Bundesliga Newsletter - Na Frankfurt je toho trochu moc...

Máme tu již dvacátý díl bundesligového newsletteru, který vzniká s projektem ZaKopaná! Tentokrát se v něm dočtete o formě Unionu, Frankfurtu hrajícím tři soutěže i pokračujícím zmaru Stuttgartu...

 

Co týden přinesl?

Jízda Unionu nekončí

Union Berlin se nenechal zastavit a naopak ukončil 147 dní trvající jízdu RB Leipzig bez porážky.

V sobotním zápase dvou uchazečů o bundesligový titul to byl tým Marca Roseho, který šel do vedení a vypadalo to, že Lipsko bude pokračovat ve své jízdě, na jejímž konci by byl po deseti letech jiný ligový šampion než Bayern Mnichov.

Stejnou ambici však má Union Berlin, kterému skrz jejich pragmatický herní styl pozorovatelé nevěří ani zdaleka tolik. Union ale na rozdíl o Lipska nesype po zimě body a s pěti výhrami v pěti zápasech je společně s BVB nejvíce ve formě hrajícím týmem v lize.

Náskok dvou bodů před Borussií Dortmund a pouhou jednobodovou ztrátu na první Bayern si pojistili gólem z rohu po hodině hry. Následně penaltou upravili skóre na finálních 1:2, což si nenechali zkazit ani závěrečným tlakem soupeře.

Na zdaleka ne všechny klíčové momenty utkání se můžete podívat v přiloženém sestřihu… vážně doufám, že nově navolené vedení DFL přestane držet tyto ‚highlighty‘ takto zkrátka a uvolní ruce nejen mediálnímu týmu, ale také fanouškům a novinářům, kteří se chtějí o některé své záběry podělit na sociálních sítích. O DFL jako vrchním cenzorovi si ale povíme někdy jindy.

Vše teď nasvědčuje tomu, že klíčovým datem v Bundeslize bude 26. únor. To se totiž utká Union Berlin s Bayernem Mnichov v souboji o první místo v tabulce.

 

O čem se mluví?

Frankfurt nedokáže žonglovat tři soutěže

Eintracht Frankfurt nedokáže žonglovat tři soutěže ani ustát roli dominantního týmu v zápase. Tak jsem zhodnotil zápas Eintrachtu s 1. FC Köln krátce po jeho konci. Není to možná úplně fér. Eintracht si od začátku nového roku poradil pohodlně se Schalke i Herthou. Roli favorita tak zvládají. Kolín je oproti zmíněným týmům na hraně sestupu jiný oponent. V pěti zápasech od Nového roku inkasovali pouhé dvě branky. Jednu z kopaček Brém, které rozstříleli 7:1, druhou byla dalekonosná trefa Kimmicha v 90. minutě utkání s Bayernem. Následující remízy 0:0 se Schalke i Lipskem ale ukazovali, že Köln je tým, který umí bezvadně bránit, ale až na debakl Brém nevytváří tolik dopředu.

Od Eintrachtu se tak očekávalo, že bude dobývat obranu soupeře a zabrání jejich příležitostem z brejků a standardních situací. To se přesně ukázalo být slabinou Frankfurtu, který sám na rychlý přechod do útoku spoléhá. Neschopnost rozebrat obranu soupeře, inkasované góly z rohu, po rychlém úniku a po volném kopu se sečetli do výsledku 3:0 ve prospěch domácích Geißböcke.

Pro Frankfurt se tady vykresluje ještě jeden nežádoucí trend. Neschopnost žonglovat tři soutěže. Už vloni jsme viděli, že senzační jízda Evropskou ligou byla vykoupena zanedbáním domácí soutěže. Teď se v týdnu Eintracht protrápil k výhře 4:2 druholigovým Darmstadtem (ač Darmstadt druhou ligu vede) a o víkendu navázal touto prohrou.

Rovněž náročnější ligový rozvrh po startu jarní části si na Frankfurtu vyžádal dvě remízy. Jednu s Bayernem, kterou bych snad i prominul, druhou však s Freiburgem. To je s přihlédnutím k (ne)úspěchům Freiburgu proti srovnatelné opozici ztráta dvou bodů jak vyšitá.

