Bundesliga Newsletter - Nekončící vzestup Unionu

Fanoušci německého fotbalu nebo i vy další, kteří chcete mít přehled o dění v nejvyšší soutěži našeho západního souseda. Je tu nový díl bundesligového newsletteru, který vzniká v rámci spolupráce s projektem ZaKopaná.

Co týden přinesl?

Skutečný Der Klassiker

Mimo sedmigólového thrilleru mezi Brémy a Frankfurtem, který skončil ve prospěch Eintrachtu, nám minulý víkend přinesl originální Der Klassiker. Střetnutí Bayernu Mnichov s Borussií Mönchengladbach však žádné klasické derby nenabídlo, vlastně bylo často frustrující zápas sledovat. Právě frustrovat Bayern byla totiž hlavní taktika Gladbachu a po většinu utkání vycházela na výbornou. Tým Daniela Farkeho zůstává v lize neporažen i po návštěvě Allianz Areny, když si z Mnichova odvezli bod. Největší zásluhu na tom má brankář Yann Sommer, který překonal rekord pro počet zákroků v jediném utkání, s neuvěřitelným číslem 19. Bilance Bayernu s Gladbachem tak čítá od roku 2010 11:6:11. Není na čase začít zase tento duel marketovat jako Der Klassiker?

O čem se mluví?

Union, seriózní kandidát na TOP4?

Krátká odpověď je ‚ano‘. Už před sezónou mohl být Union Berlin černým koněm mnohých na umístění v elitní čtveřici. S rozjezdem nového ročníku to ale vypadá, že si může tento, stále ještě nováček Bundesligy, pomýšlet na souboj o druhé místo.

Klub, který do Bundesligy postoupil teprve v sezóně 18/19 se v ní rychle zabydlel a hned ve svém prvním ročníku následující rok skončil pohodlně 11. Tomu ale předcházela složitá léta. Původem klub z východního Berlína založený v roce 1966 na základech jiného místního klubu, Union působil až do roku 1989 mimo ‚bundesligové struktury‘. V devadesátých letech jej tento handicap dohnal, když z finančních důvodů nemohl postoupit do 2. Bundesligy ani jako vícenásobný vítěz třetí divize. Postup se povedl až v roce 2001 a o nějakých 20 let později je Union pravidelným účastníkem evropských pohárů.

Na své jedenácté místo v ročníku 19/20 navázal 7. příčkou v sezóně 20/21 a probojoval se tak do nově založené Konferenční ligy. Další rok to byla díky 5. místu v tabulce liga Evropská a letos si Union, toho času na druhém místě v tabulce, brousí zuby na evropský pohár ze všech nejvýznamnější, Ligu Mistrů.

Kdo z fanoušků by si to jen pomyslel, když ve svém volném čase opravovali střechu na stadionu, protože si klub nemohl dovolit zaplatit pokrývače, nebo když leželi na nemocničním lehátku a ‚dávali krev za klub‘, kdy kompenzace za darování krve směřovala od fanoušků do klubové kasy…

Příběh z nižších pater

V osmi do Evropy

Je rozlosováno. Všech osm zástupců Bundesligy zná své soupeře v evropských pohárech. Jak se vlastně stalo, že Bundesliga vysílá do souboje 8/18 klubů v lize? Čtyři místa pro Ligu Mistrů a dvě pro Evropskou ligu doplnil jeden úspěšně se kvalifikující Kolín v Konferenční lize, a také vítěz minulého ročníku Evropské Ligy, Eintracht Frankfurt.

Los byl k německým týmům vcelku přívětiví. Nejtěžší skupinu dostal jednoznačně, a trochu paradoxně, Bayern Mnichov. Posuďte sami:

Bayer Leverkusen se ve skupině ‚B‘ Ligy Mistrů potká s FC Porto, Club Atlético de Madrid a Club Brugge

Bayern München narazí ve skupině ‚C‘ Ligy Mistrů na FC Barcelona, FC Internazionale Milan a FC Viktoria Plzeň

Eintracht Frankfurt ve skupině ‚D‘ Ligy Mistrů na Tottenham Hotspur, Sporting CP a Olympique de Marseille

RB Leipzig se ve skupině ‚F‘ Ligy Mistrů utká s Real Madrid, FC Shakhter Donetsk a Celtic FC

Borussia Dortmund, pátý zástupce v Lize Mistrů, dostala do skupiny ‚G‘ Manchester City FC, Sevilla FC a F.C. Copenhagen

1.FC Union Berlin bude hrát ve skupině ‚D‘ Evropské ligy s SC Braga, Malmö FF a Union Saint-Gilloise.

SC Freiburg pak zase ve skupině ‚G‘ Evropské ligy s Vaclíkovo Olympiacos FC, Qarabaq FK a FC Nantes.

