Představení klubů Ligue 1 - FC Nantes

Francouzská Ligue 1 již pomalu klepe na dveře s dalším ročníkem. Přichází tedy čas na to, abychom si představili její účastníky. V této sérii článků si postupně představíme všech osmnáct týmů, přičemž začneme nováčky a následně budeme postupovat odspoda tabulky ze sezóny 2022/2023. Celou sérii tedy zakončíme u úřadujících mistrů z Paříže. U každého z týmů si stručně popíšeme minulou sezónu, podíváme se na to, co se v daném klubu dělo přes léto a popíšeme kádr a zásadní změny, které v něm prozatím nastaly. Na závěr přidám tip, v jakých patrech tabulky by se daný tým mohl pohybovat. Dnes nás čeká šestnáctý tým minulého ročníku FC Nantes.

Sezóna 2022/2023

Do ročníku 2022/2023 vstupovalo Nantes na pozitivní vlně. O sezónu dříve skončilo v lize na devátém místě a zároveň si díky triumfu v Coupe de France zajistilo účast v základní skupině Evropské ligy. Začátek nového ročníku už se ale v tak pozitivním duchu nenesl. Kanárci z prvních deseti ligových duelů vyhráli jediný a po desátém kole se krčili na devatenáctém místě tabulky. Poté následovalo zlepšení, avšak Nantes sbíralo hlavně remízy a strmý vzestup tabulkou se nekonal. Komplikací byl i boj na dvou frontách, protože Kanárci neměli příliš široký kádr. Ze skupiny Evropské ligy ale přesto dokázali těsně postoupit do jarní fáze, kde jim stopku vystavil Juventus. Během zimy došlo k určitému zlepšení výsledků i rámci Ligue 1 a po dvacátém třetím kole se tým z Bretaně nacházel na třináctém místě tabulky. Poté ale následovala série čtrnácti zápasů bez vítězství, kterou odnesl trenér Antoine Kombouaré. Po jeho odchodu zbývala do konce pouhá 4 kola a Nantes se krčilo na sestupovém sedmnáctém místě. Úkol dovést klub k záchraně dostal Pierre Aristouy, který však z prvních tří utkání získal jediný bod. Před posledním kolem ztrácelo Nantes na šestnácté Auxerre dva body a muselo doma bezpodmínečně porazit Angers a zároveň věřit v bodovou ztrátu Auxerre. Obě podmínky byly splněny a Nantes se tak v Ligue 1 zachránilo (video ze zápasu s Angers můžete vidět níže). Chuť si mohli Kanárci spravit alespoň v Coupe de France, kde podruhé v řadě postoupili až do finále. To jim ale velmi zhořklo, když s Toulouse prohráli jasně 1:5.

Co se dělo přes léto?

První významnou událostí bylo rozhodnutí o setrvání trenéra Pierra Aristouy, který v Nantes podepsal dvouletou smlouvu. Jedná se o třiačtyřicetiletého kouče, který zatím nemá s nejvyšší úrovní příliš mnoho zkušeností. V Nantes působí již od roku 2017. Nejprve vedl B-tým a následně tým do devatenácti let, což by mohlo slibovat více příležitostí pro mladé hráče z akademie.

Zajímavé události se děly i na přestupovém trhu, když Nantes opustilo hned několik hráčů a o dalších možných odchodech se hovoří. To si ale podrobněji rozebereme v další části. Pozitivní zprávou pro klub může být alespoň fakt, že Cardiff Nantes doplatil zbylé dvě splátky za přestup tragicky zesnulého Emiliana Saly, což dohromady dělá zhruba 11 milionů eur.

