Bundesliga Newsletter - Poslední? První? Každý může vyhrát...

Že poslední tým porazí ten první? Ano, nestává se to tak často, ale občas ano - stejně jako teď v jedenáctém kole Bundesligy, v němž si trápící se Bochum vyskočila na jinak letos zatím skvěle fungující Union. O berlínském klubu se i přes tuto porážku poslední týdny začíná stále více mluvit a objevují se i články zamýšlející se nad spojením Union - titul. V dnešním newsletteru, který vzniká ve spolupráci s projektem ZaKopaná, se na tohle spojení podíváme řečí čísel. Kromě toho se zamyslíme nad německým útočníkem pro MS a nebude chybět ani tradiční informace o (ne)účasti českých hráčů v zápasech.

 

Co týden přinesl?

Bodík k bodíku…

Zajímavě nám to jedenáctý hrací den poskládal. Prvních osm týmů tabulky mají každý o bod méně než klub nad nimi. Na pomyslný střed tabulky, kde na osmém až desátém místě sedí tři kluby s šestnácti body, pak navazuje další kaskáda, pokaždé o bod chudší, až ke dvanáctému Augsburgu. Podobně to vypadá na spodku tabulky, kde jsou stejným způsobem seřazeny poslední čtyři kluby. Tuhle postupku napříč tabulkou kazí jen Hertha a Wolfsburg. Schválně, viděli jste tohle už někdy?

Zajímavostí také je, že na posledním místě sedí nově Schalke. Před víkendem poslední Bochum totiž překvapila favorita z čela tabulky, Union Berlin, a urvala proti němu všechny tři body.

Zápasem víkendu ale musí být duel Augsburgu s Lipskem. Augsburg po hodině hry vedl 3:0. Krátce po třetím gólu ale vyfasoval žlutou kartu za svůj obranný zákrok Iago, následovanou druhou za debatování s rozhodčím. Tohle zbytečné vyloučení stálo jeho tým momentum a nakonec i tři body. Lipsko dokázalo ve zbylém čase vyrovnat. Nechali si to ale až do samotného závěru, kdy v 89. minutě snižovali na 3:2 a až v nastaveném čase dorážkou do prázdné branky dorovnali skóre.

 

O čem se mluví?

Je třeba Union brát vážně?

I před víkendovou porážkou poletovala vzduchem otázka, jestli máme brát útok Unionu Berlin na prvenství v lize vážně. Union totiž překonává své xG nejvíce z týmu v lize, s počtem střel sedí až na sdíleném 14. místě, se vstřelenými góly na sdíleném 5., hrozí hodně z přímých kopů, aws, oficiální poskytoval statistik pro Bundesligu, jim z nich sečetl 57% hrozbu (porovnává počet gólů a gólových šancí po přímých kopech se zbytkem ligy), což je v tomto ohledu řadí hned za první Freiburg, a i třeba s úspěšností přihrávek sedí až na 15. místě.

To přece není výčet statistik vítěze ligy, nebo? K onomu xG, na které se u Unionu rádo ukazuje, je ale taky potřeba dodat, že velká část toho rozdílu pochází z jediného zápasu, kdy z xG 1,07 nasázeli Schalke hned 6 gólů.

A ten zbytek? Union nehraje dominantní fotbal. To nikdo nezkouší tvrdit. Do ligy, kde většina týmů hraje dost podobný styl, v jehož centru je ten slavný ‚gegenpressing‘, přináší něco jiného a v zásadě to funguje. Na zodpovědném defenzivním přístupu postavený fotbal, který spoléhá na to, že si tým dokáže napříč utkáním vytvořit pár dost dobrých šancí, aby jednou, dvakrát skóroval, zatímco ale nepustí moc branek na druhém konci. Vždyť vyjma zápasů se Schalke (6) a s Herthou (3) letos v žádném soutěžním zápase víc jak dvě branky nevstřelili.

V lize to zatím nezafungovalo proti Frankfurtu a teď překvapivě proti Bochumi. Tím se nabízí otázka, jestli by se proti těm nejslabším týmům v lize nevyplatilo zahrát skutečně více otevřeně, ofenzivně. Vždyť i to Schalke mělo ve vzájemném zápase větší xG a výsledek je neskutečně zavádějící.

Ani argument, že Union spoléhá na jednoho útočníka ve formě nefunguje. Ano, Becker chytil formu, kterou asi neudrží celou sezónou. Union ale nestojí na jeho individuální brilanci. I když ho v průběhu utkání vystřídá Jamie Leweling nebo Miloš Pantović, Union pořád dokáže hrozit a tvořit takřka totožným způsobem. Ač by tato střídající dvojice mohla do své hry dostat víc efektivity v zakončení, ale k tomu by to chtělo jim dát víc minut.

Jinak ale ano, Union je na čele tabulky vesměs zaslouženě. Jejich výsledky proti předním týmům porážka z kopaček Bochumi nemaže. Vždyť právě zápas s Bayernem nebo vzájemná střetnutí dvojice vyzyvatelů stála BVB nebo Lipsko v posledních letech titul. Nepřeháním, jen vzpomeňme na ročník 16/17… Právě zvládání těhle duelů má Union v repertoáru. To už nám ukázali.

