#Holkytaky chtějí na EURO

Dnes se odehraje pro ženskou reprezentaci veledůležité utkání, zahrají si se Švýcarskem barážové utkání o postup na EURO 2022. Již před týdnem nám ČT Sport nabídl přímý přenos z Chomutova, kde se oba týmy rozešly smírně 1:1. O to více to fanoušky českého fotbalu může mrzet, protože vyrovnávací gól přišel až v 90. minutě, byť Švýcarky byly takřka celý zápas aktivnější. Český tým působil nesehraně a především v posledních 20 minutách bylo vidět, že našim hráčkám došly síly.

Pro český tým je to poněkud nešťastný los, protože v baráži papírově těžšího soupeře potkat nemohl. Každopádně i tento křest ohněm může být pro výběr Karla Rady ukázkou, zda by měl vůbec co na Euru pohledávat. A i když jde o těžkého soupeře, tak rozhodně není nehratelný.

Trojice zajímavých hráček:
Pokud ženský fotbal nesledujete mohlo by vás zajímat, jaké hráčky je záhodno pozorovat. Samozřejmě kromě níže jmenovaných je tým plný zajímavých jmen, které český fanoušek ženského fotbalu jistě zná. Jen namátkou: Barbora Votíková, Petra Bertholdová, Kamila Dubcová nebo například Eva Bartoňová. Z týmu Švýcarek v první zápase byly nejvíce vidět útočnice PSG Ramona Bachmann a hráčka Barcelony Ana-Maria Crnogorčević, která netradičně nastupuje v útoku či obraně.

Kateřina Svitková
Těžko vynechat čtyřnásobnou fotbalistku roku. Kateřina se formovala v plzeňské Viktorii, kde již v útlém věku překvapovala svou fotbalovostí. Další krok byl tedy jasný, přestup do Sparty nebo Slavie, které hrají pravidelně Ligu Mistrů. Začátky ve Slavii ještě strávila částečně i v juniorském týmu, ale poté byla v A týmu stabilní složkou ve středu zálohy. Se Slavií vyhrála 4krát mistrovský titul a dvakrát český pohár. Již během angažmá ve Slavii dávala vědět svými výkony v Lize Mistrů a domácí lize, že česká liga pro ní není strop a rozhodně chce vyzkoušet i zahraniční angažmá. Její sen se splnil po vypršení smlouvy se Slavií, kdy jako první česká hráčka přestoupila na britské ostrovy, kde obléká dres West Hamu United. V Londýně si své renomé Kateřina teprve musela vybudovat a až v posledních zápasech odehrává větší minutáž v zápasech, a také se jí začalo gólově dařit. Sviťule, jak si hráčka roku nechává přezdívat, zde nastupuje především na pozici half backa, což je pro ní mírně neobvyklá pozice, protože ve Slavii nastupovala jako mozek hry ve středu zálohy.

Andrea Stašková
Rodačka ze Znojma, kde strávila i počátky své kariéry, odtud ale její kroky směřovaly rovnou do Sparty, kde se již v 16 letech začala prosazovat v ženském A týmu. A zde je nutno podotknout, že v té době se do A týmu Sparty nebylo vůbec snadné dostat, protože trenéři sázeli na osvědčená jména, a proto i jednu dobu začala Slavie mít tak velkou dominanci v české lize, protože Sparta zapomněla na obměnu kádru. Každopádně v 19 letech se stala se 34 góly nejlepší střelkyní nejvyšší české ligy a se Spartou vyhrála double. A po této skvělé sezoně dostala na stůl nabídku v nově vzniklém týmu Juventusu Turín, za který hraje do nynějška. V této sezóně  již stihla 20letá útočnicev černobílém dresu vsítit 10 branek.

Lucie Martínková
Sparťaňská dlouholetá stálice. Během své kariéry si vyzkoušela se svou sestrou Irenou i zahraniční angažmá ve švedském klubu Örebro. Právě svému dvojčeti Ireně Lucie několikrát vyjádřila svůj dík za to, že se dostala na vrcholovou úroveň ženské kopané, protože Irena byla větší dříč a měla řád, což si Lucie nebyla jista, zda by sama zvládla.  Dvojnásobná fotbalistka roku může zaujmout především její touhou vyhrávat a nebojí se jít i do tvrdších soubojů. Z komentátorského stanoviska k vám bude promlouvat právě její dvojče Irena, která dříve také reprezentovala naši zemi a do nynějška je hráčkou pražské Sparty.

Ženský fotbal v Česku ušel za posledních pár let pořádný kus cesty. A zatímco dříve byla reprezentace složená takřka výhradně z hráček Sparty a Slavie a občas nějaké výjimky, ať již z tuzemských či zahraničních klubů. Nyní se české hráčky dostávají čím dál častěji do zahraničních klubů, ať již sbírat zkušenosti na americké univerzity nebo i do týmů jako je West Ham United, Inter Milan, Ajax Amsterdam (i když je teď Lucie Voňková v očekávání) či Juventus Turín. Pokud tedy děvčatům nyní nevyjde postup na Euro přes baráž, jsem si jistá, že příslib ženského fotbalu do budoucna je obrovský.
 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

86%




NovějšíGlosář: Modelko, drž se svého kopyta
StaršíPřípad Kúdela i nadále pokračuje. Hnusné vzkazy na Twitteru po zápase s Walesem