Představení klubů Ligue 1 - RC Strasbourg Alsace (Štrasburk)

Francouzská Ligue 1 již pomalu klepe na dveře s dalším ročníkem. Přichází tedy čas na to, abychom si představili její účastníky. V této sérii článků si postupně představíme všech osmnáct týmů, přičemž začneme nováčky a následně budeme postupovat odspoda tabulky ze sezóny 2022/2023. Celou sérii tedy zakončíme u úřadujících mistrů z Paříže. U každého z týmů si stručně popíšeme minulou sezónu, podíváme se na to, co se v daném klubu dělo přes léto a popíšeme kádr a zásadní změny, které v něm prozatím nastaly. Na závěr přidám tip, v jakých patrech tabulky by se daný tým mohl pohybovat. Dnes se podíváme do Štrasburku.

Sezóna 2022/2023

Do sezóny 2022/2023 Štrasburk vstupoval s poměrně velkými očekáváními. O ročník dříve totiž obsadil velmi solidní šesté místo a jen těsně mu unikla pohárová Evropa. V létě navíc nedošlo k žádným zásadním změnám v kádru, a proto ve Štrasburku věřili, že na předchozí sezónu dokáží navázat. Realita ale byla úplně jiná. První vítězství si Štrasburk připsal až v desátém kole na hřiště Angers. Tato výhra ale Racing vůbec nenastartovala. Do konce roku 2022 už totiž žádná další výhra nepřišla a po domácí porážce 2:3 s Troyes, která se odehrála 2. ledna 2023, byl Štrasburk v tabulce předposlední. O několik dní později Štrasburk vstoupil do Coupe de France, kde po penaltovém rozstřelu podlehl na domácím hřišti Angers. To byla poslední kapka pro vedení klubu, které odvolalo kouče Juliena Stéphana. Následovala měsíční epizoda, kdy byl trenérem alsaského klubu Mathieu Le Scornet. Štrasburk pod jeho vedením dokázal po třech měsících vyhrát, když uspěl na hřišti Lyonu. Výrazné zlepšení přesto nenastalo a když Le Scornet Racing opouštěl, nacházel se stále na sestupovém sedmnáctém místě. Tým, který přes zimu doznal několika změn, měl k záchraně dovést zkušený kouč Frédéric Antonetti (na fotografii níže). Pod novým trenérem znovu přišlo krátkodobé zlepšení a po dvacátém osmém kole byl Štrasburk patnáctý. Následně ale opět došlo ke zhoršení formy a Racing se vrátil zpět na sestupové pozice. Definitivní zlepšení pak přišlo až v závěru sezóny, kdy v posledních osmi kolech klub z Alsaska prohrál pouze dvakrát. Štrasburk se nakonec umístil na patnáctém místě s pětibodovým náskokem na nejvýše postavený sestupující tým, jímž bylo Auxerre.

(Zdroj obrázku: hommedumatch.fr)

Co se dělo přes léto?

Doposud jsme zde měli pouze kluby, kde k žádným zásadním změnám nedocházelo. Tentokrát to ale bude úplně jiný příběh. Za naprosto zásadní událost léta lze ve Štrasburku považovat změnu majitele klubu. Již během jara se objevovaly informace o tom, že by o klub z Alsaska měli zájem majitelé Chelsea. Tyto informace se potvrdily ve druhé polovině června, kdy došlo k dohodě o prodeji klubu a novým majitelem se oficiálně stalo konsorcium BlueCo vlastnící Chelsea. Prezidentem klubu ale zůstává Marc Keller, který tuto pozici zastává již od roku 2012. Přesto se jedná o zásadní změnu, která pro Štrasburk znamená například výrazné zlepšení finanční situace, což se už ostatně projevilo na přestupovém trhu. Zároveň jsou s tímto převzetím klubu spojeny i problémy, které tradičně doprovází multi-club projekty. Komplikace mohou nastat třeba v případě, kdy by se oba kluby kvalifikovaly do evropských pohárů. Problém může představovat i nespokojenost části fanoušků, kterým se vůbec nelíbí, že by se ze Štrasburku mohl stát jakýsi „přidružený“ klub. Tento negativní postoj je dán zejména tím, že identita klubu je tradičně velmi úzce spojena s alsaským regionem, ke kterému noví majitelé logicky nemohou mít žádný vztah.

Po převzetí klubu novými majiteli bylo rozhodnuto o tom, že trenérovi Antonettimu nebude prodloužena smlouva. Novým koučem se nakonec stal velmi dobře známý Patrick Vieira, který podepsal tříletý kontrakt. Vieira už ve Francii vedl mezi 2018 až 2020 Nice. Následně trénoval až do března letošního roku Crystal Palace a nyní se tedy vrací zpět do své domoviny. Video oznamující jeho příchod do klubu můžete vidět níže.

