Bundesliga Newsletter - Liga začíná

Newsletter z Bundesligy? Ano, v rámci spolupráce s projektem ZaKopaná bude na našem webu vycházet přehled toho nejzajímavějšího dění na německých prvoligových stadionech. Výkop sezóny proběhne již zítra večer, a tak právě teď je skvělý čas pro úvodní díl. Pojďme na to! :-)

Co týden přinesl?

DFL-Supercup

Máme za sebou první utkání nové sezóny, střetnutí vítězů minulého ročníku domácí ligy a poháru. Superpohár nepatří ve všech zemích ke zcela vážně branným trofejím, v Německu však své místo má. Přeci jen, jde o jednu z mála příležitostí oloupit Bayern Mnichov o nějaké to ocenění.

DFL-Supercup mezi Bayernem Mnichov a RB Lipsko nám navíc dost možná naznačil pár věcí o nastávajícím ročníku. Setkali se totiž dva přední favorité na zisk ‚salátové mísy‘ za prvenství v Bundeslize.

Jestli však na Lipsko někdo pohlíží s nadějí na ukončení dekádu trvající dominance bavorského celku, sobotní duel mu připravil smíšené pocity.

Bayern se v první půli prohnal Lipskem jako uragán. Postupně se prosadili Musiala, Mané a Pavard. Rozdíl třídy byl znatelný, nejvíce depresivně však musela pro fanoušky rudých býků působit zjevná rezignace jejich hráčů. Ta ústila v individuální chyby a Bayernu práci ještě usnadnila.

Naopak ve druhém poločase se Lipsko oklepalo a profesorský přístup Bavorů ztrestal gólem Marcel Halstenberg. Bayern spoléhal více na protiútoky a při jednom z nich své vedení navýšil díky brance Serge Gnabryho. Lipsko však nadále zůstávalo lepším celkem a vytvářelo si slušné příležitosti. Nedokázalo z nich ale těžit a pomoct musela až penalta, kterou proměnil Christopher Nkunku.

Utkání dokázal ještě zdramatizovat svou brankou Dani Olmo a závěr zápasu byl hodně vyburcovaný. Bayern však tlak Lipska ustál a v posledním protiútoku utkání dokonce upravil z kopaček Léroye Saného skóre na finálních 3:5.

Jestli si někdo dělal naděje, že Bayern bude bez Lewandowského oslaben, byl zřejmě vyveden z omylu. Pozičně velmi flexibilní útok Bavorů bude hrozbou pro každou obranu a třeba posunutí Gnabryho více do středu již nese kýžený efekt.

O více minut si také řekl svým výkonem Jamal Musiala, který naskočil do utkání v základní sestavě a předvedl skvělou podívanou. Na prodej pak už asi nebude Marcel Sabitzer. Ten navázal na povedenou přípravu a odehrál vynikající utkání.

Bayern bez Lewandowského zůstává i nadále favoritem na zisk všech trofejí, o které hrají.

Naopak Lipsko má na čem pracovat. Neviděli jsme jejich nejsilnější jedenáctku – zraněný byl Gvardiol a Angeliño & ještě nebyl dokončený příchod Rauma. Přesto, co předvedli v prvním poločase je důvod k obavám.

Domenico Tedesco může stavět třeba na parádním výkonu stopera Simakana a především na velmi povedeném druhém poločase. Jestli ale chtějí hrát o titul, bude potřeba zapracovat na stabilitě výkonů.

O čem se mluví?

Odchody talismanů

Jakkoliv významná jména Bundesligové kluby přivedly, není možné zavírat oči před odchody dvou hlavních talismanů celé soutěže. Dvou tahounů a mediálních hvězd, Roberta Lewandowského a Erlinga Haalanda.

Přesto ale převládá názor, že oba kluby toto léto posílili – a dále posilují.

Samozřejmě můžeme mluvit o dopadu na mezinárodní zájem o ligu. O fanoušcích, které Lewandowski s Haalandem přivedli a které nyní Bundesliga ztrácí. BVB však anglický trh drží zaujatý díky jménu Jude Bellingham, zatímco Bayern mediálně boduje s podpisem Sadia Maného.

Zároveň nemůžeme přehlížet fotbalové hledisko.

Haaland může být sebelepším střelcem. V kalendářním roce 2021 však vynechal 30 % dostupných minut, v roce 2022 to bylo dosud okolo 40 %. Utrpěli tím i jeho statistiky. Jeho xG kleslo téměř o polovinu. Stavět útok kolem hráče, který vynechá tolik minut, ale když je fit vždy hraje, je něco, bez čeho se Edin Terzic rád obejde.