 

Příběh z nižších pater

Překvapivá povolání k reprezentaci?

S blížícím se Mistrovstvím světa se nabízí otázka, kdo bude německým útočník na šampionátu? Timo Werner nezažívá v Bundeslize tu reinkarnaci, ve kterou nejen on doufal. Kai Havertz ztratil, a zaslouženě, v novém ročníku své místo v sestavě Chelsea. Zatímco Lukas Nmecha neměl skrz zranění prostor dorůst do reprezentační jedničky na hrotu, jak to vypadalo že by mohl vloni.

A do toho tady postoupil ze 2. Bundesliga skoro třicetiletý Füllkrug a v úvodních jedenácti ligových kolech nasázel osm branek a přidal dvě asistence. Tím musel upoutat pozornost Hansiho Flicka a dost možná si i vysloužit místo v letadle na šampionát.

V debatě se objevuje i jméno Youssoufa Moukoko, pro kterého to ale pořád asi bude o šampionát moc brzy, a Hany Mukhtar, nejlepší střelec základní části MLS. Mukhtar taky není žádný mladíček, je mu 27, ale se statistikou 23+7 za Nashville SC poslal přes oceán zprávu v lahvi, že i pro něj by se mohlo najít jedno z těch tří extra míst, která jsou pro tento šampionát v pravidlech (namísto 23 hráčů je strop posunutý na 26).

Z toho by mohl těžit třeba i Mario Götze. Že ho má Hansi Flick v oblibě můžu dokázat jednak na tom, že ho chtěl přivést během svého působení zpátky do Bayernu, ale taky na tom, že zápasy Eintrachtu trenér národního týmu pravidelně navštěvuje.

Česká hlídka

První ‚Áčko‘ pro bývalé pražské ‚Esko‘

Zápas Hoffenheimu s Bayernem jen dokázal, že Pavel Kadeřábek je skutečně třetí volbou za dvojící Skov, Angeliño na kraji zálohy. Do utkání naskočil po hodině hry už za finálového stavu 0:2.

Patrika Schicka vyřadilo z duelu Leverkusenu s Wolfsburgem zranění. Na jeho místě nastoupil v základní sestavě Adam Hložek, kterého Xabi Alonso zjevně vidí jako středního útočníka. Hložek odehrál hodinu, podal individuálně dobrý výkon a připsal si svou první bundesligovou asistenci. (2:2)

Tomáš Koubek v brance Augsburgu inkasoval třikrát v utkání, kdy jeho tým ztratil třígolové vedení po červené kartě pro Iaga. Branky v 89. a 90. minutě zamrzí. Zvlášť, když na střelu Nkunkua z přímáku si sáhnul, ale vyrazil ji už jen do vlastní sítě. U vyrovnávacího gólu pak zase vyrazil první střelu nabíhajícího Silvy, dorážející Hugo Novoa Ramos měl ale tím pádem snadnou práci, protože zakončoval nikým neatakován do prázdné branky.

O moc lepší den neměl ani druhý český gólman. I Brémy Jiřího Pavlenky hrály v deseti, když už ve 14. minutě jejich zápasu s Freiburgem dostal červenou kartu kapitán Marco Friedl. (2:0)

V neděli proti sobě mohli nastoupit čeští záložníci, Darida a Král. Středopolař Herthy BSC se ale nedostal ani do nominace a dny Vladimíra Daridy v dresu berlínského klubu se zdají být v tuto chvíli sečteny. Zato Alex Král dál pokračuje v základní sestavě i pod dočasným trenérem Kreutzerem. Dohrál celé utkání a jeho výkon byl vcelku průměrný. Hertha brala tři body (2:1).

 

Na co se naladit

Kdo je v hlubší krizi?

Jaký duel vybrat v lize, kde od prvního po dvanáctý tým odečítáte v tabulce maximálně bod? Každý jeden zápas může zamávat pořadím. Jeden příběh se tady ale přece jen nabízí. Sobotní střetnutí dvou týmů v krizi, RB Lipska a Bayeru Leverkusen. South Park by tuhle ‚rvačku‘ pojmenoval trefněji… jen teď, kdo je Timmy a kdo Jimmy?

Osmé Lipsko se šestnácti body jde do zápasu přeci jen z lepší pozice. V posledních čtyřech střetnutích neporaženi, trenér Rose měl o pár týdnů více, aby se svým týmem pracoval, v porovnání s jeho protějškem. Alonsova výhra, prohra a remíza v posledních třech zápasech je ale pro Leverkusen určitým krokem správným směrem, ve kterém budou chtít pokračovat v sobotním souboji.

S nevyváženou formou obou týmů může zápas dopadnout jakkoliv. Před sezónou jsme si mysleli, že půjde o duel v rámci přední čtveřice, takhle je to ale možná ještě zajímavější.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na FacebookuInstagramu nebo webu, kde vycházejí podobně zajímavé články :-) 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

93.3%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíBundesliga Newsletter - Našli býci z Lipska svého toreadora?
StaršíBundesliga Newsletter - Berlínským fandům, těm je hej! Některým...