Co znamenají názvy klubů? #2

Před týdnem jsme se podívali na historii názvů některých klubů ve Španělsku, Jižní Americe či Litvě. Dnes si v tomto směru obzory ještě trochu rozšíříme.

Lekce latiny a němčiny

V Bundeslize najdeme hned dva velmi významné kluby, v jejichž názvu lze spatřit slovo „Borussia“. Konkrétně se jedná o Dortmund a Mönchengladbach. Jaký je ale původ tohoto termínu? Borussia je latinský výraz pro Prusko. Ačkoliv nám dnes Prusko může připadat jako státní celek, který známe tak maximálně z hodin dějepisu, je třeba si uvědomit, kdy tyto kluby vznikaly. Oba kluby vznikly na začátku 20. století, kdy sjednocené Německé císařství existovalo pouze pár desítek let. V tomto období také ve společnosti panovaly silné nacionalistické nálady, což bylo další příčinou toho, že některé kluby zvolily tento název.

Kromě názvu Borussia se v Německu u některých klubů jako je například Frankfurt nebo Braunschweig objevuje též výraz „Eintracht“. Jeho význam je o něco jednodušší, jelikož v překladu znamená „harmonie“ či „svornost“. Dalo by se tak říci, že se jedná o jakýsi ekvivalent anglického „united“.

Posledním německým klubem, na který se zaměříme je Arminia Bielefeld. Vzhledem k tomu, že Bielefeld je město, bude nás zajímat zejména význam slova Arminia. Podobně jako v případě Litvy i zde nás čeká menší historická exkurze související s významnou bitvou. Tentokráte se ale budeme muset vrátit ještě o dalších 1400 let zpět až do roku 9 našeho letopočtu, kdy se v bitvě v Teutoborském lese střetla římská vojska s germánskými kmeny. V čele vítězných Germanů stál náčelník Cherusků Arminus, na jehož počest je klub z Bielefeldu pojmenován.


(Zdroj obrázku: britannica.com)

Izraelské sportovní organizace a Casa Pia

Celá řada fotbalových klubů v Izraeli se nazývá buď Hapoel nebo Maccabi. V obou případech se jedná o sportovní organizace. Mezinárodní židovská organizace Maccabi byla založena už v roce 1920. V současné době působí asi v padesátí zemích a má až 400 000 členů. Organizace Hapoel vznikla v roce 1926. Mezi oběma organizacemi kdysi panovala poměrně ostrá rivalita a každá si organizovala své vlastní soutěže. Jedinou výjimkou byl právě fotbal, kde hrály všechny organizace společně. Obě organizace se definitivně dohodly až po založení státu Izrael, kdy vznikly společné sportovní asociace i soutěže otevřené pro všechny Izraelce.

Zajímavým případem je také portugalský klub Casa Pia, který působí v Lisabonu a v současné době hraje v nejvyšší portugalské soutěži. Casa Pia není čtvrtí v Lisabonu. Jedná se o největší portugalskou vzdělávací instituci, která je zaměřena zejména na pomoc dětem a mladým lidem, kteří jsou ohroženi sociálním vyloučením. Organizace vznikla už v roce 1780, kdy jí založila královna Maria I. známá také jako „A Pia“.

Básník, Dracula a satelit

Velmi zajímavý klubem z hlediska svého názvu je Queen of the South F.C. Klub pochází ze Skotska a nelze o něm hovořit jako o nějak zvlášť úspěšném, protože většinu své historie se pohybuje v nižších soutěžích. Klub sídlí ve městě Dumfries a svůj název získal právě díky přezdívce tohoto města. Na ní má zásluhu místní básník David Dunbar, který v roce 1857 kandidoval do britského parlamentu. Tento muž v jednom ze svých projevů nazval Dumfries „Queen of the South“ neboli královnou jihu. To odkazuje na fakt, že město se nachází v jižní části Skotska. Dumfries tuto přezdívku od té doby vzalo za svou a pro svůj název ji využil i místní fotbalový klub.

Nepříliš známým klubem pro většinu fanoušků pravděpodobně bude také AFC Chindia Târgoviște. Klub z města Târgoviște ležícího asi 80 kilometrů od Bukurešti v uplynulé sezóně skončil v rumunské lize na předposledním místě a sestoupil. Název Chindia si klub zvolil podle stejnojmenné věže, která je významnou historickou památkou a symbolem města Târgoviște. Dostavěna sice byla až v 19. století, avšak stavět se začala už v 15. století za vlády knížete Vlada III. Ten bývá označován též jako Vlad Napichovač nebo Vlad Dracula. Jedná se tedy o knížete, který se stal předlouhou pro známého románového upíra Draculu.

Zajímavý název má i nizozemský druholigový tým pocházející z města Velsen-Zuid. Celý název klubu zní Sportclub Telstar. Byl založen v létě roku 1963 zhruba rok po vypuštění komunikačního satelitu Telstar 1 a právě po tomto satelitu byl pojmenován. Stejný název nese i píseň britské kapely The Tornados, kterou klub od svého založení pouští na svém stadionu před domácími zápasy.


(Zdroj obrázku: universemagazine.com)


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

84.8%




NovějšíTOP 15 cizinců, kteří se neprosadili v dresu Plzně
StaršíVzestupy a pády AS Nancy Lorraine