1.FC Köln, který se po úvodním škobrtnutí nakonec do Konferenční ligy přes předkolo dostal, narazí ve skupině ‚D‘ na FK Partizan, OGC Nice a 1.FC Slovácko.

Dost zápasů tak budou moct příznivci německého fotbalu navštívit i u nás nebo v blízkém okolí… třeba Doněck bude hrát domácí zápas s Lipskem ve Varšavě.

Česká hlídka

Pokračující trápení

Jiří Pavlenka zůstává nejistou oporou za obrannou řadou Werderu Bremen. O víkendu inkasoval 4 góly proti Frankfurtu a ani tři vstřelené branky z kopaček jeho spoluhráčů proto nestačili k zisku jediného bodu.

Pavel Kadeřábek znovu naskočil do střetnutí s Augsburgem až po hodině hry. I když je zjevně mimo základní sestavu je povzbuzující vidět, že v něj má trenér Breitenreiter důvěru a dává mu alespoň nějakou porci minut.

To samé se nedá říct o Tomáši Koubkovi na druhé straně tohoto duelu. Znovu mimo sestavu pro tuto porážku 1:0, Koubek bude zřejmě doufat, že dojedná přestup nebo hostování před koncem přestupového období – to je informace, kterou vy, čtenáři, už možná máte, já však v tuto chvíli nikoliv.

Do hry se nepodíval ani Vladimír Darida, který v nafouknuté sestavě Herthy vypadnul ze základní sestavy a nedostává důvěru ani z lavičky. Jeho tým prohrál v mučivě se táhnoucím utkání s BVB 0:1.

Ještě horší den měl ale Alex Král. Nastoupil sice za Schalke 04, jak je zvykem, v základní sestavě. Byl ale na špatném konci výsledku 1:6. Sám to odnesl střídáním v 61. minutě. Jeho individuální defenzivní statistiky jsou však obstojné a osobně nenese vinu na žádném z upřímně senzačních gólů Unionu.

Naopak poprvé se letos mohlo radovat duo Schick-Hložek, když venku proti Mainzu uhráli všechny tři body. Adam Hložek ale odnesl změnu rozestaví a zůstal celých 90 minut na lavičce, zatímco Patrik Schick šel sice ze hřiště až v 83. minutě, neměl však přímou zásluhu na žádné ze tří branek svého týmu.

Na co se naladit

Hudson-Odoi, konečně v Bundeslize

Ani Bayern Mnichov, ani Borussia Dortmund, ani RB Leipzig. Ačkoliv se všechny tři tyto kluby o mladého Angličana jistou dobu zajímali, některé velmi intenzivně, když Hudson-Odoi konečně míří do Bundesligy, je to s Bayerem Leverkusen.

Doplní tak útočnou linii, kterou už dnes tvoří Diaby, Schick, Bellarabi, Adli, Paulinho nebo Hložek. Nemluvě o Wirtzovi, až se vrátí ze zranění. Je až neuvěřitelné, že takhle nabitý útok, a to tu nejsou vyjmenováni všichni, má tak pomalý rozjezd do sezóny.

Dá se to ale lépe pochopit když zohledníme, že Bellarabi a Adli jsou mimo se zraněním a Hložek si sice nevede v jistém ohledu špatně, dělá dobré náběhy a dokáže spoluhráčům vytvořit šance, vhodit jej však rovnou do vody a křičet plav bylo přeci jen možná trochu naivní.

Navíc, jestli Hložkovi něco chybí, je to dribling. Tento nedostatek dokonale řeší Hudson-Odoi, který jestli něco je, tak dribler. Post na levém křídle je pro něj jako dělaný a s jeho tvůrčími čísly (4,8 vytvořených střeleckých příležitostí za 90 minut fotbalu, top 9 % v Evropě) si nemusí ani český fanoušek zoufat, protože i když o svůj post možná přijde Hložek, z Odoiovo příchodu může v nezměrné míře benefitovat Patrik Schick. Vedle toho, než se vrátí Wirtz, bude pro Hložka místo na desítce, respektive spíš postu podhrotového útočníka, kde se zatím neukázal dobře Azmoun.

Jestli byl Leverkusen klubem, na který se chtěl český fanoušek dívat, má teď mimo reprezentačního dua Schick-Hložek ještě o důvod víc. Callum Hudson-Odoi je náš ‚one-to-watch‘ pro tento víkend.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na FacebookuInstagramu nebo webu, kde vycházejí podobně zajímavé články :-) 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

97.1%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíBundesliga Newsletter - Tedescova židle se dohoupala
StaršíBundesliga Newsletter - Přehnaný gegenpressing?