Bundesliga Newsletter - Dvě kola a konec...

32 kol za námi, dvě poslední před námi a pořád neznáme německého šampióna, nemáme ani jednoho jistého sestupujícího. V tomto newsletteru, který vzniká ve spolupráci se ZaKopaná, se pochopitelně dočtete o bojích v různých částech tabulky, řeč ale bude i o dvou týmech z Porýní, které jako jediné "mají klid" či (jako už je zvykem) o českých zástupcích v lize.

 

Co týden přinesl?

Když vy šest, tak my… ehm… pět

Zbytečné byly obavy fanoušků Bayernu Mnichov z domácího utkání proti silně motivovanému Schalke. Dvougólový náskok po úvodní půlhodině, od výkopu z hráčů Bayeru dýchal klid, sebevědomí, působili až jako nad věcí. Tým pěl poziční flexibilitou podpořenou návratem Thomase Müllera do základní sestavy po boku Jamala Musialy. Nevyhnutelný debakl byl nakonec šestigólový. Do zápisu se navíc vešlo pět různých střelců. Jediným dvougólovým zakončovatelem byl Serge Gnabry. Ten tak má aktuálně 4 branky ve 3 utkáních a nečekaně vyplaval na dohled Torjägerkanone pro nejlepšího ligového střelce.

Gólovou výzvu přijala v pozdním výkopu tentýž den Borussia Dortmund. Doma proti Gladbachu vedla po půlhodině hry už 4:0. Tam se ale počítadlo zaseklo a v poslední dvacetiminutovce dokonce ještě pustili hosty do zápasu. Penalta Bensebainiho doplněná parádním zakončením Larse Stindla byli ale vším, co hodlal Gregor Kobel tahat ze sítě a další šanci Stindla už se vyrovnal. V nastaveném čase upraveno na výsledných 5:2, BVB berou souboj o titul do posledních dvou kol.

Události hodné pozornosti se ale děly i jinde než na čele tabulky. Eintracht Frankfurt si pohlídal utkání proti Mainzu (3:0) a zůstává na dosah evropskému fotbalu. Šance na čtvrteční výkopy se nevzdává ani Wolfsburg, který výhrou 2:1 odmítl hodil záchranné lano Hoffenheimu. To se v neděli nepodařilo replikovat Leverkusenu, který v lehce rotované sestavě naopak pomohl Stuttgartu v jejich honbě za záchranou darováním jednoho bodu. Delší konec provazu v přetahované o šesté místo tak teď drží výběr Nika Kovače.

Freiburg nezvládl po Lipsku ani Union (4:2) a sen na Ligu mistrů se jim vzdaluje. Ač trenér Streich by určitě poznamenal, že milionářská soutěž nebyla před sezónou vůbec ambicí a těší se na reprezentaci své soutěže v lize Evropské. Naopak Union uvidíme příští rok s největší pravděpodobností měřit síly s mezinárodní smetánkou. Tady se vyplatí vzpomenout, že to byla sousední Hertha, která měla před pár lety cíl, že bude v roce 2023 v Champions League… no, sekli se jen o pár ulic.

Sami bývalí spoluhráči Vladimíra Daridy se přitom připravují na druhou ligu. Po přestřelce v prvním poločase nakonec s přehledem nestačili na 1. FC Köln. Effzeh bez šance na Evropu a neohroženi sestupem už ztratili tuto sezónu smysl své existence. Přesto vysokým rozdílem 5:2 vynesli co se může zdát výsledný verdikt nad berlínským klubem.

Herthě, a ostatně ani Schalke, které navíc dostalo velkou ránu do svého gólového rozdílu, nepřišla vhod výhra Bochumi nad Augsburgem (3:2). I Koubek & co. se tím nebezpečně přiblížili hranici sestupu.

 

O čem se mluví?

