Představení klubů Ligue 1 - FC Metz (Méty)

Francouzská Ligue 1 již pomalu klepe na dveře s dalším ročníkem. Přichází tedy čas na to, abychom si představili její účastníky. V této sérii článků si postupně představíme všech osmnáct týmů, přičemž začneme nováčky a následně budeme postupovat odspoda tabulky ze sezóny 2022/2023. Celou sérii tedy zakončíme u úřadujících mistrů z Paříže. U každého z týmů si stručně popíšeme minulou sezónu, podíváme se na to, co se v daném klubu dělo přes léto a popíšeme kádr a zásadní změny, které v něm prozatím nastaly. Na závěr přidám tip, v jakých patrech tabulky by se daný tým mohl pohybovat. V prvním díle se zaměříme na Méty.

Sezóna 2022/2023

V sezóně 2021/2022 skončily Méty na devatenáctém místě Ligue 1, což znamenalo sestup do Ligue 2. Přitom ještě o sezónu dříve Méty obsadily mezi elitou velmi solidní desáté místo. Lotrinský klub do Ligue 2 doprovodily i těžké kalibry v podobě Bordeaux a Saint-Étienne a bylo tedy jasné, že Les Grenats nečeká v boji o návrat zpět do Ligue 1 nic jednoduchého. Vzhledem k restrukturalizaci francouzských soutěží navíc o patro výše postupovaly pouze dva nejvýše postavené týmy a neexistovala možnost postoupit skrze baráž.

Trenérem, který měl za úkol Méty vrátit do Ligue 1, se stal zkušený rumunský stratég László Bölöni. Úvod sezóny ale lotrinskému klubu vůbec nevyšel a po třinácti odehraných kolech měl na svém kontě již šest porážek. Ve čtrnáctém kole ale Les Grenats přivítali na domácím hřišti Saint-Étienne a urvali cennou výhru 3:2. Tímto výsledkem Méty nastartovaly sérii ligové neporazitelnosti, kterou udržely až do konce sezóny. Závěr ročníku byl ale velmi dramatický a před posledním kolem bylo jasné, že o postup si to rozdají Le Havre, Méty a Bordeaux. Les Grenats svůj poslední zápas zvládli a Bastii na domácím hřišti porazili 3:2 (video níže), což vzhledem k událostem v Bordeaux (napadení hráče týmu Rodez fanouškem Bordeaux), stačilo k postupu ze druhého místa.

Co se dělo přes léto?

V Métách prozatím nic úplně zásadního. Na pozici hlavního trenéra bude nadále pokračovat již sedmdesátiletý László Bölöni. Méty pod jeho vedením v uplynulé sezóně hrály poměrně ofenzivně, o čemž svědčí 61 vstřelených branek, což byl druhý největší počet po Saint-Étienne, které dokázalo vstřelit ještě o dva góly více. Z těchto čísel těžil zejména dvaadvacetiletý gruzínský útočník Georges Mikautadze, který nastřílel 23 branek a na dalších 8 nahrál. Mikautadze měří pouhých 176 centimetrů, což na útočníka není mnoho. Přesto je o mladého fotbalistu z Gruzie velký zájem. Zřejmě nejhlasitěji se hovořilo o zájmu nováčka Premier League z Burnley, které za služby tohoto fotbalisty údajně nabídlo 15 milionů eur, což ale Méty odmítly. Les Grenats by za Gruzínce narozeného v Lyonu chtěli ještě více. V kuloárech se hovořilo až o dvaceti milionech eur s dalšími dodatečnými bonusy. Kromě Burnley se hovořilo i o zájmu Wolves nebo AC Milán. Pro vyhlídky Mét v následující sezóně může být naprosto klíčové, zda Mikautadzeho, který má smlouvu až do 30. června 2026, udrží či nikoliv.

(Zdroj obrázku: fcmetz.com)

Kádr

Dle serveru Transfermarkt mají Méty nejméně hodnotný kádr v Ligue 1. Tým s průměrným věkem 24,8 dohromady stojí 35,6 milionů eur. Kromě Mikautadzeho nemá žádný z hráčů tržní hodnotu vyšší než 2,5 milionu eur. Méty proto budou muset vsadit spíše na týmové pojetí než na individuality. V přechozí sezóně hráli Les Grenats nejčastěji v rozestavení 4-2-3-1, čemuž odpovídá i skladba kádru.

Gólmanskou jedničkou by mohl být zkušený alžírský gólman Alexandre Oukidja, který je v Métách již od roku 2018 a pozici gólmana číslo jedna okupuje dlouhodobě. Na případné zranění či špatné výkony bude čekat dosavadní dvojka Marc-Aurèle Caillard. Promluvit do bojů o místo v bráně by mohl také teprve dvaadvacetiletý Guillaume Dietsch, který se vrátil z hostování z belgického Seraingu a dostává šance v přípravných zápasech.

