Federico Valverde - budoucí hvězda Realu Madrid

Tento článek vyšel v instagramovém časopisu Pískej To a tady vychází na základě domluvené spolupráce.

Když Zidane před koncem sezony 2018/2019 znovu přebíral Real Madrid, očekávaly se veliké změny. Real Madrid se stále vzpamatovával z odchodu Cristiana Ronalda. Francouzský taktik měl jasný úkol. Dohrát zpackanou sezonu se ctí a udělat si jasno v tom, kdo bude a kdo naopak nebude oblékat dres Realu Madrid v nadcházející sezoně. Každý zápas rotoval se sestavou, aby si v tomto ohledu udělal jasno. Jedna stálice se přeci jen našla. Málokdo by očekával, že do konce sezony bude jedním z nejvíce nasazovaných hráčů právě mladík Valverde. Zidane už tehdy moc dobře věděl, jaké s ním má plány. Řekl Valverdemu, že v nadcházející sezoně bude pro Real Madrid důležitým hráčem. Nemýlil se!

Fede je klasickým příkladem moderního box to box záložníka, který po celou dobu 90 minut perfektně pokrývá prostor mezi vápny obou mužstev. Skvěle zapadl do Zidaneho herního stylu se třemi středními záložníky. Při zvolené taktice se třemi středovými záložníky má vytaženější pozici před Kroosem a Casemirem a má větší svobodu pro útočné výpady. Valverde nahradil Modrice v první řadě v tom, že do zálohy Realu Madrid přinesl potřebnou svěžest, energii a dravost, která Realu Madrid především ze začátku sezony chyběla, a která je v jejich stárnoucí záloze více než žádoucí. V kombinaci s Kroosem a Casemirem je následně celý střed hřiště Bílého Baletu dokonale vyvážený.


(Zdroj obrázku: Daily Cannon)

Fedeho obrovskou předností je jeho univerzálnost a flexibilita. V záloze může hrát téměř na každé pozici. Zidane ho tak s klidnou hlavou může využít kdekoliv ve středové řadě, s jakoukoliv rolí. Utkání Ligy Mistrů proti PSG odehrál dokonce jako krajní / křídelní záložník. Trenér Realu Madrid má díky tomu dokonalou možnost, upravovat jeho postavení a roli v závislosti na vývoj utkání.

V létě obíhaly svět spekulace o tom, že Zidane chce do Realu Madrid přivést Paula Pogbu. Samozřejmě nikdo nemůže tušit, jak by současný Real vypadal, kdyby tento přestup vyšel a co je asi důležitější - jaké by bylo Fedeho postavení v klubu. Momentálně se fanoušci Realu Madrid mohou s poklidem usmát a říct si, na co by jim Pogba vlastně byl. Vždyť mají Valverdeho. Ten má oproti Pogbovi výhodu právě díky výše uvedené univerzálnosti, flexibilitě a přizpůsobení se různým situacím a pozicím. Z Valverdeho se tak stalo nejen mnohem levnější řešení, ale Zidane s ním může vyplnit několik mezer v sestavě Realu Madrid.

Pojďme si to rozebrat na několika názorných situacích.

V utkání se Espanyolem, po příchodu Modrice, měl Federico defenzivnější povinnosti. Ofenzivnější svobodu přenechal právě jemu a zbytek utkání odehrál po boku Casemira v hlouběji postavené záložní dvojici. Tento krok byl logický vzhledem k vývoji utkání. Real Madrid v tu chvíli vedl nejtěsnějším možným rozdílem a nemohl riskovat obdržení branky. Toto taktické rozhodnutí však Zidane udělal ještě z jednoho důvodu. Casemiro v tu chvíli hrál sice bez žluté karty, ale s hrozbou toho, že kdyby kartu dostal, nemohl by hrát nadcházející velice těžké utkání s Valencií. Zidane v tu chvíli použil Fedeho jako „ochránce“ pro Casemira. Skvělý krok. Z útočného záložníka na defenzivní štít. Úkol splněn. Casemiro kartu nedostal, Real Madrid přidal branku a v utkání zvítězil.

