Bundesliga Newsletter - Velké finále je tu

O tomto víkendu už bude jasno! Napínavá, proměnlivá sezóna plná překvapení odpoví konečně na otázky, které si už pokládají i fanoušci jiného než německého fotbalu, ty hlavní se pak pochopitelně týkají titulu, ke kterému po posledním víkendu má zase o trochu blíž Dortmund. V tomto newsletteru, který vzniká ve spolupráci se ZaKopaná, se ohlédneme za posledním zajímavým kolem, řeč bude i o možné premiérové sezóně Kingsleyho Comana bez ligové trofeje či odchodu Nilse Petersona, chybět nebude české okénko a pochopitelně tentokrát nebývale nabušené preview závěrečného víkendu.

 

Co týden přinesl?

Že by?

Zatímco v Anglii i ostatních předních ligách je o titulu rozhodnuto, Bundesliga nabízí nejlepší souboj o titul od sezóny 2016/17. A znovu je v hlavní roli Lipsko. Během své první sezóny v nejvyšší německé soutěži to byli oni, kdo pronásledoval Bayern až do předposledního kola, kde ve vzájemném zápase padli dramaticky 4:5 díky neuvěřitelnému úniku Arjena Robbena v nastaveném čase. Tentokrát se někdejší nizozemský křídelník radovat nemohl. Z ochozů společně s Frankem Ribérym sledovali svůj bývalý celek zahodit jednogólové vedení v poločase a předat iniciativu v závodě o titul do rukou BVB.

Bývalý bavorský trojzubec na stadionu doplnil přítomný Mario Gómez. Tomu ale udělalo podklouznutí Bayernu radost, protože zajistilo jeho Lipsku, pro které pracuje jako technický ředitel, Ligu mistrů pro příští sezónu.

O poslední zbývající místenku do milionářské soutěže se v posledním kole utkají Union Berlin a Freiburg. Berlínští nestačili na Hoffenheim, zatímco Freiburg si poradil s Wolfsburgem a oba týmy aktuálně sedí na 59 bodech. Díky lepšímu skóre ale stačí čtvrtém Unionu dorovnat výsledek Freiburgu aby ve své teprve čtvrté sezóně v Bundeslize zajistili Berlínu tuto prestiž.

Vyplní tím zadání Herthy, která si pro rok 2023 před pár lety tento cíl stanovila. Dokonce by přivedli ty největší soupeře přímo na Olympijský stadion. Jejich, dnes už vlastní, Alten Försterei totiž čeká rozsáhlá rekonstrukce za přibližně €150 milionů euro, která, mimo mnoho jiného, rozšíří kapacitu ze současných 22 tisíc na 37 tisíc. Během plánovaného dvouletého projektu bude Union hrát své domácí utkání právě na Olympiastadion, domovském stánku brzy druholigové Herthy.

„Brzy druholigové Herthy“ už není jen predikce. Remíza s Bochumí doplněná o výsledky ostatních klubů zpečetila osud klubu. Ten po letech útrap a balancování na hraně: jak na hraně pravidla 50+1, tak na hraně sestupu; konečně padá do nižší divize.

Zisk pouhého jednoho bodu nepomohl ani Bochumi. Ta aktuálně hlídá post zajišťující sestupové play-off. Na něj si ale brousí zuby 17. Schalke. To uhrálo důležitou remízu s Frankfurtem a nebýt dalších a dalších brankářských omylů, mohli brát body všechny. Teď musí doufat, že Lipsko, které je čeká poslední hrací den, bude myšlenkami už v Berlíně na finále DFB-Pokal.

Mimo ohrožení nejsou ještě ani Stuttgart, který si pomohl hravou výhrou nad Mainzem a Augsburg. Splněno má Hoffenheim. Tomu sice matematicky ještě sestupové play-off hrozí, s jejich skóre je ale nereálné. Do bezpečí se definitivně posunuli sebevědomou výhrou nad Unionem Berlin. I Brémám zajistila remíza s Kolínem klid na duši už v týdnu před posledním kolem.

Jediným týmem hrajícím o záchranu, který tak uplynulý víkend nebodoval, byl Augsburg. Tomáš Koubek tahal ze sítě dvě trefy Hallera a v závěru ještě jednu Brandta. Očekávaný výsledek, vzhledem k tomu, že die Schwaben hráli od 38. minuty v deseti. Dortmundu tím usnadnili návrat na první místo.

Teď mají žlutočerní vše na svých kopačkách. Jedno je však jasné už teď. Vítěz Bundesligy bude mít nejmenší počet bodů od sezóny 2009/10, kdy Van Gaalův Bayern zvedl nad hlavu Meisterschale se 70 body na kontě.

 

O čem se mluví?

Král poprvé bez koruny?

