Fotbalové rekordy: Nejrychlejší zaznamenaná gólová rána

Občas ve fotbale padne gól, po němž si řeknete něco ve stylu: "Ten to tam teda napálil". Někteří hráči mají ve svých nohou dynamit a dokáží poslat míč do sítě obrovskou rychlostí. Tu nejrychlejší má na svědomí Brazilec Ronny Heberson.

Různé zdroje uvádí různá čísla, nejčastěji je však k vidění hodnota pohybující se v desetinných číslech okolo 211 km/h, mějte tedy prosím pro možnou nepřesnost pochopení. Tuhle dělovku Ronny vyslal 26.11.2006 a krom získaného rekordu se jednalo i o velmi důležitou trefu, jelikož jeho Sportingu zajistila v 88. minutě vítězství 1:0 na hřišti Navalu. Gól vstřelil z přímého kopu a vypadal takto:

 

Tehdy dvacetiletý Ronny kroužil v Evropě svou premiérovou sezónu, nejčastěji hrával na levém kraji obrany nebo ve středu zálohy. Ve Sportingu vydržel až do léta 2010, a vstřelil za něj pouze tento jeden gól. Jeho novým fotbalovým domovem se poté stala německá Hertha Berlín, kde již měl podstatně ofenzivnější úlohy, a mohl tak dosáhnout lepších čísel. Skvělá byla hlavně sezóna 2012/2013, v níž Herthě osmnácti góly a čtrnácti asistencemi výrazně pomohl vykopat postup do Bundesligy. V ostatních ročnících již tak moc výrazný nebyl.

Že tento kop nebyl náhodou, o tom několikrát přesvědčil také v Německu, kde se stavěl k přímým kopům a párkrát z toho byl pěkný gól. Příkladem může být třeba tento do sítě Hannoveru:

 

Zpět ale ještě k té rychlosti... Dosáhnout tak obrovského čísla, to není jen tak. Plno fotbalistů je schopno vystřelit rychlostí větší než 100 km/h, ale výrazně větších hodnot se dosahuje jen velmi zřídka. Aby rychlost Ronnyho zásahu vypadala ještě úžasněji, pro porovnání zkusím uvést legendární dělovku Roberta Carlose do sítě Francie - ta tehdy letěla rychlostí "pouhých" 137 km/h...


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

32.6%




NovějšíBundesliga Newsletter - Že by konečně pořádný boj o titul?
StaršíBundesliga Newsletter - Nic není jisté...