V utkáních, ve kterých má Valverde Casemirovu roli, zvládá perfektně držet s krajními obránci tří člennou obrannou linii, a to hlavně ve chvíli, kdy se stopeři vrací z útočné třetiny soupeře.  


(Zdroj obrázku: 90min.com)

Díky jeho klasickému box to box postavení, je prvním hráčem, který se po ztrátě míče ihned zapojí do defenzivní činnosti. Ve chvíli, kdy je za zády jednoho z protihráčů, který o něm ještě ani neví, se jej snaží překvapit svou rychlostí, odhadnout situaci, a ve chvíli, kdy na něho míří přihrávka, dostat se před něho a získat míč zpět pro své spoluhráče. Téměř polovina jeho získaných míčů je na polovině soupeře.

Federico se svým napadáním snaží přerušit soupeřův útok ještě v zárodku. Právě díky jeho aktivnímu napadání, nemají soupeři Realu Madrid potřebný klid k tomu, aby se usadili na své útočné polovině hřiště. I když je Bílý Balet nucen k tomu, aby zaujal hlubší postavení, je to právě Valverde, který aktivně napadá hráče soupeře ve snaze nenechat je v poklidu pracovat a přihrávat si bez jakéhokoliv tlaku. Snaží se je aktivně donutit k chybě, dotlačit soupeře zpět na polovinu soupeře, nebo mu nedat jinou možnost, než že fotbalista přihraje zpět a soupeř tak musí útok začít znovu.  Jeho styl hry pak dává větší možnost krajním obráncům k tomu, aby více podporovali útok. Jeho okamžitý pressing dává při ztrátě míče obráncům více času pro návrat do obrany. Vzhledem k tomu, že Zidane velice vyznává hru založenou na útočných výpadech krajních obránců, je naprosto jasné, jak skvěle Valverde do stylu hry zapadá. Je až téměř k nevíře, že Valverde má perfektní statistiku necelého jednoho faulu na zápas.

Na to, že Valverdemu je stále pouze 21. let, působí velice sebejistě. Dokáže vyhodnocovat nejlepší možná řešení různých situací. Určitě všichni zaznamenali jeho zákrok ve finále superpoháru. Těsně před koncem druhé poloviny prodloužení utíkal Alváro Morata sám na branku. Valverde ho stíhal, ale věděl, že není jiný způsob, jak ho zastavit, než ho prostě faulovat. Jasná červená karta. O tom nikdo ani nediskutoval. Federico se následně stal hrdinou a získal ocenění pro hráče utkání. Opěvoval a chválil ho celý internet. Své uznání si zasloužil od samotného trenéra Atletica Madrid Diega Simeoneho. Valverde zkrátka udělal přesně to, co udělat musel, a i takový moment ukazuje Valverdeho vyspělost.

Valverde určitě není ten typ hráče, na kterého ukážete, když Vám na hřišti chybí dirigent a chcete vidět milimetrově přesné přihrávky a centry.  Je to však hráč, který má neuvěřitelnou energii. Je to hráč, který dokáže perfektně vypomoci v defenzívě, ale taktéž svým rychlým pohybem vpřed na sebe dokáže navázat bránicí hráče a otevřít tak prostor pro své spoluhráče. Za mě naprosto dokonalá ukázka moderního záložníka, kterého v týmu prostě chcete mít!

A jak mladého záložníka vnímáte vy? Dejte nám vědět do komentářů :)

Děkujeme Časopisu Pískej to! za spolupráci. Pokud se vám článek líbí, další články z časopisu naleznete tady :)


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

90.3%




NovějšíJadon Sancho - nejžádanější
StaršíCo se vlastně stalo s Robinhem?