(Zdroj obrázku: getfootballnewsfrance.com)

Kádr

Dle serveru Transfermarkt má Nantes třináctý nejhodnotnější kádr v Ligue 1. Tým s průměrným věkem 25,1 dle Transfermarktu dohromady stojí 76,78 milionů eur. Slabinou Nantes v minulé sezóně byl zejména útok. Kanárci vstřelili pouze 37 branek, což je méně než jeden gól na zápas a byli čtvrtým nejhůře střílejícím týmem Ligue 1. Defenzivně už to bylo o něco lepší. Nantes inkasovalo 55 branek, což ho řadilo k průměru. V případě Nantes není úplně snadné odhadnout, v jakém rozestavení bude nastupovat. Po svém nástupu Aristouy v prvních dvou zápasech navázal na svého předchůdce a nasadil formaci se třemi stopery. V posledních dvou zápasech už ale přešel na formace 4-3-3 a 4-2-3-1. Ve druhé jmenované formaci pak Nantes nastoupilo i v přátelském utkání proti Angers. Proto budeme při představení kádru a odhadování možné sestavy vycházet z tohoto rozestavení.

Jasnou jedničkou v brance byl v několika předchozích sezónách Alban Lafont. Je ale otázkou, jak tomu bude v té nadcházející. Francouzskému brankáři totiž za rok končí smlouva a Nantes by ho údajně rádo prodalo. Zájem již měla projevit Celta Vigo. V případě Lafontova odchodu by Nantes na post brankáře shánělo náhradu. Na seznamu možných posil by měli být brankář Nice Marcin Bulka, jeho krajan Bartlomiej Dragowski ze Spezie a gólman Clermontu Mory Diaw. Dvojkou by měl i nadále zůstat Rémy Descamps. Součástí kádru jsou také veterán Denis Petric a mladík Hugo Barbet, který přišel jako volný hráč z druholigového Guingampu.

S otazníkem je i obsazení postu levého obránce. V závěru sezóny na této pozici nastupoval Charles Traoré, který ale Nantes po ukončení smlouvy opustil. Objevoval se zde také dvacetiletý Alžířan Jaouen Hadjam, o něhož měla údajně zájem Salernitana. Hajdam se na této pozici objevil i v přípravných zápasech proti Angers a Hullu a je tak možné, že právě on bude na tomto postu v úvodu sezóny nastupovat. Alternativou je velký talent Nantes Quentin Merlin, který v minulém ročníku odehrál 24 zápasů. Tohoto hráče ale kouč Aristouy v přípravných zápasech zkoušel na postu levého křídelníka.

Velmi problematická je v Nantes pozice stoperů. Nejčastěji na tomto postu v minulém ročníku nastupoval Brazilec Andrei Girotto, kterému ale po sezóně končí smlouva a hovoří se o zájmu ze Saúdské Arábie. Nantes sice usilovalo o prodloužení kontraktu, ale jedenatřicetiletý stoper údajně preferuje nabídku klubu Al Taawon. Smlouvu jen do konce června 2024 má i veterán Nicolas Pallois. Důležitým středním obráncem byl v minulé sezóně také kamerunský reprezentant Jean-Charles Castelletto, jehož smlouva naštěstí pro Kanárky vyprší až po sezóně 2025/2026. Ani jeho setrvání v Nantes ale není úplně jisté. Zájem o služby tohoto Kamerunce projevovali Feyenoord a Besiktas. Alternativy má Nantes v mladých nezkušených hráčích, jimiž jsou Michel Diaz a Robin Voisine. Před přípravou tým doplnili ještě dva další hráči z B-týmu. Prvním je Yannis M'Bemba. Druhým hráčem je pak teprve osmnáctiletý talent Nathan Zeze. V loňském ročníku byl součástí kádru i Brazilec João Victor, kterému ale skončilo hostování z Benficy. Nahradit by ho mohl šestadvacetiletý Nigerijec Chidozie Awaziem z portugalské Boavisty, o jehož příchodu se jedná.

O poznání jasnější je situace na pravém kraji obrany, kde má Nantes k dispozici pouze sedmadvacetiletého Fabiana Centonzeho, kterého v minulém ročníku v některých zápasech využívalo i na levé straně obrany. Na postu pravého beka nastupoval také již zmíněný Brazilec João Victor, který už ale v klubu nepokračuje. Po vypršení smlouvy pak Nantes opustil i další pravý bek Sébastien Corchia. Konkurenci na tomto postu by mohl zvýšit Ronaël Pierre-Gabriel, o jehož příchodu se jedná. Pierre-Gabriel naposledy působil v německé Mohuči, kde se však neprosadil a minulý ročník strávil na hostováních ve Štrasburku a Espanyolu.

