Bundesliga Newsletter - Promiň zlato, o víkendu už mám jiný program...

Letošní ročník Bundesligy je opravdu velmi zajímavý! V tomto díle našeho newsletteru, který vzniká ve spolupráci se ZaKopaná, se podíváme na vyrovnanou situaci na čele, ale i na opačný konec tabulky, kde Schalke konečně začalo sbírat body. Českým fanouškům nejspíš pak neuteklo, že od posledního víkendu máme dalšího hráče s bundesligovým startem a chybět nebude ani tradiční přehled před víkendem, který bude opravdu velmi nabitý...

 

Co týden přinesl?

V Německu je prý o titulu rozhodnuto v únoru…

43, na tolika bodech se po minulém víkendu sešli první tři týmy tabulky: Bayern Mnichov, Borussia Dortmund a Union Berlin; v tomto pořadí.

Nejdříve dal příležitost ostatním Bayern Mnichov, když znovu nestačil na Borussii Mönchengladbach. I když hráli málem celý zápas v deseti, je to již šestý zápas v řadě, který Bayern proti svému někdejšímu největšímu rivalovi nedokázal vyhrát. Čtyři porážky a dvě remízy, i se započtením jednoho přátelského utkání do této statistiky, Bayern naposledy zvítězil nad Borussií M’gladbach 8. května 2021. Nepomohlo ani koupit Sommera. Kdy tomu začneme znovu říkat Der Klassiker?

V neděli však hozenou rukavici nezvedl Union Berlin. Ten mohl Bayernu ukrást první příčku v tabulce a odskočit před jejich vzájemným střetnutím o dva body. Čekal je k tomu zdánlivě ideální soupeř, FC Schalke 04, které na podzim rozebrali 6:1. Ne poprvé však připomenu, že takto vysoký výsledek byl zásluhou několika nevídaných gólů spíše než tak neúprosného tlaku berlínských. Schalke navíc od té doby pod novým trenérem výrazně vyztužilo obranu. Pro Union s jejich herním stylem se tak mohli ukázat jako složitý oponent. A přesně tak tomu bylo. I přes několik málo slibných šancí, do kterých se Siebatcheu & co. dostali, je Schalke udrželo na nule a každý tým bral po bodu.

Toho k postupu na druhé místo využila Borussia Dortmund, která i s lehce zarotovanou sestavou přehrála Herthu BSC bezpečně 4:1. Pocit z utkání však zhořknul kvůli zranění Karima Adeyemiho. Skolitel Chelsea střídal se svalovým zraněním po půl hodině. Útěchou fanouškům BVB může být, že Jamie Bynoe-Gittens, který ve skvělé formě hrajícího mladého Němce střídal, si sám připsal v závěru utkání asistenci. Jen teda ten Adeyemi stihnul za polovinu času k jednomu ‚áčko‘ ještě i gól…

O čem se mluví?

Hraje teda BVB o titul?

Já se to po těch letech už bojím říct. Borussia Dortmund nedokázala stále ještě relativně nedávno proměnit v německý ligový titul ani šestibodový náskok po polovině sezóny. Od té doby říkám, že jim útok na titul uvěřím až je uvidím zvedat tu salátovou mísu nad hlavu. Alternativní narážka zní: „Dortmund pro mě nebude favorit ani když půjdou do posledního zápasu ligy s dvoubodovým náskokem.“

Ani při své vlastní skepsi nemůžu ale jejich jarní formu ignorovat a nedat jim v tomto zpravodaji ty zásluhy, které si uhráli. Neporaženi od restartu ligy, Dortmund sbírá body, které by jim měli patřit. Brémy, Hertha, Mainz, ostatně i Freiburg který neumí na své přímé soupeře… BVB si však poradilo i s více nevyzpytatelnými oponenty. Bayer Leverkusen má pod Alonsem také skvělou formu, na dortmundské to ale nestačilo. Potrápit dokáže i velmi pokrokově hrající Augsburg. Rovněž přestřelku s bavorským týmem si však Terzićův výběr pohlídat a v celé této šňůře přidal navíc i výhru nad Chelsea.

