Očima fanoušků: Tottenham - Arsenal

Poslední dva měsíce jsem rubriku "Očima fanoušků" trochu zanedbával, dnes je tu však dvojtá porce čtení! Nedělní odpoledne bude patřit londýnskému derby mezi Tottenhamem a Arsenalem. Tottenham prožívá další úspěšnou sezónu a prohání Chelsea v boji o titul, na straně Arsenalu naopak příliš důvodů k radosti nemají. Jak se na celou situaci dívají samotní fanoušci? Nejen o tom si můžete přečíst v následujícím článku.

Na otázky odpovídali administrátoři stránek Tottenham Hotspur - CZ/SK a Arsenal - CZ/SK, oběma tímto děkuji za spolupráci.

Do konce sezóny zbývá jen pár zápasů, Tottenham ztrácí na vedoucí Chelsea čtyři body, Arsenal bude s oběma Manchestery bojovat o Ligu mistrů. Jak si myslíte, že to nakonec dopadne?

T: Asi je jasné, že bych za zisk titulu dal cokoliv, ale musíme na to hledět z reálného pohledu. Nemyslím si, že by Chelsea titul ztratila. Vzhledem k tomu, jak hrají celou sezonu, mi to přijde jako nemožné. Je to ale Anglie a stát se může cokoliv. Tottenham má sice těžší konec sezony, ale pokud budeme hrát jako doteď, a budeme se modlit ke všem svatým, tak kdo ví? Budu mluvit za všechny fanoušky Spurs když řeknu, že bychom dali opravdu cokoliv za to, abychom ukončili to přes půl století dlouhé čekání na titul. Co se týče zbytku TOP 4, tak mi to je celkem jedno. Nějak sympatický tým mi není ani jeden z těch za námi, takže mě moc nezajímá, kdo se dostane do Ligy Mistrů a kdo ne. Tedy klidně bych tohle pořadí zachoval. Je ale jasné, že toto derby bude napínavé, protože Spurs hájí svou naději na titul a Arsenal bude bojovat o to, aby se dostal do TOP 4 a zajistil si tak Ligu Mistrů.

A: Je pravda, že konec sezóny pro nás nevypadá ideálně, a právě zápas s Tottenhamem může být klíčový. Oba Manchestery a Liverpool mají lepší výchozí pozici, ale věřím, že TOP4 a kvalifikaci do Ligy mistrů získáme. O titulu, troufám si říct, je rozhodnuto. Chelsea nemá vůbec špatný los a pochybuji, že by si Conte tuhle šanci nechal vzít.

Tottenham šel poslední roky nahoru a zařadil se mezi absolutní anglickou elitu. Co je podle Vás hlavní příčinou tohoto vzestupu?

T: Za tímto úspěchem stojí samozřejmě Mauricio. Asi nejsem jediný, kdo v roce 2015 nebyl úplně nadšený ze situace, že si Daniel Levy vybral jeho, ale jak čas ukázal, tak sem se neuvěřitelně spletl. To, co s Tottenhamem udělal, je neuvěřitelné. Vybudoval tým, co má na to, aby se každý rok pral o špičku a bojoval o titul. Máme neuvěřitelně ambiciózní tým, který pospolu může hrát několik let. Klíč k úspěchu však bude v udržení kostry základní sestavy a nikoho neprodat. Všechno se pro Tottenham posouvá jen dobrým směrem. Budují nový stadion, v Anglii si budují respekt ostatních klubů. Teď už jen předvést něco v Evropě, což letos opravdu nevyšlo. Poch tu odvádí neskutečnou práci. Z průměrných hráčů vytáhl to nejlepší, za minimální peníze přivedl hráče, jako Alli a Dier a udělal z nich nepostradatelné hráče sestavy. Z Kanea udělal jednoho z nejlepších útočníků světa. V obraně hraje jedna z nejlepších a nejstálejších obranných dvojic světa. Takhle bych mohl mluvit ještě dlouho, o každém hráči zvlášť. Shrnu to tak, že Mauricio má prostě neuvěřitelný cit pro tvoření sestavy a dávání šance mladým hráčům.

