Fotbalové toulky s Michalem: Výjezd na Lech Poznaň

Máme tu další díl fotbalového cestovatele Michala, který na svých stránkách Fotbalové toulky s Michalem pravidelně popisuje zážitky a pocity z mnoha fotbalových výletů, které uskutečnil. Tentokrát vám Michal popíše cestu do sousedního Polska.

 

O atmosféře během fotbalových zápasů v Polsku jsem toho slyšel hodně. Dlouho dopředu jsem plánoval, navštívit nějaký ten zápas v polské Ekstraklase. Až jeden březnový víkend nadešel pro výjezd do Polska čas. A nebyl to jen tak nějaký zápas! Vybral jsem si ten možná největší souboj, který nabízí polská Ekstraklasa. Zápas Lech Poznaň vs Legie Warszawa!!! Očekávání jsem měl veliké, vždyť jde o boj nejen na hřišti, ale především v hledišti a mnohdy i mimo stadion!

Co mě tedy čekalo? Především boj v té době první Legie s druhým Lechem, vyprodaný Inea Stadion v Poznani s kapacitou přes 40 000, neskutečně bouřlivá atmosféra a mnohdy nechvalně známí polští chuligáni. První co bylo třeba udělat? Z domova jsem si s předstihem musel přes internet zakoupit vstupenku na zápas. Poté vybrat a rezervovat hotel a mohlo se vyrazit autem směr Poznaň.

Když jsme v pátek po obědě vyjeli a poté i úspěšně s manželkou dorazili do Poznaně, byl již večer a doprava téměř nulová. Bez problému jsme našli hotel a já se tak mohl těšit na sobotní zápas. Jelikož se utkání hrálo v 20.30 hod., měli jsme celý den na prohlídku stadionu Lechu Poznaň a centra města.

 

Inea stadion je nádherný a fanshop, který je jeho součástí je rovněž pěkný. Po prvním seznámení se stadionem bylo možné vyrazit směr centrum. Tady je potřeba napsat, že centrum města není zase tak velké, jak jsme očekávali. Navíc nás ani výrazně neoslovilo. To je ale samozřejmě věc osobního vkusu. Každopádně fanoušků v dresech domácího Lechu jsme potkávali od rána dost. Den se postupně přehoupl do pozdních odpoledních hodin a my jsme zamířili zpět na hotel. Z hotelu jsme po krátkém odpočinku šli přímo na stadion.

Hned co jsme vyšli z hotelu, viděli jsme v dálce světla a slyšeli rámus, který přicházel směrem od stadionu. Podotýkám, že hotel jsme měli zhruba 4 km od stadionu!!! U stadionu už to bylo ve velkém stylu. Davy fanoušků posilněných alkoholem, těžkooděnci snad na každém metru a neuvěřitelné množství světlic, dělobuchů a dýmovnic. Tím vším jsme museli projít, než jsme se dostali k turniketům a na tribuny.

I když jsme dorazili na naše místa asi 45 minut před výkopem, byl Inea stadion už dost zaplněn. Fanoušci dělali rámus od samého začátku, co jsme přišli. Sektor hostí vyhrazen pro fanoušky Legie Warszawa, byl zaplněn do posledního místa. Jakmile speaker ohlašoval sestavu domácích, spustil se na již zaplněných tribunách neuvěřitelný řev a fanatismus domácích fanoušků byl znát. I když je celý stadion k sezení, během zápasu všichni včetně nás stáli a nebo skákali! Fandění probíhalo od první do poslední minuty zápasu!!! Bengálské ohně, celosektorová neuvěřitelná chorea, dýmovnice, dělobuchy. To vše a mnoho dalšího provázelo zápas. Utkání, které se odehrávalo na hřišti, bych přirovnal k nejlepším zápasům v naší české lize. Ale atmosféra, to byl jiný level!!! Nic na tom nezměnilo ani to, že domácí Lech prohrál s Legií 0:2 po gólech maďara Nikoliče. Po předvedené hře asi spravedlivý výsledek. V základní sestavě Legie Warszawa se na hřišti objevil i čech A.Hloušek.

 

Jakmile rozhodčí ukončil zápas, hned jsme opustili naše místa a šli ze stadionu. Přeci jen prodírat se přes davy fanoušků se nám moc nechtělo. Kolem stadionu bylo boží dopuštění. Neskutečný nepořádek - odpadky a hlavně hodně lahví od alkoholu. Mezi tím vším se povalovali někteří opilí fanoušci, co to slušně řečeno - trošku nezvládli. Přes to všechno jsme se v klidu noční procházkou dostali na hotel.

Usínal ( trvalo dlouho než jsem usnul) jsem plný zážitků a v hlavě mě dlouho do noci zněl rámus, který se odehrával  při zápase. Druhý den ráno jsme po snídani zamířili autem směr domov. Byl čas opustit Poznaň. Dnes mohu napsat, že atmosféra, kterou jsem zažil na zápase Lech Poznaň vs Legie Warszawa, patří zatím ke dvěma nejbouřlivějším, co jsem do dnešního dne zažil!!!!

Pokud se vám článek líbil, nezapomeňte Michala podpořit na jeho stránce na Facebooku :) 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

91.6%




NovějšíAjax - sezóna, která může způsobit revoluci
StaršíFabio Quagliarella – vrchol na sklonku kariéry?