Je těžké zbavit se dojmu, že má Dortmund někdy víc štěstí než rozumu, xG ale tyto obavy rozptyluje. V každém zápase, kromě duelů s Leverkusenem a Chelsea, upřednostňovala statistika předpokládaných gólů Borussii.

S brankářem, který každé utkání vytáhne o 0,14 gólu nad očekávání, zatím tedy 2,4 PSxG v letošním bundesligovém ročníku [fbref.com]; navrátivším se Hallerem, díky kterému funguje lépe celý útok; formou teď zraněného Adeyemiho, ale také šířkou v útoku s Reynou nebo Bynoe-Gittensem; v zimě posílenými kraji obrany a také jak nikdy hrajícím Julianem Brandtem… Já tu chybu dělat znovu nebudu, ale vidím, proč je mnozí považují za jedny z adeptů na titul.

Dortmund čeká důležitý první týden v březnu. Nejprve se o víkendu 3. března utkají s ligovými rivaly RB Leipzig, na to v týdnu letí do Londýna sehrát odvetu s Chelsea. Pokud nerozsypou body do dubna, apríl pro ně bude v podobném duchu. 1. dubna Bayern a 8. dubna Union, jestli si formu udrží i přes toto období, můžou všichni soupeři už jen doufat, že je zastaví Frankfurt před poklidněji vyhlížejícím závěrem sezóny.

 

Příběh z nižších pater

Bodík k bodíku…

Věnovat se budeme i týmu z druhého konce Revierderby. FC Schalke 04 totiž sbírá body. Proti Kolínu, Gladbachu, Wolfsburgu a teď i Unionu udrželi čisté konto a po čtyřech remízách 0:0 jsou… poslední s 13. body a šestibodovou ztrátou alespoň na sestupové play-off. Zase se ale zapsali do historie jako první bundesligový tým, který uhrál čtyřikrát v řadě bezbrankové skóre.

Thomas Reis vyztužil v Gelsenkirchenu obranu. A že defenzivní solidita je potřeba! Alexander Schwolow (17 startů) a Ralf Fährmann (4 starty), kteří se podělili o roli mezi třemi tyčemi, dohromady během letošní ligové sezóny inkasovali o šest gólů nad očekávání. Po Herthě druhý nejhorší ligový zápis.

S takovou ztrátou, jakou má na kontě Schalke, ale zajištění na jedné straně stačit nebude. Vedle podprůměrného brankáře zaostávají i v útoku. O titul nejlepšího střelce se dělí Simon Terodde a Marius Bülter. Hrotový útočník a levé křídlo, každý má po pouhých třech gólech.

Problém Schalke dokonce ani není ve tvoření šancí. 20,43 vytvořených střeleckých příležitostí každých 90 minut, Schalke si tvoří příležitosti k zakončení ve větší kadenci než Kolín, Bochum, Frankfurt, Union, Brémy i Augsburg. Problém je jejich proměňování. Schalke dostává ligové minimum střel na branku (24,4 %). Nakonec je tak dost možná dožene to jednoduché: „Netrefíš branku, nedáš gól.“

Data čerpám z webu fbref.com, ale víte, že spoustu statistik najdete i tady na Kopačáku?

 

Česká hlídka

+1

Počet českých zástupců v Bundeslize se rozšířil!

O víkendu si v dresu Wolsfburgu na domácím hřišti proti RB Leipzig odbyl svou premiéru 18-letý levonohý ofenzivní záložník Lukáš Ambros. Výkop prvoligové kapitoly kapitána české fotbalové reprezentace do 19 let i srovnatelné věkové kategorie týmu vlků, který do Wolfsburgu přišel v létě 2020 z pražské Slavie, se už nějakou dobu vznášel ve vzduchu a tento víkend jsme se všichni dočkali.