V defenzivě bude hrát zásadní roli sedmadvacetiletý levý bek a kapitán týmu Matthieu Udol, který v předchozím ročníku odehrál plnou porci osmatřiceti zápasů, v nichž Métám pomohl třemi góly. Pravou stranu obrany pak zřejmě obsadí pětadvacetiletý Ghaňan Koffi Kouao. Jeho pozici bude ohrožovat nová akvizice v podobě zkušeného pravého beka Maxima Colina, který přichází jako volný hráč po pěti letech strávených v Birminghamu. Další alternativou na post pravého beka je Sofiane Alakouch. Příliš velkou konkurenci Méty nemají na pozicích stoperů. Klíčovým hráčem na tomto postu by měl být reprezentant státu Guinea-Bissau Fali Candé. Sekundovat by mu pak měl šestatřicetiletý veterán Ismaël Traoré, který má z celého kádru nejvíce zkušeností s Ligue 1. Na lavičce pravděpodobně bude čekat na příležitost Ababacar Moustapha Lo. Příležitost by mohla dostat i nová posila, jíž se stal devatenáctiletý Senegalec Sadibou Sané. Defenziva byla v minulé sezóně asi největší slabinou Mét, které inkasovaly 33 branek, což bylo o 14 více než první Le Havre.

Na pozici defenzivnějších záložníků se v minulé sezóně nejčastěji objevovala dvojice Danley Jean Jacques a Habib Maiga. Jean Jacques je třiadvacetiletý reprezentant Haiti, který se v základní sestavě udržel v podstatě celou sezónu. Zkušenějšího Habiba Maigu ke konci ročníku vytlačil Kévin N'Doram. Na svoji šanci ve středu hřiště bude čekat i dvacetiletý Arthur Atta. Zajímavým talentem ke sledování by pak mohl být osmnáctiletý Joseph Nduquidi, který už v minulé sezóně zasáhl do čtrnácti ligových duelů. Pozici číslo 10 by měl zaujmout pětadvacetiletý odchovanec Mét Youssef Maziz. Ten se velmi výrazně podílel na postupu do Ligue 1, když si v minulé sezóně připsal 8 gólů a 6 asistencí. O pozici v záložní řadě bude chtít zabojovat také posila z Nice Jean N'Guessan. Ten v minulé sezóně hostoval v druholigovém Nimes. Další možností je pak devatenáctiletý Senegalec Lamine Camara.

Na pozici pravého křídla se v minulé sezóně nejčastěji objevoval Gambijec Ablie Jallow, který si připsal 6 gólů a 6 asistencí. Tento hráč ale o začátek sezóny kvůli zranění kolene přijde. Les Grenats navíc přišli i o alternativu na tento post, protože Lamine Gueye přestoupil do Paris FC. O volné místo se tak mohou ucházet navrátilci z hostování Vagner a Warren Tchimbembé nebo některý z mladíků. Na pozici levého křídla by se měl nejčastěji vyskytovat čtyřiadvacetiletý Senegalec Cheikh Sabaly, který si v postupové sezóně připsal 3 góly a 4 asistence. Dýchat na záda mu pak bude jeho krajan Papa Ndiaga Yade, který v minulé sezóně nepříliš úspěšně hostoval v Ligue 1 v dresu Troyes.

Pozici na hrotu má téměř jistou Georges Mikautadze. Alternativou je čtyřiadvacetiletý Simon Elisor, který přišel z belgického Seraingu. Jaro strávil v Ligue 2 v dresu Stade Lavallois, kde mu 21 zápasů stačilo na vstřelení osmi branek. Zajímavou alternativou pak může být také teprve osmnáctiletý Senegalec Ibou Sané, který se hned ve svém prvním přípravném duelu v dresu Mét blýskl dvěma vstřelenými góly. Další možností na hrot byl Lenny Joseph, který ale odešel do Grenoblu.


(Zdroj obrázku: buildlineup.com)

Co čekat?

Méty zatím žádné velké posily nepřivedly a ani se nedá příliš očekávat, že by se situace měla změnit. Dojít by k tomu mohlo snad jen v případě prodeje Mikautadzeho, na jehož ztrátu by Les Grenats museli reagovat. Kádr Mét patří v Ligue 1 papírově k těm nejslabším a osobně se přikláním k názoru, že Méty budou bojovat o udržení. Pokud si ale vše sedne, klub udrží Mikautadzeho a ten naváže na skvělou sezónu v Ligue 2, mohou Méty usilovat třeba i o pozici v klidném středu tabulky. Cokoliv navíc už by se rovnalo obrovskému překvapení.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

90%




NovějšíPředstavení klubů Ligue 1 - Le Havre AC
StaršíMessi v Miami? To pro některé neznamená jen radost a smích...