S nadcházejícím osmifinále Ligy mistrů proti Neapoli jsou toto velmi varovné signály. Pořád si ponechám přesvědčení, že zrovna hra Neapole může jít Frankfurtu na ruku. Kdyby měl ale Oliver Glasner znovu polevit v lize s cílem projít co nejdál v Evropě, mohl by Frankfurt příští rok klidně skončit bez evropských pohárů úplně, což by pro tento rostoucí tým i klub mohlo mít nepříjemné důsledky.

Závěrem ještě jedna poznámka ke Kölnu: Středopolař Ellyes Skhiri, který se před Vánoci gólově neprosadil ani jednou, má nyní pět gólů v pěti zápasech.

 

Příběh z nižších pater

Stuttgartu nepomohla ani změna trenéra

Mohlo vám uniknout, Stuttgart v zimě vyměnil trenéra. Tým počátkem prosince přebral bundesligový recyklát Bruno Labbadia. Svou éru zahájil snahou sblížit se svými novými svěřenci metodami Buhouše Zenkla (shlédni Okresní přebor pro pochopení reference). Ani Labbadia si mimo tvrdých tréninkových metod neodpustil ještě i nějaký ten nevhodný komentář. Namísto rýmovaček o špekáčcích se v reakci na zranění Manuela Neuera na lyžích vyjádřil přinejmenším neobratně, když v odkazu na svůj výrazně multikulturní tým odpověděl, že jeho hráči na lyže nechodí…

Ani úvodní remízy nejsou Stuttgartu pod vedením nového trenéra k dobru. Jedna přišla proti Mainzu, což by pro tým hrající o záchranu mohlo být považováno za dobrý bod. Druhou si však připsali proti Hoffenheimu, který na jaře směřuje velmi rychle ke spodku tabulky. Stuttgart tak zahodil možnost uhrát tři body proti soupeři v záchranářském boji.

Následné ligové prohry s Lipskem, Brémami a Freiburgem je možná příkré hodnotit jako selhání třeba i s přihlédnutím k poslednímu utkání, kdy Stuttgart proti Freiburgu venku už i vedl. Nakonec ale darovali soupeři dvě penalty a utkání, kde mohli přehrát jasného favorita, zahodili.

S dvěma body z pěti zápasů po novém roce se tak vyhrané pohárové utkání proti druholigovému Padebornu může ukázat být generálkou buďto pro příští rok ve 2. Bundesliga, nebo možná dokonce jako příprava pro sestupové play-off.

‚Fun fact‘: Stuttgart v zimní přípravě porazila i pražská Sparta…

Česká hlídka

Dobré výkony když na tom nejvíc záleží

Po jeho vychytané nule minulý týden se znovu musím zmínit o Jiřím Pavlenkovi. Ten podal proti BVB individuálně velmi dobrý výkon, když chytil 7 střel soupeře. Všechny navíc jeho obrana dovolila útočníkům Dortmundu z vnitra jejich pokutového území, což jen vyzdvihuje úspěch českého gólmana, který byl mimo čáry dobrý i na míči a připravený úspěšně vyrazit rovněž za vlastní šestnáctku. Jeho Brémy ale přesto Borussii podlehli 0:2, ač ne vinou českého brankáře.

Špatně nezahrál ani Alex Král. Ten je po krátké pauze pro zranění bezpečně zpět v základní sestavě a druhý zápas v ředě odehrál 90 minut. Trenér Reis, který je na lavičce Schalke od října, tedy zatím devět utkání, na českého záložníka zjevně spoléhá. Král mu, stejně jako zbytek týmu, jeho důvěru oplácí. Wolfsburg, se kterým se v pátek utkali, zastavili a došli si proti favoritovi k bodu díky bezbrankové remíze. Gól nepadl ani přesto, že sám Král se dostal hned do šesti zakončení (tři z nich po rohovém kopu). Ani jedno však nedostal na branku a všechny dohromady se sečetli v xG o opomenutelné hodnotě 0,34.