Mluví se o souboji o titul. Pochopitelně se mluví o souboji o titul. V pozadí příběhu o tolik let očekávaném přerušení nadvlády Bayernu i vyhlíženém prvenství Dortmundu se ale skrývá nepřeberně menších, individuálních osudů. Jeden z nich píše o králi, který poprvé přijde o svou korunu. Pokud se Bayern v posledním kole nevrátí na trůn, bude to poprvé v jeho kariéře, kdy Kingsley „King“ Coman nebude korunován ligovým šampionem.

Po deseti letech by tak bývalá opora PSG či Juventusu okusila trpkost druhého místa. Ligové tituly totiž začal v létě 27letý Francouz sbírat přesně v době, kdy nastoupili Bavoři na svou dosavadní dominantní štafetu. Tedy v ročníku 2012/13.

Coman, který přišel do Mnichova v létě 2015, nejprve na hostování a následně permanentně, má tak ke svému jménu připsáno vedle Ligy mistrů, k níž přispěl finálovým gólem proti svému tvůrci, PSG, hned sedm bundesligových trofejí. Ty ještě předtím doplnil prvenstvím v Serii A a dvěma v Ligue 1. Jednu pro každou sezónu své profesionální kariéry. Teď se tento neuvěřitelný zápis zřejmě blíží ke konci.

Příběh z nižších pater

Rozlučka ‚Made in Germany‘: Na tribuně, s fanoušky a pivem

Pro náš druhý příběh nepůjdeme daleko. Podíváme se na emotivní rozlučku Freiburgu s jejich letitým střelcem Nilsem Petersenem. 34letý hrotový útočník strávil v die Breisgauer osm a půl roku, během kterých si v 276 dosavadních utkáních připsal 104 vstřelených branek. Ještě jednou za týden a kopačky jdou na hřebík.

Petersenovo loučení s domácím davem ale nebylo jen tak. Někdejší hráč Werderu Bremen nebo Bayernu Mnichov je totiž historicky nejlepším ligovým žolíkem. Po příchodu z lavičky nasázel do sítí soupeře před minulým víkendem 33 gólů.

A tady nejeden fotbalový romantik ocení: O víkendu, ve svém posledním domácím utkání v kariéře, před davem, který si ho za více jak osm let zamiloval, vyběhl Petersen v 70. minutě na trávník, rozhlédl se a za pět minut vsítil branku na 2:0. Svůj zápis jako super-sub tím povýšil na číslovku 34, s domácím publikem se rozloučil gólově, ale co je možná ještě důležitější, pomohl udržet naživu naději Freiburgu na Ligu mistrů. Přece nenechá tenhle malý klub hrávat po svém odchodu ve čtvrtek!

Roky služby i povedenou rozlučku pak pořádně oslavil. S fanoušky za brankou v kotli, na pódiu pro vlajkonoše, s pivem v ruce.

Česká hlídka

Kapitánský materiál odměněný trofejí,…

…to je Lukáš Ambros. Benjamínek hájící barvy Wolfsburgu dovedl jako kapitán výběr vlků do 19 let k vítězství v juniorském poháru Dolního Saska. A vedl příkladem, když to byl právě český záložník, kdo vstřelil z dálky vítězný gól zápasu, čímž nasměroval svůj tým k výhře 3:1.

Na nejvyšší úrovni to bylo s výkony českých hráčů méně radostné. Adam Hložek dostal v remíze 2:2 s Gladbachem jen pár minut. Na hřiště přitom přicházel za stavu 2:1 pro svůj tým. S vrcholovou úrovní loučící se Lars Stindl si ale v 90. minutě připsal ještě jeden gól do svých statistik jako hráč die Fohlen. Někteří z Hložkovo spoluhráčů ze zadních řad se zrovna neobalili slávou, když darovali soupeři oba dva góly úplně zadarmo. Jeden jde na vrub brankáře Hrádeckýho, který jako by tím chtěl utvrdit můj závěr, že právě gólmana se slovenskými kořeny by měl v létě nahradit Yann Sommer.

Jiří Pavlenka v brance Brém vychytal jednogólovou remízu s Kolínem a pomohl svůj tým dostat do bezpečí, zatímco Tomáš Koubek lovil ze sítě míč třikrát a jeho Augsburg se pořád musí ohlížet. Brankářská dvojka toho menšího bavorského klubu si ale znovu zaslouží ocenění, když na něj jeho devět spoluhráčů pustilo hned deset střel, směřujících mezi tři tyče. Z výsledku 0:3 se tedy dá odvodit, že sedm jich Koubek zneškodnil.

Alex Král sehrál svoji bojovnou roli v důležité remíze s Eintrachtem Frankfurt a potvrzuje tak, že není konec, dokud není konec... Řadí se však vedle Hložka do dvojice českých opor, které bude mrzet výkon jejich brankářů. Proti Frankfurtu mohlo Schalke doma uhlídat bezpečně všechny tři body.

