Kvíz: Dokážete vyjmenovat nejlepší střelce letošní sezóny?

Fotbalová sezóna 2019/20 je už téměř u konce a při té příležitosti se v dnešním kvízu ohlédneme za těmi nejlepšími střelci právě uplynulé sezóny. Nejlepší evropský střelec přitom každoročně obdrží ocenění zvané Zlatá kopačka.

Toto ocenění získá ten, který dosáhne největšího počtu bodů za nastřílené góly v uplynulé sezoně v kterékoli nejvyšší evropské fotbalové lize. Těchto bodů se dosáhne tím, že se nastřílené góly hráče vynásobí koeficientem dané ligy, ve které působil. Do sezony 1991/92 byla cena udělována nejlepšímu kanonýrovi z kterékoliv evropské ligy (bez ohledu na obtížnost). To relativně znevýhodňovalo střelce z nejlepších evropských lig, kde bylo obtížnější se v silnější hráčské konkurenci prosadit. Každá liga je proto ohodnocena koeficientem UEFA, který má vyjadřovat její obtížnost (ten závisí zase na výsledcích klubů v evropských pohárových soutěžích). Nastřílené branky v prvních pěti evropských ligách podle koeficientu UEFA jsou násobeny dvěma, v ligách od šestého do jedenadvacátého místa pak číslem 1,5. Branky v ligách od dvaadvacátého místa níže jsou ohodnoceny koeficientem jedna.

Historicky první hráčem, který obdržel Zlatou kopačku, je Portugalec Eusébio v sezóně 1967/68. Prvním hráčem, který dokázal toto ocenění získat dvakrát byl Němec Gerd Müller (1970, 1972). Absolutně nejúspěšním fotbalistou je pak Argentinec Lionel Messi, který Zlatou kopačku získal dokonce šestkrát!

V dnešním kvízu se ale nezaměříme na všechny vítěze Zlaté kopačky (tento kvíz si případně můžete zkusit zde), ale na nejlepší střelce letošní sezóny. Celkem se v kvízu zaměříme na hráče, kteří v letošní sezóně dokázali získat alespoň 30 bodů (museli tedy nastřílet minimálně 15 gólů). Těchto hráčů je celkem 46. Dokážete vyjmenovat všechny? Po spuštění kvízu uvidíte v levém sloupci počet získaných bodů, počet vstřelených gólů a klub (případně kluby), ve kterých hráč góly vstřelil. Pokud si nebudete vědět rady, můžete využít nápovědu, která zobrazí národnost hráče.

Po skončení kvízu nám napište, jak jste v kvízu byli úspěšní! :-)

Kvíz si vyzkoušel i známý youtuber z kanálu THE TOP. Jak se mu vedlo? Na to se můžete podívat tady. Budete lepší? :)

Dokážete vyjmenovat nejlepší střelce letošní sezóny?

Odpověď:


U tohoto kvízu lze využít nápovědu. Po spuštění kvízu se tato možnost zobrazí nad počítadlem skóre.
Pozor! Pokud nápovědu využiješ, za každou další správnou odpověď nezískáš bod, ale jen půl bodu.
Co nápověda zobrazí? Národnost hráče
Chcete mít uložené výsledky kvízů?
NovějšíKvíz: Poznáte hráče podle jejich tetování?
StaršíKvíz: Znáte nejlepší střelce posledních let v TOP 5 ligách?