Glosář: Modelko, drž se svého kopyta

Tento glosář rozhodně nemá za účel očerňovat něčí práci. Spíše se jedná o určité zrcadlo, a pokud se to dostane i přímo ke komentátorům, tak jako určitá zpětná vazba pro zlepšení práce do budoucna.


O2 TV Sport poprvé umožnilo ženám komentovat fotbalové utkání. Událo se tak v multidimenzi v posledním odehraném klání pražských S. Za mikrofony se usadila Klára Janáčková, která jakožto bývalá profesionální teniska doplňuje svým hlasem i tenisové přenosy na O2 TV. Druhou z odvážných byla modelka Kristýna Schicková, kterou s fotbalovým prostředím spojuje pokrevní pouto. Její bratr je totiž známý reprezentační útočník Patrik Schick. Zatímco Klára měla derby udávat nějaké parametry profesionálního komentování, Kristýna byla spíše tou osobou, která doručí zákulisní informace a zábavu. 

 

Již dopředu se vědělo, že tento komentář bude poněkud netradiční a spíše na bázi vtipného doplnění mužského duelu. Musím ale říct, že to se podle mě taky nepovedlo. Za sebe bych dodala klasické rčení, že méně je někdy více. Je možné, že jsem multidimenzi přepla zrovna v nepravou chvíli, a možná proto mám ke komentování výhrady. Přepla jsem totiž o poločasové pauze a vstup do druhé poločasu začala Kristýna Schicková se slovy, že někdo kopal penaltu v předešlém zápasu a vlastně neví teď teda kdo. Následně jsem se dozvěděla, že Taras Kačaraba má na Instagramu jen 4 tisíce sledujících, navíc má krásnou ženu, která by si taky zasloužila více sledujících. No nebudu vám nic nalhávat, dala jsem to asi 5 minut. Zpětně jsem si ještě pustila sestřih z utkání a musím uznat, že jsem asi nenarazila na nejlepší část utkání.

Moc hezky se mi poslouchal komentář Kláry Janáčkové, byť bylo vidět, že komentuje především jiný sport, tak fotbalovou terminologii měla poměrně slušně zmáknutou, i když by zde určitě byl ještě prostor k tomu, aby si některé ustálené pojmy více zautomatizovala. Kristýna měla zajímavý přehled o zákulisních informacích, možná by mi ale do dvojice s Klárou sedl více nějaký host z fotbalového prostředí. Který by působil více v roli “experta”, protože když to může dělat Pavel Karoch, tak asi každý. Ne to byl vtip, ale teď zpět a vážně. Chápu, že komentování je velmi složitá disciplína, byť se zdá, že to může dělat každý, kdo umí mluvit. Sama jsem se o to pokusila v kometnovaném streamu první ligy žen a doteď z toho mám takový pocit, že se mi to vůbec nepovedlo. A proto i člověk dokáže pochopit určité přeřeky z přímého přenosu a prvotní nervozitu. Každopádně bych asi dvojici do případného dalšího utkání volila jinak. Nebo dát ženskému duu větší prostor k tréninku za mikrofony.

O mnoho více se mi líbila komentátorská dvojice pro barážové utkání žen na EURO 2022 ve složení David Kalous a Irena Martínková. Davida Kalouse, komentátora České televize, asi nemusím sáhodlouze představovat. U Ireny bych se však ráda pozastavila. Irena Martínková je dlouholetá hráčka pražské Sparty a několik sezón nastupovala i v dresu se lvíčkem na prsou. Může tedy nastínit vhled do kabiny, ve které všechna děvčata zná a se spoustou z nich se mnoho let i přátelí. V základní sestavě nastupuje navíc i její sestra Lucie. (pozn. redakce: Tady aby nedošlo k mýlce, tak to, že chválím komentář Ireny Martínkové nezávisí jen na příjmení autorky článku, to je pouhá shoda jmen.). 

Zdroj: IG @kalousdavid

Především v dřívějších zápasech bylo vidět, že David Kalous nemá v ženském fotbale takový přehled jako má například v mužském, to se však zápas od zápasu lepší. Naopak roli toho, kdo tomuto oboru rozumí zastává hráčka pražské Sparty skvěle. Ano, jsou tam nedostatky, ale o tom určitě sama Irena Martínková ví. Tím, že některé hráčky zná řadu let, tak jí občas v přímém přenosu ulítne přezdívka místo jména, což by se asi v přenosu hodilo více. Samozřejmě byla slyšet z přenosu jistá dávka nervozity, není divu Irena komentovala teprve podruhé v životě a sama před zápasem na Instagramu prohlásila, že je nervóznější než kdyby měla hrát, ale i tak na mě působila tato komentátorská dvojice svěžejším dojmem a příjemnějším dojmem.

Trend je jasný, ženy na komentátorském stanovišti budeme vídat čím dál častěji. Těšíte se nebo dáte přednost raději klasice?

 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

95.5%




NovějšíJak by mohla vypadat nominace Česka na EURO?
Starší#Holkytaky chtějí na EURO