Peter Schmeichel: inovátor brankářského stylu i jistota v bráně Manchesteru United

Pro mladší generaci je známý především jeho syn Kasper, který jako zázrakem spolu s Leicesterem vybojoval titul po dlouhé nadvládě vybraných anglických velkoklubů. 18. listopadu je ale narozeninový den jeho otce Petera, a proto je dobré si připomenout jeho příběh. Celé jméno dánské brankářské legendy zní Peter Bolesław Schmeichel, druhé jméno nám tedy napovídá, že se narodil do smíšeného manželství, konkrétně polskému jazzovému muzikantovi a dánské zdravotní sestře.

 

Profesionální fotbalová kariéra Petera začala v Gladsaxe-Hero a již během jeho druhého angažmá v dánském klubu Hvidovre, kde mimochodem dal 6 gólů z pozice golmana, začal v Anglii působit skotský trenér Alex Ferguson. Ještě rok předtím než se jejich cesty spojily tedy v roce 1990, neměl Ferguson místo vůbec jisté a výsledky nebyly takové, jak by si vedení manchesterského celku představovalo. Vedení klubu poté utvrdilo zisk FA cupu.

 

To, že je brán Peter Schmeichel za jednoho z nejlepších brankářů historie, jistě není překvapující informace. Možná ale někoho překvapí fakt, že do doby než z dánského Brøndby přestoupil do Manchesteru United, stával v bráně pravidelně nejen ve fotbale, ale i v házené. 

 

V Dánsku je házená velmi populárním sportem a v době, kdy Schmeichel vyrůstal, šlo o mnohem populárnější sport než fotbal. Legendární  brankář tedy potvrdil v rozhovoru pro MUTV, že aby Dán prorazil v takto obrovském klubu jako je Manchester United byl nevídaný úspěch. Zároveň se ale i sám Schmeichel postaral o to, aby byl Manchester jedním z nejlepších týmů světa své doby. Alex Ferguson jel jeho přestup vyjednávat osobně do Dánska, Schmeichel byl v Anglii do té doby takřka neznámý, o to víc bylo vedení United proti srsti zaplatit za něj  na tehdejší poměry tak horentní sumu. Sám Ferguson později, ale přestup označil za “přestup století”.

 

 

Během let 1991 až 1999, co působil v týmu červené části Manchesteru, získal s týmem 5 ligových titulů, 3x zvedl nad hlavu FA cup a jednou vyhrál i Ligu mistrů. V jeho bohaté fotbalové kariéře vstřelil 10 branek, což je na brankáře úctyhodné číslo. Na národní úrovni pomohl Dánsku vyhrát Euro v roce 1992, což bylo velké překvapení pro celou Evropu. 

 

Jak spoluhráči na tréninku, tak i jeho rivalové po zápasech mnohdy tvrdili, že se v bráně zdál obrovský a takřka nepřekonatelný, přesně to si odnesl z házené a do jisté míry to od něj převzal i jeho syn Kasper, kterému házená také není cizí. Dalo by se o něm říct, že byl svým způsobem inovátor. Pravidelně v posledních minutách chodil útočit, pokud se kopal roh. Snažil se být 11. hráčem v poli, nejen aby byl záchranou poslední instance, jak se od golmanů očekávalo, ale uměl dobře rozehrát i nohou.

 

Zajímavostí určitě je, že stál v bráně Manchesteru United, když tým vyhrál 9:0 proti Ipswichi, tento rekord v roce 2019 vyrovnal na hřišti Southamptonu Leicester a v bráně stál opět Schmeichel, tentokrát ale Kasper. Peter Schmeichel svou bohatou fotbalovou kariéru zakončil v roce 2003 v dresu nováčka Premier League - tedy v Manchesteru City, nutno však podotknout, že v této době se fanouškům Manchesteru City ani nezdálo, jak se tým posune během necelých 10 let a mezi týmy nebyla taková rivalita jako třeba mezi United a Liverpoolem.
 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

90%




NovějšíRychlovka s Patrikem Žitným
StaršíKrize Spurs