Schalke... Velké, slavné, ale od příští sezóny druholigové...

Je začátek května roku 2011, Schalke vypadává v semifinále Ligy mistrů s Manchesterem United. Končí úžasná evropská sezóna, ve které tradiční klub získal sympatie nejednoho fanouška. O necelých deset let později končí jiná cesta - cesta Schalke coby stabilního prvoligového klubu...

Tohle téma vychází z posledního dílu našeho podcastu, který najdete tady.

Nenajdete moc německých týmů, které by svou velikostí, fanouškovskou základnou či historií byly větší než Schalke. Celek z Gelsenkirchenu dlouhodobě patřil mezi německou elitu a bylo běžné jej vítat na místech zaručujících účast v evropských pohárech. Když jsem pak před více než třemi lety psal článek o zvláštní přestupové politice týmu, v podstatě jsem jen poukazoval na to, jak Schalke utíkají peníze za zajímavé hráče, které si umělo pravidelně vychovávat. Později se ukázalo, že na tom nejsou dobře s hospodařením jako takovým celkově...

Naše povídání začněme v sezóně 2017/18. Tento ročník zastihl svěřence Dominica Tedesca v dobré formě a na konci sezóny se mohl těšit z druhého místa za suverénním Bayernem. Tehdejší kádr nebyl až tak dobrý, aby soupeře válcoval, střílelo se málo gólů, fungovala však defenziva a zápasy se dařilo vyhrávat. Po sezóně tým opustil za pořádný balík (do PSG za 37 milionů eur) Kehrer, levně (i kvůli věku) však odešli defenzivní lídři Höwedes s Naldem a bez nějaké finanční náhrady klub opustil velmi nadějný Leon Goretzka a stagnující talent Max Meyer. Za tyto hráče sice přišly neadekvátní náhrady, Schalke však pravidelně zvládalo dříve či později doplnit kádr z vlastních zdrojů, potenciálně to tedy nebylo až tak kritické, byť v nejbližší době to nepomohlo.


(Zdroj obrázku: Bundesliga.com)

Začala nová sezóna a forma týmu uvadala. I v minulosti po lepší sezóně nejednou přišla slabší, tentokrát byl ale propad výraznější, což v konečném důsledku znamenalo hrozivou 14. pozici. Touto dobou tým trápila nejen hra na hřišti, ale hlavně finanční stránka, na níž se kromě horších hráčských obchodů a ušlých příjmů z evropských soutěží výrazně projevila nákladná investice do tréninkového centra. Týmu narostly dluhy, s nimiž ale většina velkých klubů umí za běžných okolností rozumně fungovat.

Jenže přišel covid...

Dopad covidu na fotbal byl obrovský, což pocítila klubová kasa každého klubu. Některá více, některá méně... U vícero týmů se začaly projevovat finanční problémy a i když ty německé se celkově vyznačují dobrým hospodařením, podstatná část příjmů pramení z pravidelně vyprodaných stadionů. Když se ale nečekaně na nějakou dobu přestane hrát a následně se rok hraje před prázdnými tribunami, těžko se splácí jakýkoliv dluh, natož takto obrovský (mluvilo se o 200 milionech eur).

Samotná sezóna se přitom na trávníku nevyvíjela vůbec zle. V polovině se Schalke drželo na pohárových příčkách, poté ale forma začala upadat a po restartu již byla krize viditelná. Na tým dopadala i špatná finanční situace, která dokonce zašla tak daleko, že se věrní fanoušci nedočkali náhrady za drahé permanentky.


(Zdroj obrázku: 90min.com)

V této sezóně se těžko dal očekávat nějaký zázrak. Pouštěli se hráči zdarma aby se ušetřilo na smlouvách, jejich místo zastoupili většinou mladší a hlavně levnější fotbalisté. Schalke výsledkově navázalo na konec minulého ročníku, prohrávalo zápas za zápasem a bezmocně se krčilo na poslední příčce tabulky. Jejich trápení zašlo dokonce tak daleko, že chyběl kousek k dorovnání nelichotivého rekordu Tasmanie Berlín ze sezóny 1965/1966, která držela smutnou šňůru 31 utkání bez vítězství. "Die Königsblauen" tomu zabránili v posledním možném zápase. Během sezóny se na lavičce vystřídali hned 4 trenéři, ani jeden z nich však neměl vytvořené byť jen trochu solidní podmínky pro koncepční práci.

Tým směřoval k sestupu a ten byl tento týden dokonán. Těžko se pak odhaduje, jak dlouho Schalke návrat mezi německou elitu potrvá. Zázemí je nadstandardní, stadión velký, jen na něj musí začít chodit diváci, jinak se ve druhé lize bude obrovský dluh těžko mazat. Nebude jednoduché v blízké době klub opět stabilizovat a přestavět takovým způsobem, aby už třeba za rok slavil postup...

Za nás nezbývá než popřát ať se Schalke co nejdříve dostane ze svých problémů a opět jej vidíme tam, kam bezesporu patří - na místa odpovídající jednomu z největších klubů v zemi :) 

 

Pokud byste si chtěli o tomto tématu poslechnout více, rozebrali jsme ho i v posledním díle našeho podcastu, který si můžete pustit třeba na YouTubeSpotifyGoogle podcasts či Apple podcasts :)


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

95.9%




NovějšíJak bude vypadat nový formát Ligy mistrů?
StaršíGlosář: Odpočívej v pokoji, Superligo! Tedy alespoň doufáme...