 

Na co se naladit

Do posledního kola…

Závěrečný výkop sezóny je společný. Všechny týmy vyběhnou na trávník tradičně v sobotu v 15:30. Co všechno je tedy v posledním kole ještě ve hře?

V první řadě se bude hrát o titul. Dortmund doma přivítá Mainz, Bayern jede do Kolína. BVB s dvoubodovým náskokem potřebuje dorovnat výsledek Bayernu. Kvůli vynikajícímu gólovému rozdílu Bavorů… posíláme děkovný dopis Julianu Nagelsmannovi a zamáčkneme slzu při vzpomínce na lepší časy za jeho působení… by za situace, že Bayern vyhraje, Dortmundu nestačila remíza!

Jak Mainzu, tak Kolínu už navíc poslední hrací den o nic nejde. Mainz se čtyřmi prohrami v řadě připravil o naději na Evropu a při pohledu na formu svého soupeře si bude na domácím stadionu vynikající Dortmund mnout ruce. Zato Kolín jde do utkání s obhajujícími šampiony v relativní zápasové pohodě. Utkání je pro ně zároveň rozlučkou s duem Hector, Horn.

 

Hrát se bude taky o Ligu mistrů. Unionu stačí proti Brémám dorovnat výsledek Freiburgu, který čeká Frankfurt. Oba adepti na reprezentaci ligy mezi elitou aktuálně sedí na totožném počtu bodů.

Zatímco hráči Werderu už se ale můžou vidět na pláži, Frankfurt si pořád bude myslet na sedmé místo, které by jim garantovalo evropský pohár pro příští sezónu: Buďto to vyjde do EL výhrou v poháru, nebo dostanou místenku jejich soupeře Lipska a budou mít šanci kvalifikovat se do KL díky umístění v lize.

Na dálku tak vyzvou Wolfsburg a Leverkusen. Tato trojice ještě může skončit v libovolném pořadí (6.-8.), ač die Werkself má na Frankfurt slušný náskok ve skóre, které může posloužit jako bod navíc. Jejich gólová bilance +11 jim ale moc nepomůže proti Wolfsburgu s +10.

Hložek & co. mají na Ambrosovo spoluhráče bodový náskok. O víkendu je ale čeká motivovaná Bochum. Wolfsburg si mezitím bude moct smlsnout na Herthě, jejíž největší opory už se budou poohlížet po jiném prvoligovém angažmá.

 

Se staženými půlkami jde do posledního duelu hned čtveřice týmů ze spodku tabulky. Nejhorší výchozí pozici má nad už spadlou Herthou sedící Schalke. To čeká Lipsko. Pomoct může, že Roseho tým už se kvalifikoval do Ligy mistrů a budou mít jedno oko na finále poháru následující víkend.

Jen o bod lépe než Schalke na tom je Bochum. Ta má nelehkého soupeře v Leverkusenu, ženoucího se za evropskou kvalifikací. Xabi Alonso bude muset svůj tým přeorientovat zpět na domácí soutěž, kterou si nechali v posledních týdnech trochu protéct mezi prsty při důrazu na Evropskou ligu. Bochum bude doufat, že se z Mourinhova autobusu jen tak neoklepou.

Přímým sestupem je pořád ohrožený i Stuttgart. Při pohledu do tabulky byste se mohli nechat zmýlit, že to samé platí pro Ausgburg. Vyjma situace, že by Schalke málem zdvojnásobilo svůj gólový přínos za celou sezónu jsou ale v relativním bezpečí. Přesto se budou muset snažit na hřišti Gladbachu, jestli si nechtějí prodloužit sezónu o sestupové play-off.

To samé technicky platí pro Hoffenheim. I je ale jistí gólový rozdíl a do posledního zápasu můžou jít v naprosté pohodě, ač jen s tříbodovým náskokem. Přesto, Matarazzo se může chtít ve vzájemném zápase se Stuttgartem, na jehož lavičce sezónu začínal, revanšovat propuštění a udržet die Schwaben na 32 bodech, což by je vystavilo na milost výsledkům Bochumi a Schalke.

Sečteno podtrženo, tři týmy se snaží vyhnout jednomu přímému sestupovému místu. Dva z nich spolu s jedním dalším se přitom zároveň přetahují o dvě bezpečná pole. Sobotní odpoledne bude divoké na obou koncích tabulky.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na Instagramu nebo YouTube, kde najdete ještě více obsahu :-)

Pokud si chcete pokecat o Bundeslize nebo i dalších soutěží, zkuste náš Discord, kam chodí i autor těchto článků, který s vámi jistě rád probere fotbalové dění.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

87.1%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíBundesliga Newsletter - Bayern staronovým vládcem
StaršíKomu by se hodil Sommer?