Ideální útočník pro Manchester United

Snad každý druhý evropský velkoklub je toto léto na lovu hrotového útočníka. Ve velké konkurenci zároveň panuje přesvědčení, že kandidátů na hrot útoků Manchesteru United, Chelsea, PSG, Realu Madrid nebo Bayernu Mnichov je jen několik málo. Na kom z této hrstky by měl spočinout zrak nového majitele Rudých Ďáblů?

 

Co Manchester hledá?

Třetí tým Premier League, ve srovnání vstřelených gólů je United až sedmým celkem ligy. Metrika xG je smířlivější a řadí výběr Erika ten Haga na šestou příčku. Pořád však daleko za očekávání. To není poslední potíž s xG United. Také nám naznačuje, že si Rudí ďáblové měli vytvořili příležitosti, které by vyústily v 72 branek, namísto jejich 58.

Ač za čelem ligy lehce zaostávají i co do vytvořených příležitostí pro své zakončovatele, jsou to právě střelci, kdo stojí tým zbytečně ztracené body. Jadon Sancho, Casemiro, Luke Shaw a Lisandro Martinez jsou jedinými hráči United, kteří do popisovaného rozdílu přispěli zelenými čísli. A třeba levonohý obránce Shaw jen zeleným přínosem 0,03.

Spolehlivý zakončovatel by tedy přišel vhod. Zároveň, vzhledem ke skutečnosti, že Antony, Garnacho i Rashoford daleko více střílejí, než tvoří, a Fernandesovo apetit střílet z každé pozice krotí Ten Hag posunutím Portugalce na křídlo, by nový útočník neměl být žádný Ronaldo. United by se mělo vyvarovat opakování situace, kdy do útoku, kde chce každý tak akorát střílet, přivedli útočníka, který nenabídne nic jiného než velkou střeleckou kadenci. Viděli jsme, co tento tah provedl s formou Marcuse Rashforda, jehož gólový přínos by měl být podpořen druhým zakončovatelem, ne vysán ve prospěch nové posily.

Útočník Manchesteru United by tedy měl být spolehlivý zakončovatel, který zároveň dokáže maximalizovat hráče kolem sebe. Dovede jim vyklidit pole a ideálně také připravit střelecké příležitosti. S Ten Hagovo apetitem na rotaci hráčů v ofenzivních postech by mělo jít také o někoho dostatečně flexibilního a technicky zdatného …tohle by měla být hračka.

 

Domácí kandidát

Harry Kane

Potenciálně ideálním kandidátem je často skloňovaný Harry Kane. S letošními 30 brankami dorovnal svou střelecky nejlepší sezónu. Kritici, poukazující na jeho sedmigólový rozdíl mezi vstřelenými góly a xG, by měli zabrouzdat do minulosti a ujistit se, že přes propad minulé sezóny byl Kane vždy v tomto rozdílu bezpečně v zelených číslech. Se sto procenty odehraných ligových minut zároveň alespoň bezprostředně neplatí argument o jeho časté nedostupnosti pro zranění.

O jeho kvalitách v mezihře není potřeba nikoho přesvědčovat. Kane připraví spoluhráčům 3,5 střeleckých příležitostí za utkání. To je více než křídelník Marcus Rashford. Ani jeho letošní „pouhé“ tři asistence by to neměli zastiňovat. xA totiž napovídá, že by měl být blíže osmi.

S třemi střelami za zápas jsou také dávno pryč doby, kdy pálil hned pětkrát, a k zakončení se tím pádem dostanou také ostatní. Spolupráci s přímočaře hrajícím parťákem na levém křídle si už vyzkoušel a Ten Hag by se mohl pokusit replikovat nejlepší období dvojice Kane-Son jeho spojením s Rashfordem.

Jedinými dvěma překážkami jsou věk a Daniel Levy. Kaneovi bude při výkopu příštího ročníku už 30 a v této souvislosti není možné přehlížet jeho historii zranění. Manchester United rovněž jen těžko dosáhne vrcholu svého projektu během příštích dvou let, během kterých by byl přínos Kanea maximální. Navíc, s 31letým Casemirem a 30letým Varanem budou vedle aktuálních problémů muset vcelku brzy adresovat i minulé léto vyřešené pozice.

Třetí místo v lize, výhra v jednom poháru a finále ve druhém pak možná zakrývají všechny pukliny, které současná sestava Red Devills má. Zaplacení výkupného, o které si Levy říká, by tak mohlo být na úkor řešení jiných problémů.

