Icardi (25).

S míčem na noze moc nevymyslí, defenzivně je to pasažér a i přes svůj metr devadesát vyhrává jen třetinu (36,3 %; 1,42 z 2,49) svých vzdušných soubojů.

Bez nadsázky - Scamacca je zajímavější útočník…



Tento příspěvek najdete také tady na mém Instagramu. Vlahoviće jsme trochu víc rozebrali v části bonusového podcastu na herohero.co/kopacak, kde se snažíme dát fotbalovým fanouškům na některé věci jiný pohled. Každý týden tam na vás čeká víc než hodina obsahu, tak pokud nás ještě neodebíráte, rádi vás tam uvítáme 👋


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

92.7%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíNagelsmann u reprezentace Německa? Máme pár otázek...
StaršíPředstavení klubů Ligue 1 - Lille OSC