Pevnost Westfalenstadion

Může to Dortmund nakonec celé vyhrát? Samozřejmě s jednobodovou ztrátou musí spoléhat i na selhání Bayernu. Ten ale čeká o víkendu domácí zápas s Lipskem a jak tu zaznělo už posledně, Allianz Arena, ač tam Bayern v lize letos ještě neprohrál, není zrovna pevnost, odkud by nikdo neodešel s bodem.

Naopak Signal Iduna Park, nebo postaru Westfalenstadion, domácí půda Borussie Dortmund, je. Ukázali to v minulých týdnech, kdy si doma pohodlně poradili s nepříjemnými soupeři ve Wolfsburgu i M’gladbachu.

14 výher, jedna remíza a jedna domácí prohra, celkově se 43 body získanými na vlastním stadionu jsou BVB nejlepším domácím týmem letošního ročníku (jak se můžete sami přesvědčit přímo tady na Kopačáku). Do posledního zápasu sezóny proti Mainzu příští víkend tak půjdou v dobrém rozpoložení.

Pokud tedy zvládnou poslední venkovní utkání s Augsburgem. Zákonitě, jako nejlepší domácí tým, musí Dortmund ztrácet body na cestě. Z dostupných 48 bodů si zatím na venkovních stadionech přišli jen na polovinu, 24. To je sice pořád čtvrtý nejlepší zisk, v cestě za titulem ale představuje velkou překážku.

Augsburgu se přitom daří právě v jejich WWK Areně. Navíc mají od svých bavorských sousedů slíbený náklaďák Paulaneru, pokud zbaví Dortmund jejich nadějí na Meisterschale.

Paradoxně, pro Reuse & co. bude větší zkouškou duel s o záchranu bojujícím Augsburgem než poslední zápas sezóny s Mainzem, který i přes váhání posledních týdnů pořád sedí na dosah evropské slávy. Zvlášť potom, co BVB předvedli ve venkovních zápasech s týmy bojujícími o záchranu v posledních týdnech. Připomeňme remízy venku na Stuttgartu i v Bochumi.

 

Příběh z nižších pater

Trenérské osudy v Porýní

Ve středu tabulky máme jen dva týmy, které už o nic nehrají. 1. FC Köln a Borussia Mönchengladbach jsou matematicky v bezpečí a zároveň bez šance na postup do Evropy. Jejich umístění je tak teď už jen otázkou prestiže, který z porýnských rivalů předčí v tabulce toho druhého.

A zatímco Steffen Baumgart byl za přežití osudové čtvrté sezóny s Effzeh odměněn novým kontraktem pro příští dva roky, interní informace zatím nasvědčují tomu, že Daniel Farke na lavičce Gladbachu končí.

… pro vysvětlení osudové čtvrté sezóny, Kolín dvakrát v minulé dekádě sestoupil do druhé ligy právě během své čtvrté sezóny v nejvyšší soutěži.

Pokud k rozchodu Farkeho s Gladbachem skutečně dojde, musím se přiznat, že to bude krok pro mě těžko pochopitelný. Farke pracuje s týmem zanedbaným během finančně složitých covidových let. Připomeňme odchody Zakarii a Gintera za minimální či žádnou náhradu, protože jim klub nebyl schopný nabídnout prodloužení smlouvy za zachování stávajících platových podmínek. Další etapa odchodů přijde toto léto, Gladbachu stárne ofenzivní záloha a křídla, díry lepí na utaženém rozpočtu.

Roli Farkeho jsem viděl ve stabilizaci klubu a měl jsem za to, že dělá ve své první sezóně solidní práci. O to zvědavější jsem na vysvětlení, které se k nám ať už oficiální, či neoficiální cestou dostanou. Mezitím se můžeme radovat, že u postranní čáry v Kolíně budeme dál vídat Baumgarta i jeho čepici… ať se jí říká jakkoliv.

