Fotbalové rekordy: Gól hlavou z největší vzdálenosti

Občas se stane, že se některému z hráčů podaří střela z dálky, a je z toho mnohdy pěkný gól. Častěji pak padají góly hlavou, ale v drtivé většině střelec zakončuje z úrovně malého vápna, či penalty. Historie však pamatuje i několik hlaviček, které skončily brankou z větší vzdálenosti.

Autorem hlavičky, jež z největší vzdálenosti v soutěžním fotbale skončila gólem, je norský záložník Jone Samuelsen. Hráč Odds BK nevídanou branku vstřelil 25. září 2011 v nastaveném čase zápasu norské nejvyšší ligy proti Tromsø. Jeho tým vedl 2:1 a odolával závěrečnému náporu soupeře, který zahrával rohový kop. Na ten si naběhl i brankář Tromsø, hráčům Odds se však po menším závaru povedlo míč odkopnout. Dlouhý nákop směřoval na útočníka Odds, bránící hráč však vyhrál hlavičkový souboj, ale míč poslal pouze do míst, kde byl Samuelsen, který hlavou trkl do balónu takovou silou, že se dokutálel až za brankovou čáru. Tahle hlavička je zapsána i v Guinessově knize rekordů, a to konkrétně s číslem 58 metrů a 13 centimetrů.

 

Jone Samuelsen se tímto zásahem zviditelnil, ale jinak se v Norsku, kde prožil celou kariéru, jedná o poměrně známého hráče. Dlouhá léta hrál nejvyšší ligu (většinu právě pod barvami Odd) a v letech 2014 a 2015 si dokonce připsal deset startů za reprezentaci Norska.

Rekordmanovi letos v létě bude 39 let a stále je aktivním hráčem, byť už ne na nejvyšší úrovni - aktuálně působí v celku Storms BK v páte nejvyšší norské lize.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

91.3%




NovějšíFede Valverde - Nezastavitelný
StaršíKdyž ti zranění zničí kariéru