TOP 15 cizinců, kteří se neprosadili v dresu Plzně

Viktoria Plzeň byla dlouhé roky známa tím, že sází především na česko-slovenskou cestu. Soustředit se ale na tak malé trhy má své nevýhody, a tak bylo sem tam třeba zapátrat i v jiných luzích a hájích. Podívejme se na cizince, které Plzeň v posledních zhruba 20 letech přivedla a jejich angažmá neskončilo zrovna dobře. 

 

BOGDAN MILIČ

Tento dvoumetrový útočník přicházel do Plzně s pověstí zajímavého talentu. Byl mládežnickým reprezentantem Černé hory a stabilním členem holandského ligového týmu Den Haag. Tuto pověst ale nenaplnil. V dresu Viktorky si připsal pouhých 8 minut a odešel hostovat do Spartaku Nalchik. Svůj talent nikdy nenaplnil a nejdelší část své kariéry strávil v černohorském klubu Iskra Danilovgrad. Tento klub je aktuálně v druhé nejvyšší lize a Bogdan Milič je stále na jeho soupisce. 

 

SINIŠA ROŽMAN

Levý kraj obrany měl sice předplacený David Limberský, ale i tak se svého času snažil Pavel Vrba najít nějakou zajímavou alternativu. A tou se měl stát Siniša Rožman. Tehdy ještě devatenáctiletý bek přicházel z chorvatského Slavenu Belupo. Angažmá v Plzni se mu ale vůbec nepovedlo. Nepřipsal si ani jeden start a po sezoně odešel do Hlučína. Ani tato kapitola nebyla moc dlouhá a Rožman začal putovat po různých klubech. Nejvíce startů si připsal v druholigovém chorvatskému klubu NK Sesvete. Naposledy Rožman nastupoval za NK Lokomotiva, nicméně aktuálně je bez angažmá. 

 

PAULO RODRIGUES 

Jako většina brazilských fotbalistů, i Paulo Rodrigues pocházel ze skromných poměrů. Do České republiky se dostal tak trochu kuriozně, když jej sem přivedl obchodník, který mu zprostředkoval angažmá v Třinci. V druhé lize předváděl solidní výkony, a tak po něm sáhla plzeňská Viktorka. V Plzni se ale příliš neprosadil. V lize si připsal jen pět startů a odešel do Příbrami. V roce 2012 ale jeho kariéra bohužel skončila. Paulo Rodrigues nezvládl řízení, ve vysoké rychlosti narazil do stromu a na místě byl mrtvý. 

 

SORIN COLCEAG 

Na toto jméno už si vzpomenou pouze pamětníci. Sorin Colceag totiž v Plzni působil v sezoně 2003/04, tedy v době, kdy ve Štruncových sadech hráli takoví borci, jako například Milan Barteska, Horst Siegl nebo Michal Čaloun. Colceag v klubu strávil pouze sezonu, ve které nastoupil k 17 zápasům. Poté přestoupil do řeckého Panionisu. Kariéru ukončil v roce 2006 v rumunském FC Brasov a dnes působí jako asistent trenéra Dinama Bukurešť. 

 

EDNO

Dalším útočníkem, který přicházel z pověstí velkého talentu, byl Brazilec Edno. Toho si Viktoria Plzeň vyhlédla v akademii PSV Eindhoven, odkud v roce 2003 přišel. V dresu Plzně si Edno připsal osm startů, ve kterých vstřelil jednu branku a opět si balil kufry. Po odchodu z ČR měl poměrně zajímavou kariéru. Vystřídal mnoho klubů, mezi kterými byli například Wisla Krakow, Moreirense, Cerezo Osaka nebo Corinthians. Kariéru ukončil v roce 2020, kdy působil v týmu Portuguesa. 

 

FABIO CESAR MONTEZINE

Asi nejzajímavějším zahraničním hráčem, který se ukázal v plzeňském dresu, je Fabio Cesar. Odchovanec Sao Paula, který s dospělým fotbalem začínal v brazilském Santa Cruz, do Plzně přišel v roce 2001. V dresu Viktorky si připsal jen 4 zápasy, ve kterých vstřelil jednu branku a hned se stěhoval. Jeho další štací totiž bylo italské Udinese. Odtud se později stěhoval do Neapole, kde strávil 3 sezony. Zbytek kariéry spojil Fabio Cesar s katarskými kluby. V této části světa se mu zalíbilo natolik, že dokonce přijal katarské občanství a tuto zemi reprezentoval. Kariéru ukončil v roce 2016.

 

ROMAN ADAMOV

Tento robustní ruský útočník do Plzně přicházel s pověstí střelce. Měl za sebou angažmá v klubech jako Kazaň, Rostov nebo FK Moskva. V dresu Viktorky se mu ale nedařilo a v konkurenci hráčů jako Tecl, Ďuriš nebo Bakoš se neprosadil. Adamov v západočeské metropoli odehrál 8 zápasů a odešel do Novosibirsku. 