Naopak Robert Lewandowski je neustále k dispozici. To patří vedle všech jeho kvalit mezi ty nejsilnější stránky. Čím dál tím více se však stával jediným fokálním bodem útoku Bayernu a vysával příležitosti ostatních hráčů kolem sebe. I sám Julian Nagelsmann v rozhovoru naznačil, že bez Lewandowského dostanou prostor projevit se ostatní. Benefitovat nebudou jen Gnabry&co., ale i sám trenér, který nebude muset uzpůsobovat útočnou fázi své hry jedné hvězdě, která září jasněji než všechny ostatní.

Příběh z nižších pater

DFB-Pokal, nejlepší pohárová soutěž v Evropě

Mimo superpoháru za sebou máme i první kolo německého domácího poháru. Jak bývá v DFB-Pokal pravidlem, řada favoritů si balí kufry už v prvních kolech. To letos potkalo Bayer Leverkusen. Klub, který postavil tým schopný pro ‚Neverkusen‘ konečně urvat nějakou tu trofej, se poroučel po porážce s třetiligovým celkem SV 07 Elversberg. Bayeru nepomohli ani góly Schicka a Hložka.

Dál vypadli třeba i Kolín nebo Daridova Hertha BSC.

Česká hlídka

Smíšený start v pohárech

Alespoň drobnou útěchou z výsledku Leverkusenu může být českému fanouškovi fakt, že Adam Hložek naskočil v základní sestavě. Nepodal nijak převratný výkon, připsal si ale ve svém soutěžím debuty vstřelený gól. Nastoupil podle očekávání na levé straně útoku, kde ho zřejmě budeme vídat nejčastěji.

Branku vstřelil i Patrik Schick. Na rozdíl od Hložka, který střídal v 69. minutě, odehrál český hroťák celé utkání.

Vladimír Darida naskočil do utkání s Eintrachtem Braunschweig až v 72. minutě. V prodloužení si připsal asistenci, souboj s třetiligovým týmem však došel až do penalt. Darida svou proměnil, dva jeho spoluhráči ne. Ach, ty třetiligové týmy…

O poznání lépe si vedl Alex Král. Do utkání pro Bremer SV nastoupil za Schalke v základu a odehrál necelou hodinu. Schalke jde po výhře 5:0 pohodlně dál.

První kolo DFB-Pokal se vyvedlo i Pavlu Kadeřábkovi. Dobrým výkonem napříč 120 minut pomohl k postupu svého Hoffenheimu v prodloužení jejich střetnutí s SV Rödinghausen.

Do dalšího kola se probojoval i Augsburg Tomáše Koubka, avšak bez přispění českého gólmana.

Druhý český brankář, Jiří Pavlenka, naopak pomohl svým Brémam k postupu vychytaným vítězstvím. Inkasoval sice poněkud laciný gól z úhlu, jinak ale svůj tým podržel.

Na co se naladit

Liga začíná

Ligu v pátek otevírá střetnutí Eintrachtu Frankfurt s Bayernem Mnichov. Určitě bude zajímavé sledovat, jak dokáže Frankfurt stavět na svém úspěchu v Evropské lize, a také shlédnout, jak si Mario Götze odbude svůj ligový debut za nový klub proti svému bývalému celku.

Zajímavější ale bude nejen pro českého diváka sobotní ‚topspiel‘ mezi Borussií Dortmund a Bayerem Leverkusen. Těšit se můžeme na novou obranu BVB, avšak bez zraněného Süleho, i na obměněný útok, ale zase bez Hallera, kterého po úspěšné operaci čeká chemoterapie.

Navíc taky na návrat kouče Terziće, do kterého BVB vkládá své naděje.

Zmíněné absence spolu s citelnou obměnou sestavy můžou pomoct Leverkusenu. Ten začíná druhou sezónu pod trenérem Seoanem, tým je na sebe zvyklý a ví co má hrát. Svým herním pojetím i kvalitou dokáží zatopit každé obraně. Zároveň ale nechávají otevřená dvířka vzadu.

Zápas rozhodně nebude bez gólů, některých snad z kopaček českých fotbalistů. Taky se ale hraje o přední příčky. Leverkusen i Dortmund jsou celky, od kterých se očekává umístění v top čtyřce a do kterých vkládají fanoušci ligy naděje, že zvládnout vyzvat Bayern v souboji o titul.

Střetnou se v sobotu v 18:30. Tohle si nenechte ujít!

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na Facebooku, Instagramu nebo webu, kde vycházejí podobně zajímavé články. Pokud to ještě neznáte, tak ZaKopaná rozhodně stojí za pozornost :-) 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

94.1%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíBundesliga Newsletter - Výkop sezóny máme za sebou
Starší"Ženy by se měly raději věnovat plotně" i tento názor se objevil ve videu točeným pod hlavičkou FK Příbram