Krize Spurs

13 bodů v 11 zápasech Premier League, vypadnutí šestnácti finále Carabao cupu s Colchesterem, který hraje čtvrtou anglickou ligu, remíza s Olympiakos a sedmigólový debakl od Bayernu v Lize Mistrů. To jsou výsledky londýnských kohoutů od snového postupu do finále soutěže o nejcennější klubový pohár na světě, kde o dva góly prohráli s šampióny z Liverpoolu.

Tottenham zažívá svou největší krizi od doby co přišel ke kormidlu argentinský mozek Mauricio Pochettino. Na začátku jarní části první anglické ligy (ačkoliv se zde hraje bez zimní pauzy) byli Spurs dokonce jen pár bodů za dominující dvojicí – Manchesterem City a Liverpoolem a reálně ještě měli šanci zaútočit na titul nebo aspoň potrápit favority. Tak se ale nestalo, čím víc se blížil konec ligy, tím víc se začali svěřenci jednoho z nejlepších trenérů současnosti trápit a nakonec byli rádi za umístění v TOP 4 a zajištění si tak skupinové fáze v příštím ročníku Ligy Mistrů.

Tým zastupující bílou část hlavního města Anglie potřeboval k postupu do finále LM velkou dávku štěstí. Nejdřív se jen díky nešťastné teči Bernarda Silvy, která způsobila odvolání postupového gólu Raheema Sterlinga ve třetí minutě nastavení odvety čtvrtfinále soutěže. Poté musel kohouty spasit z lavičky nastupující Brazilec Lucas Moura, který hattrickem za poslední poločas semifinále otočil sérii a zajistil postup Spurs do finále. Ovšem štěstí přeje připraveným, tím bych chtěl říct, že si tým finále určitě zasloužil, jelikož po celou dobu soutěže předváděl solidní výkony.

Vraťme se ale do přítomnosti – co vlastně stojí za krizí projektu kouče, který vytáhl tým až na úroveň evropského velkoklubu? Těžko říct. Teorií je mnoho – poslední týdny po internetu koluje fáma, že Pochettina už stereotyp v klubu omrzel a má pocit, že už se dál dostat nemůže – tudíž hledá novou výzvu pro svou nastávající trenérskou kariéru. Nejvíce se mluví o dlouhodobě trápícím se Mancheteru United, kde už vypršel elán z příchodu Oleho Solskjæra a jeho budoucnost v klubu je v případě dalších nezdarů nejistá. Na nový Hotspur Stadium by pak mohla dle novinářů zavítat třeba trenérská legenda José Mourinho, která údajně chce obnovit svou kariéru v PL. O pravdivosti těchto bulvárních výroků by se ale dalo polemizovat.

Dalším tématem byl jeden z nejlepších záložníků světa Christian Eriksen, který byl malý krůček od přestupu do Realu Madrid, který se nakonec k jeho smůle neuskutečnil, což za nedlouho okomentoval slovy: „Přál bych si, abych se mohl rozhodnout jako ve Football Manageru, ale bohužel nemůžu“. Od tohoto momentu je na hře kreativního tvůrce hry vidět nechuť a nedostatek motivace ke hře.

Důvodů bychom mohli najít více, mohli bychom ještě zmínit bídnou formu Dele Alliho a Harryho Kanea, každopádně o těchto dvou problémech se mluví asi nejvíce a na příští se snad budeme moct podívat příště.

 

Co myslíte, dostanou se Spurs z krize? Opustí Pochettino a Eriksen v zimě klub? Kde je podle vás největší problém?

Doufám, že se o Váš názor se mnou podělíte v komentářích a já Vám na něj rád zareaguji.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

81.2%




NovějšíPeter Schmeichel: inovátor brankářského stylu i jistota v bráně Manchesteru United
StaršíRychlovka s Filipem Nguyenem