Atsu, Luongo a Ospina kandidáty na Zlatý míč?

Anketa Zlatý míč je každoročně velmi probírané téma, které spouští vlnu nesouhlasů a pochyb a jinak tomu nebude ani letos. Minulý týden byl zveřejněn seznam obsahující 59 kandidátů na tohle prestižní ocenění a zatímco nikdo asi nemusí vysvětlovat jména nejlepších hráčů Premier League, Barcelony, Realu Madrid či třeba Bayernu Mnichov, je zde několik dalších, jejichž nominaci fanoušci nechápou a právě na ty se v tomto článku zaměříme. Z celkového počtu jsme vybrali 11 nejvíce probíraných jmen, u nichž si rozebereme výkony za rok 2015 a závěrem okomentujeme pár hráčů, kteří fanouškům v nominaci chybí.


Atsu Christian (Everton, Bournemouth/Ghana)

Mladý hráč patřící Chelsea nezažívá na klubové úrovni vůbec povedený rok. V loňské sezóně hostoval v Evertonu, kde se moc často na hřiště nepodíval, v té letošní byl zapůjčen Bournemouthu, za který si zatím připsal pouhý jeden start v ligovém poháru. Nominaci si tak pravděpodobně zasloužil svými výkony v dresu Ghany, se kterou skončil druhý na Africkém poháru národů. Po celou dobu šampionátu podával velmi dobré výkony, dvakrát se stal hráčem utkání a nakonec byl vyhlášen i nejlepším hráčem turnaje. Za zmínku stojí hlavně čtvrtfinálový zápas s Guineou, které vstřelil své jediné dva góly. Jeho druhá trefa byla navíc vyhlášena nejlepší brankou turnaje.

Bony Wilfried (Swansea, Manchester City/Pobřeží Slonoviny)

Pro českého fanouška velmi známé jméno, které bylo součástí titulku nejednoho článku týkajícího se nominace na Zlatý míč a vzbuzovalo opět vlnu nepochopení. Vždyť Bony po přestupu ze Swansea (se kterou se ještě na Nový rok rozloučil gólem na hřišti Q.P.R.) do Manchesteru City moc nenastupoval, vstřelil pouhé dvě branky a většinu jarní sezóny strávil na lavičce náhradníků. V té letošní to nevypadá o moc lépe a když je Sergio Agüero zdravý, na hřišti opět moc prostoru nedostává.

Nominaci si tedy zasloužil opět za Africký pohár národů, kde jeho tým slavil prvenství když ve finále porazil Ghanu po penaltovém rozstřelu, ve kterém však Bony neuspěl. Na turnaji odehrál až na pár minut vše, vstřelil dva góly (oba ve čtvrtfinále s Alžírskem) a dostal se do sestavy turnaje. Že není ve střelecké pohodě ale dokazuje v přátelských zápasech, neprosadil se v ani jednom ze čtyř letošních startů.

Bony Wilfried

dos Santos Giovani (Villarreal, LA Galaxy/Mexiko)

Zatímco u předchozích dvou hráčů se nominace vzhledem k úspěšnému turnaji dala pochopit, u Giovaniho dos Santose to tak lehké nebude. Byl sice součástí vítězného týmu Mexika na Gold Cupu, tam si však vinou zranění připsal pouhých 89 minut. O moc lepší to nebylo na klubové úrovni, kde sice v dresu Villarrealu nastoupil do většiny zápasů, málokdy však odehrál celých 90 minut a střelecky to také nebylo tak dobré, jak třeba v předcházející sezóně. V létě tento stále teprve šestadvacetiletý hráč odešel do zámoří, kde se mu zatím daří - v osmi zápasech si připsal tři góly a čtyři asistence.

Guardado Andrés (PSV/Mexiko)

První hráč našeho výběru, kterému se dařilo na reprezentační i klubové úrovni, nominaci si však zasloužil hlavně za výkony v dresu Mexika, s kterým opanoval Gold Cup. Guardado tým vedl jako kapitán, v šesti zápasech si připsal stejný počet branek a byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje. Daří se mu i v dresu PSV, s nímž v poslední sezóně slavil titul.

Guerrero Paulo (Corinthians,Flamengo/Peru)

Hráč s bohatými zkušenostmi z Bundesligy byl součástí úspěšného představení Peru na Copa America, kde jeho tým skončil na třetím místě. Sám Guerrero byl pak třikrát zvolen nejlepším hráčem zápasu, se čtyřmi góly se stal spolu s Eduardem Vargasem nejlepším střelcem turnaje a nemohl tak chybět ani v závěrečné sestavě turnaje.

Guerrerovi to pálí i na klubové úrovni. První půlku roku nastřílel za Corinthians 12 branek v jednadvaceti zápasech, poté odešel jako volný hráč do Flamenga, kde se zatím ve třinácti zápasech prosadil čtyřikrát.

Luongo Massimo (Swindon Town, Q.P.R./Austrálie)

Nejvíce zpochybňované jméno celé nominace... Luongo do léta působil až ve třetí nejvyšší anglické lize, poté se přesunul o stupeň výš do Q.P.R.. Stejně jako u většiny hráčů tohoto výběru si tento mladý záložník o nominaci řekl svými výkony v reprezentačním dresu. S Austrálií opanoval Mistrovství Asie, na kterém zaznamenal dvě branky a čtyři asistence a nakonec byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje.