Střelec na kontinentu

Victor Osimhen

Naprosto stejným argumentem se dá velmi rychle smést alternativa v podobě Victora Osimhena. Hráč prakticky nezapojený do mezihry, Osimhenovo působiště je šestnáctka soupeře. Takřka osm kontaktů s míčem v soupeřovo vápně ústí v enormních 4,43 střel/90 min. Pro přirovnání, nejvíce zakončujícím útočníkem v top pěti ligách je za poslední rok Darwin Núñez s 4,56 střelami/90 min.

Přesto, Osimhen dokáže své doprovodné kapele připravit 2,7 střeleckých příležitostí za utkání, což rozhodně není na hrotového útočníka málo. Během ligové sezóny se jeho 0,10 xA za zápas sečetlo hned na pět asistencí.

Pořád ale, se 14 přihrávkami za zápas a zjevným důrazem na setrvání ve vápně soupeře by si jeho příchod vyžádal pevněji ukotvené role v týmu a jeho kadence by mohla brát z koncovky spoluhráčům. Osimhen a Manchester United tak nemusí být to nejlepší snoubení.

Zároveň, majitel Neapole má zaslouženě pověst neústupného vyjednavače. Ví, že jeho ještě dva roky smluvně vázaný hráč je horké zboží a vedle jistoty, že z kupujícího vytáhne i tu poslední penci tu máme i aspekt času. S výhledem na možnou přihazovanou může přestup protahovat. United by tak bylo v přípravě bez útočníka a Ten Hag bez jistoty, s jakou sestavou a herním plánem vstoupí do sezóny. To se může ukázat jako příliš vykřičníků a otazníků u hroťáka, který letos poprvé překonal hranici 15 ligových branek – jakkoliv můžeme být přesvědčeni, že si dvacetigólovou hranici pohlídá i v budoucnu.

Stojí za zvážení

Randal Kolo Muani

Tím se posouváme do pomyslného druhého sledu. V něm se kupí jména jako Vlahović, David nebo donedávna Toney. Zatímco si ale třetí jmenovaný odpykává svou stopku, David i přes dobrý vývoj posledních let nesetřásl otázky ohledně své koncovky a má statistiky přikrmené penaltami & Vlahović by nikomu neměl stát za seriózní zvážení, Randal Kolu Muani je hodný rozboru.

Útočník s 3,2 vytvořenými střeleckými příležitostmi pro spoluhráče každých 90 minut, přičemž jen s 2,5 vlastními zakončeními, Muani by nebral z koncovky Rashforda & co. Jeden z nejvíce tvůrčích útočníků v Evropě, čísla svých kolegů v útoku by dost možná ještě znásobil. Díky dobré koncovce navíc i při menší kadenci dosáhl hranice 15 ligových branek, doplněných 14 asistencemi.

Hrající za houževnatý Frankfurt v tranziční lize, Muani si skrz svá čísla progresivních vedení míče či úspěšně překonaných soupeřů v duelech jeden na jednoho vysloužil některými titul spíše až křídelníka než osamoceného hrotového útočníka. Jeho výbušnost by ale mohl Erik ten Hag ocenit – přímočará hra United v posledních letech svědčí.

Přesto, Muani jako osamocený útočník nemusí sedět každému týmu. S limitovaným počtem přihrávek a jejich nízkou úspěšností či naprosto průměrnou efektivitou ve vzdušných duelech jsou obavy na místě. Je však schopný seběhnout si do pole či na křídlo a silný zády k brance.

Poziční flexibilita i některé atributy typického target mana by z Muaniho mohli v očích trenéra Red Devils činit vhodného kandidáta. Se čtyřmi lety na jeho smlouvě ve Frankfurtu a očekávanými odchody řady opor německého celku si za něj ale i oni naúčtují prémiovou částku.

 

Podělte se s námi v diskuzi na sociálních sítích Kopačáku nebo na našem Discordu o vašeho adepta na post útočníka Manchesteru United. Vybrali byste si z probírané trojice, nebo máte lepšího adepta? A kam by měl podle vás zamířit Kane a Osimhen, pokud ne do rudé části Manchesteru?


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

90%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíPředstavení účastníků EURA U21: Nizozemsko
StaršíPředstavení účastníků EURA U21: Itálie