Blog: Jan Kliment - restart kariéry ve Slovácku?

Slovácko v pondělí oznámilo zajímavou posilu, do svých řad zlákalo pětinásobného seniorského reprezentanta Jana Klimenta, který po konci ve Stuttgartu přichází zdarma. V tomto svém blogu bych se chtěl trochu zamyslet nad jeho kariérou.

Dobře si pamatuji na to, když odcházel do Německa. Tehdy jsme se o tom bavili hodně s kamarádem a považovali jsme to za uspěchaný krok... Myslím, že se to bohužel potvrdilo. V podstatě on tehdy ani za Jihlavu nenastupoval moc v základu, to by asi hráč v jednadvaceti, co chce uspět v Bundeslize, měl. Na Mistrovství Evropy do 21 let se mu povedl jeden zápas, ve kterém dal hattrick, v dalších dvou duelech se netrefil, ale i tak se shodou okolností stal nejlepším střelcem turnaje. Něco takového logicky upoutalo pozornost týmů - za malé peníze mohli získat nejlepšího střelce sledovaného mládežnického šampionátu.


(Zdroj: zimbio.com - Matej Divizna)

Boj o jeho podpis vyhrál Stuttgart. V jeho barvách dostal párkrát šanci na několik posledních minut, ve druhém zápase dokonce dal gól, to ale tak nějak byl vrchol tohoto angažmá. Postupem času dostával čím dál méně šancí, světlejším bodem bylo jeho hostování v Bröndby, to nakoukl i do reprezentace.

Přechod do Bundesligy byl hodně unáhlený, byl to obrovský skok, na který nejspíš nebyl dostatečně připravený, ale taky je férové uvést, že ho nepodrželo zdraví. Ostatně i později po tom celkem povedeném dánském hostování byl dlouho mimo. Je pak otázkou, zda by mu někdy později přiletěla na stůl taková nabídka, když by v Jihlavě zůstal nebo zvolil mírnější kariérní posun. Chápu, že ne každý si zahraje Bundesligu a ne každý v ní dá gól. Jemu se povedlo obojí.

V šestadvaceti letech se tedy vrací do Česka a po dlouhém zranění a hraní za rezervu Stuttgartu v 5. nejvyšší německé lize by se to dalo nazvat šancí ke kariérnímu restartu. U podobných hráčů, kteří dostali prostor i v repre, bych se nedivil, když by přišla šance třeba i ve větším českém klubu, Slovácko bych úplně nečekal, ale tento výběr mi přijde dobrý. Byť je mi Slovácko svým stylem řízení sympatické a vím o jeho kvalitách, tak nějak mám asi tendenci je trochu podceňovat, přeci jen Uherské Hradiště je ve srovnání s dalšími prvoligovými městy malé. Fotbal tam ale dělají dobře. Mají krásný moderní stadion, dobré fanoušky, solidně se tam pracuje s mládeží, dokonce i tamní ženský fotbal je na solidní úrovni. Muži působí v nejvyšší soutěži přes deset let a patří k nejstabilnějším účastníkům. Věřím, že ve Slovácku dostane dostatek příležitostí k tomu, aby ukázal, zda na to má.

Jestli se mu to povede nebo ne, na to si asi budeme muset počkat. Sám bych mu to ale moc přál :)

A co vy? Jak vnímáte kariéru Jana Klimenta a co říkáte na jeho přesun do Slovácka?


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

82.3%




NovějšíSadio Mané - od chudého chlapce ke skromné hvězdě
StaršíRychlovka s Patrikem Žitným