William Still, aneb proč byste měli nechat své děti hrát Football Manager

Tento článek byl původně zveřejněn na Soccer 24/365 a tady vychází na základě domluvené spolupráce.

Počítačové hry z fotbalového prostředí jsou obrovský fenomén. Ačkoliv většině z vás dost pravděpodobně ihned naskočí FIFA, čím dál větší popularitu si získává její výrazně sofistikovanější bratr, Football Manager. A právě u oblíbeného “FMka” se začal psát jeden bláznivý příběh, jehož hlavním protagonistou je William Still.
Asi nebudu daleko od pravdy, když napíšu, že ještě před pár měsíci jste neměli nejmenší tušení, kdo trénuje slavný francouzský klub Stade de Reims. Od října roku 2022 je jím William Still. Na této informaci by pravděpodobně nebylo nic extra zajímavého, kdyby Belgičanovi nebylo teprve 30 a jeho backgroundem, který jej předurčil k práci fotbalového trenéra, je právě silně návyková fotbalová hra, Football Manager. Pojďme ale postupně.

Jak už jsem naznačil, tak William Still se narodil v Belgii. Jako většinu kluků v útlém věku i Stilla začal zajímat fotbal, kterému se aktivně věnoval. Jeho fotbalová kariéra nebyla kdovíjak zářivá a působil spíše v menších, provinčních klubech, jako například Overijse, Grez-Doiceau nebo RJ Wavre. Fotbal Williama Stilla bavil nejen na hřišti, ale také u počítače. Jak sám v několika rozhovorech přiznal, trávil celé dny a noci hraním Football Managera (a pro pamětníky i jeho předchůdce Championship Managera).

William Still říká, že Football Manager byla skvělá průprava pro práci manažera a že hra samotná jej inspirovala k tomu, aby se opravdovým fotbalovým manažerem stal. Jeho trenérská kariéra začala poměrně brzy. Už ve svých devatenácti letech se stal asistentem trenéra u mládeže anglického Prestonu North End. Toto angažmá bylo součástí stáže, kterou absolvoval v rámci studia Myerscough College, což je něco jako “trenérská škola”.

Fotbalu se tak věnoval i po absolvování studia. Jeho prvním zaměstnání v “dospělém” fotbalu bylo videoanalytik v belgickém klubu Sint-Truiden.

K prvnímu opravdu trenérskému angažmá se William Still dostal v roce 2017, kdy se stal asistentem manažera Frederika Vanderbiesta v druholigovém Lierse. Tato spolupráce trvala jen pár měsíců, protože Vanderbiest byl z pozice hlavního trenéra odvolán. Vedení Lierse vložilo do tehdy čtyřiadvacetiletého trenéra důvěru a William Still tak poprvé okusil jaké to je být manažerem týmu (ač jen v roli “caretakera”). A toto angažmá nemohlo dopadnout lépe. Mladý trenér získal 21 z možných 27 bodů a naznačil, že v něm dřímá velký potenciál.
Pak ale zasáhla vyšší moc. William Still neměl trenérskou licenci UEFA, což podle pravidel ligy znamenalo, že nesměl být ve funkci déle, než 60 dní. Z toho důvodu vedení Lierse angažovalo nového manažera, kterým se stal David Colpaert.

Na konci sezóny 2017-18 ale došlo k problémům, kdy Lierse dospělo k bankrotu. William Still tým opustil, aby se stal novým asistentem jiného druholigového týmu. V Beerschotu dělal asistenta Stijnu Vrevenovi, kterého si slovenští fanoušci mohou pamatovat například z jeho angažmá v Trenčíně. Vrenen ale Beerschot poměrně brzy opustil a nahradil jej Argentinec Hernán Losada. Tomu se společně se Stillem sice podařilo dokráčet k postupu do nejvyšší belgické soutěže, ale hned v lednu vyslyšel volání z americké MLS a stal se manažerem DC United. William Still tak dostal příležitost se poprvé stát manažerem prvoligového týmu, protože mu vedení klub svěřilo.

Still si v roli hlavního trenéra nevedl vůbec špatně a sezónu 2020-21 s klubem zakončil na solidním devátém místě. I přesto se ale klub rozhodl jmenovat zkušenějšího trenéra a do funkce byl dosazen Peter Maes. William Still u klubu nezůstal a vydal se hledat štěstí do Francie. Stal se totiž asistentem bývalého hráče Barcelony Óscara Garcii v Reims.

Ve Francii ale mladý trenér vydržel jen čtyři měsíce. Svou trenérskou licenci totiž studoval v Belgii a časté dojíždění bylo časově náročné. Během tohoto krátkého angažmá jej kontaktovalo hned několik belgických klubů a William Still se rozhodl odejít do St. Liege. Tam však nevydržel dlouho opět se mu ozvala Remeš. Still se vrátil do Francie a ukázalo se, že tato volba byla správná. V říjnu roku 2022 totiž vedení klub odvolalo Garciu a jmenovalo Stilla caretaker managerem. Vzhledem k tomu, že klub v následujících pěti zápasech ani jednou neprohrál, rozhodl se pro riskantní krok a čerstvě třicetiletého Belgičana jmenoval hlavním trenérem týmu.

A zatím se ukazuje, že toto rozhodnutí bylo dobré. Remeš pod jeho vedením aktuálně okupuje desátou příčku a prohrála zatím pouhé čtyři zápasy. Pro zasazení do kontextu - méně porážek ve francouzské Ligue 1 mají letos jen PSG a Lens. V Reims jsou s jeho výkony tak spokojeni, že dokonce neváhají každý zápas platit pokutu ve výši 25 tisíc eur. A to proto, že Still stále ještě nemá UEFA licenci.

Ačkoliv by bylo naivní si myslet, že z vás samotné hraní Football Managera udělá trenéra, zkuste příště, až uvidíte vaše dítě sedět u počítače, nebýt boomeři a nevyhánět ho ven. Nikdy nevíte, kdy může stovky hodin, strávených u oblíbené hry, zúročit v reálném životě.
 

Děkujeme za článek, a pokud se vám líbil, můžete autora podpořit sledováním jeho stránky Soccer 24/365.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

91.6%




NovějšíBundesliga Newsletter - Promiň zlato, o víkendu už mám jiný program...
StaršíBundesliga Newsletter - Na Frankfurt je toho trochu moc...