Jak zatím hodnotíte aktuální sezónu?

T: Co se formy týče, tak paráda. Doma jsme neprohráli ani jeden zápas. Získali jsme rekordní počet bodů a překonali tak klubový rekord, a to ještě zbývá několik kol. Je škoda, že s takovou formou nejsme první. Bohužel jsme zbytečně ztratili několik bodů s týmy, s kterými bychom při myšlenkách na titul ztrácet neměli. Jako největší zklamání této sezony hodnotím výbuch v Evropě. Tragédie ve skupinové části Ligy Mistrů, kde jsme nebyli schopní vyhrát jediný domácí zápas a následně vypadnutí z Evropské Ligy. Nevím, jak na to hledí ostatní fanoušci Tottenhamu, ale když už jsme do Evropské Ligy spadli, tak sem si přál, aby to Tottenham nevypustil a bojoval alespoň o tuto trofej. Další, co mě zklamalo, byla samozřejmě nedávná prohra s Chelsea v semifinále FA Cupu. Tak moc jsem chtěl postoupit do finále a přál jsem si souboj s Arsenalem, kterému se tam podařilo dostat. Věřím však, že pokud tento tým zůstane kompletní, tak příští rok už nějaký ten velký úspěch slavit budeme. A kdo ví, třeba to v lize klapne ještě letos.

A: Hodnocení této sezóny je pro každého fanouška Arsenalu těžké. Docela se nám povedl začátek sezóny, kdy jsme podávali povedené výkony a vyhrávali. Bohužel se to vše v lednu zadrhlo a aktuálně jsme šestí a hrozí nám, že se nedostaneme do Ligy mistrů – tuhle situaci mnoho fanoušků ještě nezažilo. Úspěchem je zatím účinkování v FA Cupu. Je nutné podotknout, že nás celou dobu provázel poměrně snadný los, v semifinále jsme však porazili silné Man City a ve finále nás čeká Chelsea.

Arsenal je poslední měsíce v médiích hodně probírán, je zmiňováno plno problémů, ať už s bojem fanoušků proti Wengerovi, tak tahanicích okolo smluv pro největší hvězdy Mesuta Özila a Alexise Sáncheze. Jaký je Váš názor na tyhle problémy?

A: Začnu od konce. Alexise mám rád jako všechny naše hráče. Někteří fanoušci tvrdí, že by se celý klub měl připojit tomuhle šikovnému Chilanovi – tenhle názor nesdílím. Jeho odchod by byla samozřejmě velká ztráta, ale to že mu něco nevyhovuje, neznamená, že si dupne a vše dostane. Byť je u Özila situace podobná, je v některých ohledech úplně jiná. Hodně fanoušků ho vyhání, protože jeho letošní výkony nejsou kdovíjaké – především oproti těm z loňské sezóny na kterou fanoušci často zapomínají. Mesut navíc nejednou prohlásil, že odejít nechce a taky, že nutný vliv na jeho rozhodnutí bude mít taky situace na manažerském křesle. A to se dostáváme k Arsénovi Wengerovi. Tady musím zmínit, že jsem byl dlouho jeho velkým zastáncem. V této sezóně jsem v některých momentech začal zpochybňovat jeho budoucnost u nás. Je to složité rozhodnutí, které čeká klub (nejspíš už proběhlo a jen se čeká na zveřejnění). Nic není černobílé a s možným odchodem mohou přibýt jiné problémy. Nejednoho hráče totiž přemluvil a přilákal do Arsenalu právě Wenger.

Jaký hráč Vašeho týmu je podle Vás tuhle sezónu nejlepší? A kdo naopak zůstal nejvíce za očekáváním?

