Bolton Wanderers - Pád kvůli financím

Autorem tohoto článku je správce instagramového profilu Pískej To a tady vychází na základě domluvené spolupráce.

V roce 2008 byl Bolton oficiálně mezi 50 nejlepšími týmy z celé Evropy. Po dvou sezónách v Evropském poháru se umístili na 47. místě. PSG bylo svého času 66., Atletico Madrid 67., Manchester City 86. a Dortmund dokonce až na 109. místě.

Dnes už je to všechno jen historie. Tak jako výše jmenovaným klubům finance pomohly dostat se na vrchol, u Boltonu byl scénář opačný. V současné chvíli hraje Bolton třetí nejvyšší anglickou soutěž. EFL League One. Do třetí ligy se klubu povedlo postoupit po pádu do čtvrté ligy v roce 2020. To se stalo pouze podruhé za 146 let historie klubu. Přitom to není tak dávno, co Bolton porážel Atletiko Madrid, způsoboval těžké chvíle Bayernu Mnichov. Za svou existenci vyhrál Bolton čtyřikrát FA Cup a třikrát skončil na druhém místě.

Bolton nikdy nebyl klubem, který by oplýval penězi. I přesto byl, tehdejší trenér Boltonu, Sam Allardyce, schopný po postupu do Premier League v průběhu let přivést zajímavá jména světového formátu. Jako například Youru Djorkaeff, Ivan Campo, Fernando Hierro, Nicolas Anelka a Jay-Jay Okocha. Fotbalisté, kteří byli Mistři světa, nebo vítězové Ligy Mistrů. Campo přišel rovnou z Realu Madrid, se kterým vyhrál dvakrát Ligu Mistrů. Okocha dal přednost Boltonu před PSG. Bolton stoupal stále výše. Výsledkem bylo umístění v top 10 čtyřikrát za sebou. Dvakrát účast v Evropských soutěžích a finále ligového poháru z roku 2004.

V roce 2007 odešel Allardyce do Newcastlu a Bolton začal tápat. Pohyboval se ve spodnější části tabulky pět následujících let, než v sezóně 2011-12 sestoupil do druhé ligy. Protože se Boltonu nepodařilo vrátit se do Premier League, začaly se projevovat finanční problémy. Dlouholetý majitel Eddie Davies se chtěl klubu co nejdříve zbavit. Dluhy a problémy s placením daní přetrvávali a situace se neustále zhoršovala.

V roce 2016 dokončil převzetí klubu bývalý útočník Boltonu Dean Holdsworth se svou společnosti Sport Shield. I přesto, že klub spadl do třetí ligy, podařilo se mu hned vrátit se zpět a to i když na něho bylo uvaleno přestupové embargo. Toho času dokončil převzetí klubu Ken Anderson, poté co vykoupil 95% podíl od Holdswortha a jeho krachující firmy. Bolton prodal několik hráčů, aby si zajistil lepší příjmy a pokusil se napravit finanční situaci. Ta ale zůstala největším problémem. V sezóně 2018-19 spadl Bolton do třetí ligy. Anglický celek v tu chvíli čelil už čtvrté likvidaci v posledních 14 měsících.

Hráči, kteří nedostali zaplaceno, se v dubnu 2019 rozhodli protestovat a to den před zápasem s Brentfordem. Dokonce muselo být i zavřeno tréninkové centrum, protože klub v něm neměl žádné jídlo ani elektřinu. Ken Anderson začal být extrémně nenáviděnou osobou. Bannery s nápisy „Anderson OUT“ a „Anderson Club Killer“ se začaly objevovat na každém utkání. V lednu 2019 bylo přerušeno utkání s West Bromem, protože fanoušci naházeli na hřiště desítky tenisových míčků. Klub následně do správního řízení poté co nezaplatil daně ve výši 1,2 milionů liber a stržení 12 bodů od začátku následující sezóny.

V červnu 2020 vydali hráči prohlášení, že nedostali zaplaceno už 20 týdnů. Nová sezóna se rozběhla, avšak Ken Anderson nedokázal sehnat žádného kupce, který by měl o Bolton zájem. V klubu zůstali jen tři seniorští hráči a zbytek byl doplněn mladíky.

28. srpna 2020 se podařilo najít klubu nového majitele. Fanoušci si tak mohli vydechnout úlevou. Problémy však nekončí. V listopadu 2019 čelil Bolton dalšímu stržení bodů za to, že se neúčastnil dvou utkání. Bohužel tehdejší ročník byl z důvodu koronavirové krize ukončen dříve a Bolton tak padá do čtvrté nejvyšší ligy, ze které dokázal po jednom roce postoupit zpět do třetí ligy.

Bolton se už tak nejspíše navždy zapíše do historie jako klub, který spadl z vrcholu na dno a nejspíše se jim na pomyslný vrchol jen tak vrátit nepovede.

 

Děkujeme Pískej to! za spolupráci. Pokud se vám článek líbí, podpořte autora sledováním jeho stránky (tady) :)


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

84.5%




NovějšíBundesliga Newsletter - Bayern se jen tak nenechá...
StaršíBundesliga Newsletter - Promiň zlato, o víkendu už mám jiný program...