Ve středu zálohy by měl klíčovou roli hrát šestadvacetiletý reprezentant DR Kongo Samuel Moutoussamy. I v jeho případě si ale musí dát Kanárci pozor na po sezóně končící smlouvu. Vedle něho by se měl nejčastěji objevovat stejně starý španělský záložník Pedro Chirivella. Alternativou může být zkušený třiatřicetiletý bývalý hráč Tottenhamu Moussa Sissoko. Na šanci pak budou čekat mladíci Mohamed Achi a Lohann Doucet.

Pozici číslo deset by měl obsadit Florent Mollet, který v minulém ročníku Nantes pomohl gólem a dvěma asistencemi. Alternativou je jedenadvacetiletý Gor Manvelyan. Obrovskou ztrátou je pro Nantes odchod klíčového hráče posledních sezón Ludovica Blase, který nejčastěji nastupoval právě na pozici ofenzivního záložníka nebo pravého křídla. Blas v minulém ročníku Nantes pomohl sedmi góly a pěti asistencemi. Jeho novým působištěm bude Rennes, které za jeho služby zaplatilo 15 milionů eur.

Na levém křídle by mohl nastupovat již zmíněný talentovaný Quentin Merlin. Alternativou je osmadvacetiletý Nigerijec Moses Simon, který v minulém ročníku zapsal bilanci 5+4. I jemu ale po sezóně končí smlouva. Je navíc možné, že ho trenér bude využívat na pravé straně hřiště, kde Nantes tolik možností nemá. Na obou stranách může nastupovat Marcus Coco, který v minulé sezóně plnil spíše roli náhradníka. Přesto tento sedmadvacetiletý hráč prodloužil smlouvu. Jeho velkou předností je univerzalita, protože kromě křídelních pozic je schopný hrát i na pozici beka nebo na podhrotu. Příležitost na obou křídlech by mohl dostat i o dva roky starší Abdoul Kader Bamba, který se vrátil z hostování v Saint-Étienne. Na šanci pak bude čekat mladík Stredair Appuah.

Nejlepším střelcem Nantes byl v minulé sezóně Ligue 1 pětadvacetiletý Egypťan Mostafa Mohamed. Ten byl ve Francii na hostování z Galatasaraye a Nantes pomohl osmi góly. I proto na něho Nantes uplatnilo opci ve výši 5,75 milionu eur. Jeho hlavním konkurentem bude Kamerunec Ignatius Ganago, který Nantes v minulém ročníku pomohl pěti góly a vstřelil rozhodující branku i v klíčovém posledním zápase proti Angers. Na svou šanci budou čekat navrátilci z hostování Bridge Ndilu a Joe-Loic Affamah. V klubu již naopak nepokračuje Alžířan Andy Delort, který byl v Bretani nespokojený a odešel do katarského Umm Salal SC.


(Zdroj obrázku: buildlineup.com)

Co čekat?

Osobně bych se vůbec nedivil tomu, kdyby Nantes znovu hrálo pouze o záchranu. Na lavičce sedí nepříliš známý a zkušený trenér. Klub ztratil klíčového hráče v podobě Ludovica Blase, za kterého prozatím nepřivedl žádnou náhradu. Nepřišla ani žádná zásadní posila do ofenzivy, která byla v minulém ročníku slabinou Nantes. Hrozí i ztráta gólmana, důležitých stoperů nebo některých dalších hráčů, jimž po sezóně končí smlouva. V Nantes se toho ještě ve zbytku léta může stát hodně, avšak zatím nic nenapovídá tomu, že by to mělo být zásadně pozitivním směrem.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

80%




NovějšíPředstavení klubů Ligue 1 - RC Strasbourg Alsace (Štrasburk)
StaršíPředstavení klubů Ligue 1 - Le Havre AC