T: Těžko se na tuto otázku hledá odpověď, protože celý Tottenham hraje jako celek parádně. Samozřejmě bych mohl říct, že Alli má momentálně úžasnou formu, ale nebál bych se říct, že bez dvojice Dembele – Wanyama by byl Tottenham poloviční. Musíme ocenit, kolik práce a černé práce odvedou pro tým. Dembele má neuvěřitelné pokrytí míče a Wanyama je jednoduše řečeno bojovník, co na hřišti každý zápas nechá vše. Pro mě jsou to nepostradatelní hráči. A kdo mě zklamal? Na to se naopak odpovídá jednoduše, protože stále hledám, co proboha na Sissokovi stálo 30 milionů. Nedá se ani vymluvit, že si zvyká na anglický fotbal, jako v případě Janssena. Sissoko je z mého pohledu prostě omyl. Možná by měl N´Koudou dostávat minimálně tolik šanci, co Sissoko. Kdyby se prohodilo postavení těch dvou v týmu, tak by se tím nic nezkazilo. Spíš naopak.

A: Nejlepšího hráče je těžké vybírat, zvláště za takhle dlouhé období. Své období si zažil Alex Oxlade-Chamberlain, Olivier Giroud a důležitou roli hrál před zraněním i Santi Cazorla. Z dlouhodobého hlediska je však reálná volba jen dvou hráčů. Do předu zářil Alexis Sanchez, ale mým hráčem sezóny je Laurent Koscielny, který je pro tým ohromně důležitý. Pokud bych měl vybrat někoho, kdo letos nenaplnil moje očekávání, pak je to, možná překvapivě, Hector Bellerin. Mladý španělský obránce je na trhu hodně žádaným zbožím. Letos mi však připadá jako by ztratil motivaci, jakoby mu chyběla konkurence. Pryč je veškerá jeho dominance. Je ale pravdou, že tenhle kluk má ještě spoustu času.

Poslední zápasy odehrály oba týmy ve formaci se třemi obránci (respektive s pěti podle úhlu pohledu), podobnou variaci uplatňuje od začátku sezóny Chelsea. Jak jste s touhle změnou spokojeni a kde vidíte největší přínos?

T: Co se týče Tottenhamu, tak bych neřekl poslední zápasy. Tottenham s touto formací hraje prakticky od začátku sezony. Arsenal si na tuto formaci a na tento styl stále zvyká. V tom bych viděl naší velikou výhodu. Větší výhodou Tottenhamu je však parádní podpora krajních obránců. Protože Walker a Rose jsou jedni z nejlepších, ne-li nejlepší dvojice krajních obránců v lize. Perfektně podporují útok, a skvěle si i plní své defenzivní činnosti. Bohužel Rose byl teď zraněný, a ač se Davies snažil, není to prostě ono. Větší jistota je na druhé straně, když Walkera nahradí Trippier. Nebál bych se říct, že Trippier má snad i lepší centry než Walker, ten si však zase lépe plní defenzivní činnosti. Myslím si, že krajní obránci jsou v této formaci pro nás jednou z největších výhod. Musí však hrát Rose.

A: Za normálních okolností rozestavení se třemi stopery nemám rád. V současné době nám však vytrhlo trn z paty, protože vyřešilo naše problémy, které pramenily z propadávání záložníků a krajních obránců. Navíc se objevují přednosti některých hráčů.

Minulou sezónu se zdálo, že Tottenham skončí po dlouhé době před Arsenalem. To se nakonec nestalo, letos to však vypadá na naplnění tohoto scénáře. Co to pro Vás znamená?

T: Znamená to hodně. Tottenham má letos rozhodně lepší formu. Druhé místo je sice krásné a umístění před Arsenalem ještě hezčí, ale upřímně znamenalo by to pro mě nepopsatelně víc, kdyby Spurs na Arsenal koukali z vrcholu tabulky. Arsenal se alespoň dostal do finále FA Cupu a stále živí naději na trofej. Takže i přesto, že nemá takovou formu, tak stále má zisk trofeje ve svých rukou. My se musíme spoléhat na to, že Chelsea si svůj titul prohraje sama. Jak říkám, těší mě, že jsme před nimi, ale už by to chtělo potvrdit nějakou trofejí. Je to takový spíš impuls do budoucna, že už bychom nemuseli být „ve stínu Arsenalu“. Musíme být skromní a nesmíme si vyskakovat, protože po většinu času Arsenal končil právě nad námi.