Pravda, kouč prvního týmu, Niko Kovač, mohl pro Ambrose vybrat příznivější zápas k debutu. Přicházel na hřiště za stavu 0:1, ale utkání zjevně dominoval celek Marca Roseho. Dva pozdní góly upravili skóre na konečných 0:3 a Ambros, který během své čtvrthodinky na hřišti stihnul pouhých 9 doteků a tři přihrávky, ač všechny úspěšné, nebyl na skóre bez viny.

V čem jeho omyl spočíval pro mě shrnul autor stránky Svět Wolfsburgu v reportu, o který jsem ho pro tento Newsletter jako fanouška, který, na rozdíl ode mne, zápas sledovat, požádal:

„Ambros nehrál vůbec zle, ale jeho chyba ve středu hřiště, kdy až zbytečně podržel balón, vedla ke třetímu gólu Die Röten Bullen. Jeho výkon bych ale i přes tuto chybu hodnotil pozitivně. Dal pár opravdu dobrých míčů a bylo vidět že se vůbec nebál a nepůsobil na hřišti jako vystrašený mladý kluk.“

Minulý víkend byl pro české hráče vůbec hořkosladký. Ambros si odbyl debut, ale v prohraném utkání. Král proti Unionu podal stabilní výkon, ale bod je prostě málo. Pavlenka znovu čaroval na čáře, proti Frankfurtu ho ale znovu zklamala jeho obrana a prohráli. A Patrik Schick se vrátil po zranění a 3 minuty poté, co společně s Wirtzem přišli na hřiště, se podíleli na společném gólu, ale Leverkusen na Mainz ani přesto nestačil.

Přikládám sestřih defenzivních patálií Brém, se kterými se musí potýkat Pavlenka. První gól vlastní, u druhého si všimněte, kolik prostoru nechala defenzivní řada Werderu dorážejícím protihráčům po skvělém zákroku českého brankáře… #FreePavlenka?

 

Na co se naladit

Hraje se o oba konce tabulky!

Po minulém týdnu, kdy soupeře většiny utkání dělila značná část tabulky, nás tento víkend čeká několik přímých střetů o oba konce tabulky. V souboji o Ligu mistrů s výhledem na pořád ještě možné zapojení se do souboje o titul sehrají partii pátí RB Leipzig s šestým Eintrachtem Frankfurt (sobota, 15:30). Z dobrého důvodu to však pořád není sobotní ‚topspiel‘, pozdní výkon.

Ten je vyhrazený pro souboj o záchranu, mezi zlepšujícím se FC Schalke 04 a stagnujícím VfB Stuttgart, který však minulý hrací den šokoval 1. FC Köln. Stuttgart by tak mohl výhrou utéct, alespoň prozatím, záchranářským bojům. Poslední Schalke zoufale potřebuje své zlepšující se herní výkony proměnit v tříbodové zisky a tady má příležitost, kterou nesmí promeškat (sobota, 18:30).

Největší utkání víkendu se ale sehraje v neděli. V 17:30 se setká první s druhým. Bayern Mnichov a Union Berlin. A kdo by to byl řekl, že oba týmy půjdou do duelu se stejným počtem bodů. Union jako klub skrz svoje zástupce, i jeho fanoušci, střízlivě říkají, že o titul letos nehrají, že na to je přeci jen moc brzy. Ať si to ale sami za cíl vytyčí nebo ne, v tom souboji jsou a cesta k titulu veden skrz Bayern. Urs Fisher teď může udělat důležitý krok a jelikož proti favoritům se Unionu hraje, zdá se, líp než proti outsiderům…

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na Instagramu nebo YouTube, kde najdete ještě více obsahu :-)

Pokud si chcete pokecat o Bundeslize nebo i dalších soutěží, zkuste náš Discord, kam chodí i autor těchto článků, který s vámi jistě rád probere fotbalové dění.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

92.5%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíBolton Wanderers - Pád kvůli financím
StaršíWilliam Still, aneb proč byste měli nechat své děti hrát Football Manager