 

Kádr

I díky posílení je kádr Štrasburku dle Transfermarktu desátý nejhodnotnější v Ligue 1. Tým s průměrným věkem 24,8 dohromady stojí 106,55 milionů eur. Nejvyšší tržní hodnotu (18 milionů eur) má senegalský útočník Habib Diallo. Štrasburk v minulé sezóně vstřelil 51 branek, což v této statistice stačilo na dělené desáté místo v Ligue 1. V mnoha zápasech nehrál Racing vůbec špatně a doplácel pouze na neproměňování šancí. To potvrzují i data Understatu, podle nichž byla metrika xG u Štrasburku o 6,87 vyšší než reálný počet vstřelených branek. Hůře se Štrasburku dařilo v defenzivě. Alsaský klub měl šestou nejhorší obranu v soutěži. Inkasoval 59 branek.

V minulé sezóně Štrasburk nejčastěji nastupoval ve formacích se třemi stopery. Ať už šlo o rozestavení 3-5-2, 5-3-2 nebo 3-4-1-2. Trenér Vieira využíval v Crystal Palace nejčastěji formace 4-2-3-1 a 4-3-3. V minulosti se ale uchyloval i k rozestavením se třemi obránci, které v loňském ročníku většinou využíval Štrasburk. V rozestavení 3-5-2 nebo 5-3-2 Štrasburk nastupoval i v některých doposud odehraných přípravných zápasech, a proto budeme při představení kádru vycházet z těchto formací.

Pozici mezi třemi tyčemi má téměř jistou jedenatřicetiletý Belgičan Mats Sels. Ten v Alsasku působí již od roku 2018 a v minulém ročníku odchytal všechny ligové minuty. Záda by mu měl krýt mladý navrátilec z hostování ve Stade Briochin Alaa Bellaarouch. Pozici gólmana číslo tři by mohl zaujmout dvaadvacetiletý Alexandre Pierre. Jiný mladík Robin Risser, který v loňském ročníku nejčastěji plnil roli dvojky, odešel hostovat do Dijonu. Čtyřicetiletý japonský veterán Eiji Kawashima v klubu po vypršení smlouvy skončil úplně.

Na pozici levého wingbecka hrál v loňském ročníku nejčastěji zkušený Thomas Delaine. Jeho pozice ale rozhodně nebyla neotřesitelná, protože velmi podobný počet startů si na své konto připsal i Ukrajinec Eduard Sobol, který v minulosti oblékal i dres Slavie či Jablonce. Sobol si ale v nedávné době poranil kotník a Štrasburk s ním tak aktuálně počítat nemůže. Alternativou na tento post by mohl být také dvaadvacetiletý Maxime Bastian, který se vrátil z hostování ve druholigovém Annecy. Vyšší konkurenci má Štrasburk aktuálně na pozici pravého křídelního obránce, což se projevilo i v přípravných zápasech, kde někteří z pravonohých hráčů nastupovali na levé straně. V loňské sezóně na tomto postu odehrál nejvíce minut osmadvacetiletý Frédéric Guilbert. Jeho konkurentem byl Colin Dagba, kterému ale vypršelo hostování z PSG. Nahradit by ho měli navrátilci z hostování. Prvním je dvaadvacetiletý Marvin Senaya, který v minulém ročníku hostoval v druholigovém Rodez, kde zaznamenal velmi solidní bilanci 2+4. Druhým hráčem je Polák Karol Fila. Ten hostoval v belgickém Zulte Waregem.

K velkým změnám došlo ve Štrasburku na pozicích stoperů. Klub po čtyřech sezónách opustil klíčový stoper a kapitán Alexander Djiku, který zamířil do Fenerbahce. Kvůli problémům se zády pak kariéru musel ukončit stále teprve třiatřicetiletý Maxime Le Marchand. Zůstat by naopak prozatím měl dvacetiletý talent Ismaël Doukouré, který v loňském ročníku odehrál 28 zápasů. Solidní prostor dostával i čtyřiadvacetiletý Lucas Perrin. Do 20 duelů pak zasáhl o dva roky starší Gerzino Nyamsi. Velkou konkurencí pro tyto tři fotbalisty bude stoper z Pobřeží slonoviny Abakar Sylla. Teprve dvacetiletý hráč přišel z belgických Brugg a Racing za něj zaplatil 20 milionů eur, což z tohoto hráče dělá nejdražší klubovou posilu v historii. Druhou posilou na pozici stopera se stal osmnáctiletý Steven Baseya, který dorazil z Nancy.