 

Česká hlídka

Na hraně sestupu

Inkasovat tři góly, prohrát, ale přesto být dost možná nejlepším hráčem svého týmu? To se povedlo Tomáši Koubkovi. Ten dělal, co mohl, aby zabránil nepříznivému výsledku svého týmu. Sedm zákroků doplnil o dominantním výkonem ve svém pokutovém území.

Mezi lepší hráče svého týmu patřil i Alex Král. Aktivní směrem dopředu, dokázal několikrát dobře vyvést balón jen aby zvednul hlavu a zjistil, že ho nemá komu přihrát. A i když se centr povedlo najít, koncovka útočníka zradila. Že Bayern krájel zálohou Schalke jako horký nůž máslo bych sváděl spíš na filozofii trenéra Reiße. Jeho fotbal spoléhá na to, že každý hráč od útočníka po stopera vyhraje své individuální osobní souboje. To proti rozjetým Bavorům prostě nevyšlo.

Dva čeští zástupci se mohli střetnout v zápase Wolfsburgu s Hoffenheimem. Lukáš Ambros se ale nevešel do nominace a Pavel Kadeřábek léčí zranění. Adam Hložek v tradiční Alonsovo rotaci před zápasem evropských pohárů dostal jen pár minut v závěru remízového zápasu se Stuttgartem.

Jiří Pavlenka uzavřel hrací den. V brance Brém držel proti Lipsku čisté konto až do 87. minuty. Pak ale dvakrát inkasoval a jeho celek se stále nachází v matematickém ohrožení sestupem. Jestli je ale u Koubka možné říkat, že byl dost možná nejlepším hráčem svého týmu i přes nepříznivý výsledek, u Pavlenky si to dovolím tvrdit s jistotou.

 

Na co se naladit

O titulu rozhodne bývalý kouč BVB, jen teď ale který…

S vrcholícím soubojem o titul nejde lákat na nic jiného, než jsou souboje Bayernu a Dortmundu… leda možná na střetnutí Herthy BSC s Bochumí. Bochum může nad berlínským klubem vynést ortel a zároveň se v dalším duelu s přímým soupeřem odrazit do pohodlné pozice před svým závěrečným zápasem sezóny s Leverkusenem. Potkají se v sobotu v 15:30 v Berlíně.

Na utkání zoufalců ze dna tabulky naváže večer duel šlechty z první řady. Bayern a Lipsko je samozřejmě víkendový topspiel (sobota, 18:30). Střet dvou bývalých trenérů Borussie Dortmund, Marco Rose neuroní slzu, pokud svému předešlému zaměstnavateli dopomůže doklopýtat k titulu. Lipsko totiž samo body potřebuje, aby si pojistilo Ligu mistrů pro příští rok. Před obecně očekávanou letní přestavbou kádru elementární předpoklad.

Ruku k dílu bude muset ale přiložit i Dortmund. Zápasy s týmy bojujícími o záchranu je přišly v posledních týdnech draho. Navíc jejich vzájemné utkání s Augsburgem z podzimní části sezóny… hrané v lednu, posíláme děkovný dopis do Kataru… přineslo sedmigólové drama. A abychom v tom honu za titulem neměli bývalých trenérů Dortmundu málo, na lavičce Augsburgu sedí Enrico Maaßen, ještě vloni kouč druhého celku BVB. A on i ten Terzić je technicky vzato „bývalý“ kouč klubu, když tohle je jeho druhé působení… no nic, ti dva se potkají až v neděli (17:30). Tak snad nepřihrají ten titul hráčům Bayernu sedícím doma na gauči a my budeme mít drama do posledního kola.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na Instagramu nebo YouTube, kde najdete ještě více obsahu :-)

Pokud si chcete pokecat o Bundeslize nebo i dalších soutěží, zkuste náš Discord, kam chodí i autor těchto článků, který s vámi jistě rád probere fotbalové dění.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

98.3%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíKomu by se hodil Sommer?
StaršíBundesliga Newsletter - O titul, o poháry, o udržení, o postup...