Ajax - sezóna, která může způsobit revoluci

Největším překvapením letošní Ligy mistrů byly bezesporu výkony Ajaxu. Klub, který pravidelně končívá ve skupinové fázi soutěže se letos pěknými výkony probojoval až do semifinále když cestou vyřadil jedny z největších favoritů na celkové vítězství – Real Madrid a Juventus. Navíc už teď je jisté, že se v létě mohou těšit na obrovský přísun peněz z prodeje hráčů. Ač by se to na první pohled nemuselo zdát, celý tento ročník je pro Ajax výjimečným a může mít obrovský dopad na fungování klubu a možná i na holandský fotbal. Jaký?

Zkusme se zamyslet… Bavíme se tu o klubu, který má skvělé zázemí, ale nehraje jednu z nejlepších evropských soutěží, finančně nemůže konkurovat největším celkům Evropy a pravidelně prodává své nejlepší hráče za slušnou sumu, sám pak tolik neutrácí a spíš A-tým doplňuje z vlastních zdrojů. Tomuto klubu se v jedné sezóně sejde takový tým, který je schopen probojovat se do semifinále Ligy mistrů, z čehož získá na odměnách sumu blížící se jeho ročnímu rozpočtu. Navíc výrazné výkony podávají mladí hráči, o které je zájem po celé Evropě. Ajax v minulých dvou letech nejvíce vydělal prodejem Davinsona Sancheze do Tottenhamu, Davy Klaassena do Evertonu a Justina Kluiverta do AS Řím, za všechny tři získal kolem 85 milionů eur. Už teď je jisté, že se v létě za rekordních 75 milionů eur přesune do Barcelony Frankie de Jong, velký zájem je pak ještě hlavně o Matthijse de Ligta, který by neměl být o moc levnější, spekuluje se o dalších jménech. Ajax by tak v případě de Ligtova prodeje a pravděpodobného odchodu alespoň jednoho z dalších žádanějších hráčů mohl jen v létě získat třeba dvojnásobnou částku, než získal z přestupů za poslední dva roky. Klubu se tak dostane na své poměry nezvykle obrovský balík peněz, který rozhodně bude chtít nějak využít. Vzhledem ke stylu fungování Ajaxu se nabízí investice do zázemí či stadionu, zrovna v tomto směru je na tom však Ajax více než dobře a případné vylepšování by nejspíš nebylo tak nákladné.

Bude se nakupovat?

Nejdražší posilou v historii klubu byl Miralem Sulejmani, který roku 2008 přišel z Heerenveenu za částku lehce přesahující 16 milionu eur. V létě klub udělal dle mého názoru dva velmi skvělé a na své poměry velké obchody, když se mu podařilo přivést defenzivního univerzála Daleyho Blinda z Manchesteru United a Dušana Tadiče ze Southamptonu, oba dohromady za zhruba 27 milionů eur. Přestup třicetiletého Srba byl pro mě trochu překvapením, v Premier League se mi líbil a když se jeho týmu dařilo na hřišti, často to byl právě on, kdo byl nejvíce vidět. Parádní kopací technika a skvělý herní přehled z něj dělaly dle mého názoru jednoho z nejzajímavějších hráčů působícího v klubu mimo špičku ligy. Když pak odcházel do Ajaxu, tedy jednoho z nejlepších týmů ne tak prestižní soutěže, dalo se trochu očekávat, že právě kolem takového hráče by mohl fungovat ambiciózní tým plný mladších fotbalistů. On i Blind se po příchodu rychle chytli, ostatně oba nizozemský fotbal dobře znali z minulosti. Přinesli do mladého týmu kvalitu a potřebné zkušenosti.


(Zdroj: BBC)

Jak jsem zmínil výše, Ajax poslední přestupové období získal dost peněz a mohl si tak tyto větší přestupy bez problému dovolit. Teď s přísunem výrazně většího finančního obnosu by měl být schopen zaplatit ještě lepší a dražší hráče. Tohle však není cesta Ajaxu. Ajax je týmem, kterému skvěle funguje akademie a nedávalo by takový smysl utrácet hodně peněz za hotové hráče, kteří ve výsledku třeba nemusí být o tolik lepší než mladíci vyčnívající v klubovém systému a mohou mít problém s adaptací. Navíc těžko by se přiváděla větší jména. Nizozemská liga nemá takové jméno a hráči si nevydělají ani zdaleka tolik, kolik ve sledovanějších soutěžích. Příchody Blinda s Tadičem byly jiné. Oba mají k nizozemskému fotbalu vztah, oba tam zářili a oba ve svých předešlých týmech nenacházeli takové herní uspokojení, ať už z hlediska minutáže u Blinda či kvality a ambic týmu u Tadiče.

