Kvíz: Dokážete přiřadit písničku ke světovému šampionátu?

Fotbalové MS je hlavně o fotbale, ale tento sportovní svátek provází plno věcí okolo, které mají udělat turnaj divácky zajímavější a zapamatovatelnější.Výrazným prostředkem jsou v tomto úmyslu různé písničky, které jsou někdy přímo skládané ke konkrétní události. V dnešním kvízu se podíváme na písničky, které provázely/provázejí mistrovství světa ve fotbale.

Většina oficiálních songů je přímo přijata organizací FIFA. První v tomto směru bylo MS 1990 v Itálii, od kterého každoročně byla jedna hlavní píseň. Ke změně došlo až letos v Kataru, kdy byl vydán místo jednoho oficiálního songu rozšířenější soundrack obsahující hned pět děl. Kromě oficiálních songů vznikaly v některých letech i hymny či songy maskotů, ty se však už netěšily takové popularitě. Většinou je snaha, aby tyto songy nějak odkazovaly na pořadatelskou zemi a není výjimkou, že v nich slyšíme více jazyků (např. jazyk pořadatele + angličtinu).

Písničky k turnajům vznikaly i před angažováním ze strany FIFA. Vůbec prvním byl "El Rock del Mundial" v Chile roku 1962. Písničky "bokem" vznikaly i po roce 1990, a to z různých důvodů. Pro příklad vezmeme jednu z těch nejznámějších - Wavin' Flag, která vznikla pro propagační účely společnosti Coca-Cola.

V kvízu na vás čeká celkem 15 songů. Deset songů je oficiálních ve spojení s FIFA (za každý turnaj od 1990 jeden, jen pro Katar jsem vybral ze zmíněné pětice dva - ten první zveřejněný a ten z ceremoniálu). Zbylých pět (v kvízu označených hvězdičkou) bylo spojených s turnajem jinou cestou - objevily se na se albu k turnaji, zahrály se na úvodním ceremoniálu nebo byly vytvořeny pro propagační účely, jako u písničky výše. Proto nebuďte překvapení, že uvidíte slavnou sklatbu "We Are The Champions" od skupiny Queen. Ano, tato legendární sportovní hymna z roku 1977 nebyla složena pro účely jedné akce, avšak stala se později jednou z písní konkrétního turnaje a vyšla také na albu vydaném k příležitosti šampionátu.

Samotný princip kvízu asi znáte, ale pro jistotu... Jednu skupinu tvoří turnaje, druhou songy. Vašim úkolem je správně je přiřadit k sobě. Za nápad na kvíz děkuji Kukitovi, který nám jej poslal na FB :-)

Jak si povedete? A jaká je váš nejoblíbenější fotbalový song? Dejte nám vědět do komentářů :-)

Nezapomeňte na to, že tento kvíz může být soutěžní! Podrobnosti o probíhající soutěži najdete zde.

Dokážete přiřadit písničku ke světovému šampionátu?

Chcete mít uložené výsledky kvízů?
NovějšíKvíz: Nominace na Zlatý míč 1995
StaršíKvíz: Dokážete vyjmenovat Brazilce s nejvíce góly v Lize mistrů?