A: Tímhle se teď neznepokojuji. Cílem je postoupit do Ligy mistrů.

Na jaký vzájemný duel si nejvíce pamatujete?

T: Těžko říct. Každý vzájemný zápas má své nepopsatelné kouzlo. Tady na tu otázku se dá odpovědět dvěma způsoby. Buď mi utkvěl v hlavě zápas, který byl plný zklamání a nepovedl se nám. Nebo utkání, které se Tottenhamu povedlo. Jako fanoušek Spurs samozřejmě řeknu utkání, které nám vyšlo. A asi nejlépe za poslední dobu vzpomínám na utkání z roku 2015. Jednalo se o první sezonu, kdy byl na lavičce Spurs Mauricio, bylo to takové to znamení, že se blýská na lepší zítřky. Takže uvedu utkání, které doma Spurs vyhráli 2:1. Arsenal vedl po brance Mesuta, ale díky Harrymu, a hlavně brance z 86. minuty jsme utkání otočili. Parádní zápas, parádní zážitek.

A: Mám rád zápasy se Spurs, protože je z nich cítit velká rivalita klubů, a i pro hráče je to něco speciálního. Nejraději vzpomínám na oba zápasy z roku 2012 – dvě výhry 5:2.

Jak hodnotíte soupeřovu aktuální sezónu?

T: Nechci moc hodnotit formu a sezonu konkurenčního týmu. Arsenal sice neprožívá ideální sezonu, ale stále mají velikou naději, že tato sezona neskončí bez trofeje, protože se dostali do finále FA Cupu. Moc jsem si přál toto derby ve finále, ale bohužel to nevyšlo. Několikrát se v této sezoně stali terčem posměchu, ale řekl bych, že ne úplně zaslouženě. V Lize Mistrů to neměli lehké a v domácí soutěži je to prostě nevyzpytatelné. Teď Arsenal přešel na nový systém, tak uvidíme, co jím to přinese. A jestli vůbec bude mít Wenger čas tento systém uplatnit i v příští sezoně.

A: Tottenham zažívá skvělé období. Trenér Pochettino ordinuje svému kádru líbivý styl. Myslím, že stačí jen pár investic a Tottenham se stane opravdovým velkoklubem.

Který hráč druhého týmu se Vám nejvíce líbí a proč?

T: V dřívějším rozhovoru jsem uvedl Bellerín, což celkově platí, protože to je hráč s obrovským potenciálem. Je teď sice trochu z formy, ale stále má můj obdiv. Kdybych měl říct hráče, který se mi líbí celou sezonu, tak asi řeknu Sánchez. To je prostě hráč, bez kterého by byl Arsenal poloviční.

A: Přestože by většina fanoušků řekla Kane, Eriksen nebo Alderweireld, já bych nejradši Huga Llorise. Nikdy bych neřekl, že kapitána Tottenhamu budu nazývat sympaťákem (smích). Hugo je gólman světových kvalit a při téhle volbě se výrazně promítla také moje obliba francouzského fotbalu.

Co očekáváte od nedělního zápasu?

T: Očekávám vyrovnaný souboj, ale věřím formě a síle současného Tottenhamu. Navíc budeme mít výhodu domácího prostředí a bude nás pohánět naděje na titul, protože Tottenham teď musí vyhrát zbytek zápasů a doufat v zaváhání Blues. Naopak Arsenal musí udělat vše proto, aby se udržel v boji o Ligu Mistrů. Bude to zajímavý a napínavý zápas, ale věřím, že to pro nás dobře dopadne.

A: Bude to drsné derby, ve kterém budou mít domácí převahu. Věřím, že chlapi s kanónem na hrudi také ukážou, co v nich je.

Tip na výsledek?

T: Budu asi veliký optimista, ale tipnu výsledek 3:1 pro Spurs. Dvě branky Kane a jednu dá Alli.

A: Remíza, 2-2.

 

 

NovějšíOčima fanoušků: Chelsea - Arsenal
StaršíOčima fanoušků: AS Řím - Lazio