Solidní konkurenci má Štrasburk ve středu hřiště. Nejvíce prostoru v loňském ročníku dostával Jean-Ricner Bellegarde. Tomu po sezóně končí smlouva a zájem projevovalo Nice. Vzhledem k novým akcionářům je ale možné, že se tento středopolař nikam jinam hnát nebude. Pro Štrasburk jde navíc o velmi důležitého hráče, protože v minulé sezóně přispěl velmi solidní bilancí dvou branek a šesti asistencí. Velkým objevem minulé sezóny se v dresu Štrasburku stal devatenáctiletý Habib Diarra, který v minulém ročníku zapsal ve dvaceti devíti zápasech bilanci 3+3. O Diarru byl zájem z Premier League i z Lens, avšak Štrasburk zatím všechny nabídky odmítl. Do sestavy se bude chtít dostat i devětadvacetiletý Bosňan Sanjin Prcič. Do třiceti zápasů v předchozím ročníku Ligue 1 zasáhl stejně starý fotbalista z Pobřeží slonoviny Jean-Eudes Aholou. Dalším uchazečem o post ve středu hřiště bude bez sedmi centimetrů dvoumetrový defenzivní záložník Ibrahima Sissoko. Aby konkurence ve středu hřiště nebyla malá, přivedl alsaský klub na volný přestup ještě Jessyho Demingueta, který v minulém ročníku působil ve druholigovém Caen. Součástí kádru je i jedenadvacetiletý Nordine Kandil, který ale pravděpodobně mnoho šancí nedostane. Ve středu pole zaznamenal Štrasburk i dva odchody. Hostování z Aston Villy skončilo Morganu Sansonovi. Výraznějším odchodem je konec klubové legendy, kterou je Dimitri Liénard. Ten ve Štrasburku působil nepřetržitě od sezóny 2013/2014, kdy hrál Štrasburk ve třetí lize. Jeho novým působištěm se stala druholigová Bastia.

Klíčovou postavou útoku by měl být již zmíněný Habib Diallo. Ten v loňské sezóně vstřelil 20 ligových branek, což logicky vyvolalo zájem z dalších klubů. Štrasburk ale všechny nabídky prozatím odmítal. Dobrou zprávou pro Racing je fakt, že Diallo si formu z loňského ročníku přenesl i do přípravy. V nedávném zápase totiž hattrickem sestřelil rakouský Sturm Graz. Shodou okolností právě z toho klubu přivedl Štrasburk další velkou posilu. Tou se stal dvacetiletý Emanuel Emegha, který v minulé sezóně vstřelil 9 ligových branek. Za služby tohoto fotbalisty Racing zaplatil 13 milionů eur. Konkurencí pro tyto hráče bude šestatřicetiletý veterán Kevin Gameiro. Ten v loňském ročníku nastřílel solidních deset gólů, jimiž si vysloužil prodloužení kontraktu o další rok. V kádru je i Jihoafričan Lebo Mothiba, který ale v posledních letech v Alsasku spíše paběrkuje. Mnohem zajímavější variantou je jedenadvacetiletý forvard z Pobřeží slonoviny Moise Sahi Dion. Ten se vrátil z hostování v Annecy, kde nastřílel patnáct branek. Z hostování z Ligue 2 se vrátil také Mehdi Chahiri, což je ale spíše levý křídelník a je otázka, jak přesně by ho Štrasburk mohl využít.


(Zdroj obrázku: buildlineup.com)

Co čekat?

Osobně tipuji, že se Štrasburk bude pohybovat ve středu tabulky. Kvalita kádru je dostatečná na to, aby se alsaský klub pohyboval daleko od sestupových bojů, avšak zároveň není dostatečná na to, aby usiloval o kvalifikaci do evropských pohárů. Je totiž třeba připomenout, že z Ligue 1 má jistotu postupu do soutěží UEFA pouze pět nejvýše postavených celků. Pohled na sílu Štrasburku by ale mohl změnit srpen. Racing totiž stále usiluje o další posily a nesmíme zapomínat ani na Cheslea, z níž by do Alsaska mohli přijít někteří hráči na hostování. Pokud by do Štrasburku dorazily další posily, mohl by se tento tým klidně stát jedním z adeptů na černého koně.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

91.4%




NovějšíPředstavení klubů Ligue 1 - Stade Brestois 29 (Brest)
StaršíPředstavení klubů Ligue 1 - FC Nantes