Vše, co v předešlých větách zaznělo výborně vystihuje celé utkání. Pro dokreslení obrázku bych zmínit, že Králova úspěšnost přihrávek činila 52 %, což ale nijak nevystupuje z trendu záložníků ani jednoho týmu…

Při pokračující rekonvalescenci Patrika Schicka, dalším z řady zranění Pavla Kadeřábka a roli dvojky plnícím Tomáši Koubkovi je to tak vedle diskutované dvojice především Adam Hložek, který dělá českým fanouškům radost.

Hložan nastoupil v útoku po boku Floriana Wirtze a Moussy Diabyho. V zápase, kde se jeho tým především z úvodu trápil ve snaze převzít iniciativu nebyl vždy příliš zapojený. Svých 27 doteků s míčem ale zužitkoval na maximum, když v 56. minutě dostal balón za záda Olivera Baumanna a ještě před vystřídáním po 73 minutách tím zvýšil vedení svého týmu na 0:3. Už jen z lavičky sledoval konsolidaci skóre na finálních 1:3. Další dobrý výkon, kterým si český útočník řekl o důvěru trenéra v klíčové době, kdy Xabi Alonso hledá nejlepší mix útoku, do kterého se vrátila mladá hvězda Wirtz.

 

Na co se naladit

Záchranářský ‚šestiboďák‘

Los a forma týmů nám pro nadcházející víkend připravili především souboje favoritů s outsidery. Rozjetý Kolín pojede na troskotající Stuttgart. Bayern bude chtít uhrát třetí ligovou výhru v řadě na hřišti strádajícího Gladbachu. Freiburg si bude myslet na další tři body na hřišti patnácté Bochumi. Union bude chtít zopakovat svůj podzimní zářez (1:6) proti Schalke a Dortmund se utká s Herthou.

Potenciálně vyrovnané utkání by tak měli sehrát osmí Leverkusen s dvanáctým Mainzem, které dělí pouhý bod. Oba týmy půjdou do zápasu s nevyrovnanou formou a vůlí určit jasný, vzestupný trend. Jejich střetnutí uzavře hrací den (neděle v 19:30).

Dalším duelem, který stojí za zmínku, je sobotní ‚topspiel‘ mezi Eintrachtem Frankfurt a Werderem Bremen. Šestý Frankfurt bude chtít udělat důležitý krok v boji o Ligu mistrů, Brémy jsou však nadále dost nevyzpytatelný soupeř (sobota v 18:30).

Nejzajímavější střetnutí kola se tedy uděje už v pátek, kdy se ve 20:30 potkají domácí Augsburg s Hoffenheimem. Půjde o střet 13. se 14., který může klidně poraženého odsoudit k souboji o záchranu a ve výsledku i být oním rozdílem mezi sestupem a setrváním v nejvyšší soutěži.

Augsburg jde do zápasu ve větší pohodě. Na jaře dokázali uhrát už šest bodů, které je vystřelili na současnou relativně pohodlnou pozici čtyři body od sestupového play-off. Hoffenheim naopak na jaře získal jediný bod a k hranici sestupu se během posledních pěti utkání nebezpečně přiblížil.

 

Rovněž v příštím týdnu budou hrát německé týmy evropské poháry. V úterý změří Frankfurt síly s Neapolí a ve středu Lipsko s Manchesterem City. Do obou utkání jdou bundesligové týmy jako outsideři, avšak s tím otazníkem v mysli mnohých, jestli přeci jen nedokáží proti svým soupeřům zabodovat. Především v prvním, v obou případech domácím, utkání.

Ve čtvrtek bude pokračovat play-off o postup do skupinové fáze Evropské ligy mezi Monakem a Bayerem Leverkusen & Unionem Berlin a Ajaxem. Pokud čtete tento zpravodaj hned v den, kdy vyšel, ještě stihnete první kola obou utkání. Ta se hrají dnes. Union v 18:45, Leverkusen 21:00.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na Instagramu nebo YouTube, kde najdete ještě více obsahu :-)

Pokud si chcete pokecat o Bundeslize nebo i dalších soutěží, zkuste náš Discord, kam chodí i autor těchto článků, který s vámi jistě rád probere fotbalové dění.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

90%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíWilliam Still, aneb proč byste měli nechat své děti hrát Football Manager
StaršíRituály a zvyky fotbalistů a trenérů