Nabízí se tak trochu jiná cesta, a sice investice do kvalitních, neznámých a velkokluby zatím přehlížených talentů. U těchto hráčů by díky penězům i letošním úspěchům mohli mít úspěch i přes konkurenci průměrných týmů lepších soutěží. Ajax je díky svému přístupu k hráčům i modernímu ofenzivnímu systému hry pro tyto zatím ne tak výrazné hráče ideálním týmem, který jim dá dostatek prostoru, a s trochou trpělivosti ty opravdu talentované dokáže připravit na fotbal na nejvyšší evropské úrovni.

Dopad na budoucí Ajax

Ať už to v létě s odchody dopadne jakkoliv, je téměř jisté, že Ajax bude nakupovat. Nemusí se jednat o drahé hráče, ale o takové, kteří dokáží zacelit díru po hráčích, kteří klub opustí. V minulých sezónách se klub většinou vypořádal s odchody náhradou v podobě vlastního odchovance. Něco takového se nabízí i do další sezóny, ale musíme si uvědomit, že i když má Ajax ve své akademii zajímavé a talentované hráče, letošní tým byl výjimečný a za hodně dlouhou dobu nejlepší, který se v Ajaxu objevil. A co myslíte? Bude Ajax zkoušet štěstí a doufat, že se něco takového bude opakovat nebo investuje do posílení a přivede tak konkurenci, aby zvýšil šance, že i další sezóna bude dobrá?

V prvním případě je to větší risk. Těžko doufat, že Ajax každý rok posune do A-týmu tři hráče, kteří se prakticky ihned stanou tahouny a za rok či dva se o ně poperou velkokluby. Letos se v Ajaxu prosadila tak kvalitní generace hráčů, jakou klub dlouho neměl a že to fungovalo až tak dobře je vlastně malým zázrakem.

Logicky se tak nabízí, že klub peníze využije a doplní tým i o jiné hráče. Ajax poslední roky neměl dobré, domácí titul nevyhrál dlouhých 5 let. Letos k tomu ve vyrovnané bitvě s PSV nemají daleko a se znovuzískaným evropským jménem a kopou peněz budou mít právě v létě nejlepší možnost posílit tým takovým způsobem, aby nemusel znovu čekat tak dlouho na titul, či ideálně – aby na další roky ovládl holandskou ligu.


(Zdroj: Toronto Star)

Podobné myšlenky mohou směřovat i k Lize mistrů. Když už se Ajax probojuje do skupinové fáze, což poslední roky moc nebylo zvykem, většinou bojuje jen o třetí místo, tedy o účast v Evropské lize. Pokud chce být Ajax týmem, který bude další roky vyhrávat tituly a pravidelně bojovat o účast v jarní fázi Ligy mistrů, teď bude ta nejlepší příležitost s tím něco udělat.

Vše tak trochu směřuje k tomu, že mladíci dostanou o něco méně prostoru, než by dostali, když by Ajax letošních úspěchů nedosáhl. Nemyslím si, že to bude nějak drastické, ale ony i třeba dvě místa v základní sestavě obsazená novými hráči nejsou zrovna málo a někteří by na to mohli doplatit nebo by jejich čas mohl přijít až o pár měsíců či let později.

Dopad na holandský fotbal

Úspěch Ajaxu může ovlivnit i další kluby Eredivisie. O pár odstavců výše jsem zmínil dlouhou sérii bez ligového titulu, tu se získanými prostředky bude chtít nejspíše do dalších let otočit. Tím by vznikl tlak na ostatní kluby, hlavně poslední roky dominantní PSV. Když by kromě Ajaxu šlo kvalitativně nahoru i PSV, půjde nahoru nizozemská liga a stabilnější výsledky se mohou dostavit i v pohárech. Nizozemsku aktuálně patří v pohárovém koeficientu až 11. příčka, s letošním příspěvkem Ajaxu se však pro další období vytváří skvělý základ pro posun vpřed.

Když pak půjdu trochu dál a možná to lehce přeženu, třeba by právě tahle sezóna mohla Ajaxu a tím pádem nizozemskému fotbalu přinést ještě větší respekt ve fotbalové Evropě. Když může na počet obyvatel menší Portugalsko mít pravidelně své zástupce v jarní fázi evropských pohárů, proč by to nešlo v podobně stejně fotbalově nadšeném Nizozemsku? Když Porto může pravidelně prodávat hráče za desítky milionů, proč by nemohl Ajax?

Na některé tyhle otázky dostaneme odpověď již v dalších měsících, na další si budeme muset počkat i několik let. Budu rád, když mi napíšete váš názor ať už na tohle mé zamyšlení, tak celkově na to, co se vše může díky této výjimečné sezóně Ajaxu změnit.

 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

93.5%




NovějšíGlosa: Američanky by se měly omluvit!
StaršíFotbalové toulky s Michalem: Výjezd na Lech Poznaň