 

EDGAR MALAKYAN

I Edgar Malakyan přicházel do Plzně s pověstí velkého talentu. Od svých 17 let byl stabilním členem prvního týmu Pyuniku Jerevan a od 19 hrál za seniorskou reprezentaci Arménie. Do Plzně přicházel v roce 2012 a měl klubu pomoct nejen v domácí soutěži, ale také v základní skupině Evropské ligy. V konkurenci hráčů jako Zeman, Kovařík nebo Fillo se ale Malakyan neprosazoval a odehrál jen 12 zápasů. O moc lépe nedopadlo ani jeho hostování v Českých Budějovicích, a tak se Malakyan vrátil do arménské ligy. V současné době Malakyan nastupuje opět v Pyuniku Jerevan. Plzeň za arménského záložníka zaplatila 16 milionů. 

 

MLADEN VESELINOVIC

Bosenský křídelník do Plzně přišel v roce 2013, tedy sezonu po nepovedeném angažmá Edgara Malakyana. A nutno podotknout, že si vedl ještě hůř, než jeho arménský předchůdce. Veselinovic si připsal jen dva starty a byl odejit do Mostu. Na severu Čech sice nastupoval pravidelně, ale ani tak se v české lize neudržel a odešel do FK Sloboda Tuzla. V rámci bosenské ligy vystřídal několik klubů a v současné době obléká dres kazašského Petropavlovsku. 

 

AJDIN MAHMUTOVIČ

Mahmutovič byl trochu jiný příklad, než výše zmínění borci. V době, kdy přicházel do Plzně, byl hvězdou ligy. V dresu Teplic měl odehráno přes 170 zápasů a vstřelil 60 branek, což jej předurčovalo k tomu, že by mohlo být jeho angažmá zajímavé. Tehdy o něj Plzeň hodně stála a na své poměry utratila i nemalé prostředky. Angažmá na západě Čech ale bosenskému kanonýrovi nevyšlo. V 35 zápasech si připsal 11 branek a odešel do Olomouc. Na svou teplickou formu ale už nikdy nenavázal a v roce 2020 ukončil kariéru v bosenském Celik Zenica.


(Zdroj obrázku: FC VIKTORIA Plzeň)

 

ERGYS KACE

Kace do Plzně přicházel jako albánský reprezentant a Západočeši si od něj dost slibovali. Fotbalové vyrůstal v řeckém PAOK Salonika a do Plzně přicházel na hostování. V sezoně 2016/17 si připsal dohromady 10 startů a z hostování nic moc zajímavého nevzniklo. Navíc se v zákulisí hovořilo o tom, že měl kázeňské přestupky, kvůli kterým byl na chvíli dokonce přeřazen do béčka. Aktuálně Kace působí v řeckém Volos.

 

ANDREAS IVANSCHITZ

Největší hvězdou, která se objevila v plzeňském dresu, byl mnohonásobný rakouský reprezentant, Andreas Ivanschitz. Odchovanec Rapidu Vídeň se přes Salzburg, Panathinaikos, Mainz, Levante a Seattle dostal do Plzně v roce 2017. V dresu Viktorky si připsal 16 startů, ve kterých vstřelil 3 branky a přidal 2 asistence a jeho angažmá bylo ukončeno. Po konci smlouvy v Plzni si Ivanschitz dával od fotbalu pauzu. Aktuálně působí jako sportovní ředitel v rakouském druholigovém týmu First Vienna FC.

 

ERIK JANŽA

Stejně jako Siniša Rožman, i Erik Janža měl být alternativou na levý kraj obrany za Davida Limberského. Janža do Plzně přicházel se zkušenostmi z největších slovinských klubů. Působil totiž v Mariboru a Domzale. Klub si od něj hodně sliboval a měl za něj zaplatit 20 milionů. S konkurencí v Plzni se ale nepopasoval a zvládl si připsat jen tři starty. Aktuálně nastupuje za polský Gornik Zabrze, kde je klíčovým hráčem a kapitánem týmu. 

 

DIEGO ŽIVULIČ

Bývalý chorvatský mládežnický reprezentant Diego Živulič, si udělal jméno v dresu Zlína. Tam strávil dvě sezony a po konci smlouvy po něm sáhla Plzeň. Na své zlínské výkony ale bohužel nenavázal a připsal si jen 17 startů. Po odchodu z Plzně vystřídal Živulič dalších 6 klubů a aktuálně působí v rumunském Otelul Galati. 

 

IVÁN DÍAZ

Tento argentinský defenzivní záložník se do Evropy vydal přes Slovensko. Nejdříve působil v Trenčíně a potom v Žilině. Tam jej trénoval Adrian Guľa, který jej poté přivedl právě do Plzně. V dresu Viktorky Díaz odehrál 25 minut a odešel zpět do Žiliny. Naposledy působil v druhé řecké lize v týmu GS Ilioupolis. Aktuálně je argentinský středopolař bez angažmá. 

 

V tomto výčtu nejsou zdaleka všichni. Zmínku si určitě zaslouží také například Kristi Qose, Marko Alvir nebo ze současného kádru Ndaye a Tijani, kteří si hledají nové angažmá. Je ale také potřeba říct, že Viktorkou prošli i cizinci, kteří byli důležitou součástí týmu a zanechali dobrý dojem. Mezi nimi můžeme jmenovat například hráče jako Beauguel, Mosquera, Kayamba, Ba Loua, Eduardo Santos, Ludovic Sylvestre a nebo velice dobře aktuálně vypadá Rafiu Durosinmi.

 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

96.1%




NovějšíCo znamenají názvy klubů? #3
StaršíCo znamenají názvy klubů? #2