Massimo Luongo

Okazaki Shinji (Mainz, Leicester/Japonsko)

Okazaki neprožívá špatný rok, těžko se ale hledá něco výrazného, čím by si zasloužil umístění mezi kandidáty na Zlatý míč. Pro Mohuč byl minulou sezónu důležitým hráčem, lepší výkony však předváděl ke konci roku 2014. Od léta pak nastupuje za Leicester, kde je součástí povedeného startu tohoto celku. Na rozdíl od Luonga neprožil úspěšné Mistrovství Asie, kde jeho Japonsko vypadlo již ve čtvrtfinále a on si za čtyři utkání připsal jedinou trefu.

Ospina David (Arsenal/Kolumbie)

V poslední době kritizovaný brankář, jenž však v první půlce roku předváděl velmi kvalitní výkony. Po doléčení zranění z léta 2014 se v lednu stal jedničkou v bráně Arsenalu a rozhodně nezklamal. Dobře si vedl i v reprezentačním dresu, kde však jeho tým větší úspěch nezaznamenal. Na Copa America skončila Kolumbie po penaltovém rozstřelu s Argentinou již ve čtvrtfinále, Ospina však ve čtyřech zápasech pustil jediný gól.  Druhý půlrok mu zatím moc radosti nenabízí, po přestupu Petra Čecha se musí spokojit s pozicí dvojky a tedy i menším herním vytížením. Šanci zatím dostal v ligovém poháru s Tottenhamem a také v obou neúspěšných zápasech Ligy mistrů.

Rooney Wayne (Manchester United/Anglie)

Wayne Rooney překvapením v nominaci na Zlatý míč? Po jeho nejhorším roce v dresu Manchesteru United ano. Za sledované období si Rooney připsal pouhých pět ligových zásahů, v dalších soutěžích pak vstřelil celkem 6 branek. Nedaří se mu ani po herní stránce, za kterou je fanoušky kritizován nejvíce.

Lepší to je v dresu Anglie, se kterou suverénně opanoval svou kvalifikační skupinu. Sám Rooney se pak krom prvního zápasu se Švýcarskem trefil jednou v každém z dalších sedmi utkání (v roce 2015 to byly čtyři zásahy ve čtyřech zápasech), do kterých nastoupil. Reprezentační střelecká forma mu pak vynesla prvenství v historickém pořadí anglických střelců.  

Wayne Rooney

Sanchez Carlos (River Plate/Uruguay)

Jediný hráč tohoto výběru, který nemá zkušenosti z Evropy. Třicetiletý křídelník nebo střední záložník však plnil důležitou roli při triumfu River Plate v Copa Libertadores, ke kterému pomohl mimo jiné i čtyřmi góly. V dresu Uruguaye se představil na Copa America, tam však jeho tým po kontroverzním zápase s domácím Chile vypadl již ve čtvrtfinále.  

Vargas Eduardo (Q.P.R., Hoffenheim/Chile)

Vargas je dalším z hráčů, kterým do nominace pomohl povedený turnaj. Na Copa America si v dresu Chile došel až pro celkové prvenství a on sám se o něj zasloužil velkou měrou. Spolu s Guerrerem byl se čtyřmi brankami nejlepším střelcem turnaje a ani jemu neuniklo místo v sestavě turnaje.

Co se týče jeho výkonů na klubové úrovni, tak vlastně není moc co hodnotit. Bývalý hráč Neapole hostoval v loňském ročníku v Q.P.R., většinu jarní části byl však zraněn. V létě pak přestoupil do Hoffenheimu, kde se začíná rozehrávat k lepším výkonům.

Kdo tam tedy chybí?

Těžko se dá vysvětlit absence Gianluigiho Buffona, který s Juventusem senzačně dokráčel až do finále Ligy mistrů, kde se navíc spolu s brankářem Barcelony ter Stegenem objevil v závěrečné nejlepší sestavě ročníku. Krom toho se opět radoval ze zisku ligového titulu, ke kterému přispěl nejvíce čistými konty v lize.

Gianluigi Buffon

Nepřesvědčivá sezóna Dortmundu se pravděpodobně podepsala na opomenutí Pierra-Emericka Aubameyanga, který jinak podává velmi dobré výkony a daří se mu hlavně střelecky. Jen v letošním ročníku Bundesligy zaznamenal gól v každém utkání a celkově má na svém kontě deset branek v osmi zápasech. Dařilo se mu i na jaře, kdy vstřelil 11 ze svých celkových šestnácti branek posledního ročníku německé nejvyšší fotbalové soutěže.

Nominaci by si možná zasloužil i Sergio Busquets, který je důležitým článkem sestavy Barcelony i reprezentace Španělska. Celkově je běžné, že větší zastoupení mají ofenzivní hráči, v diskuzích jsme však narazili i na několik jmen obránců jako třeba Philipp Lahm, Jordi Alba, Vincent Kompany, Gerard Piqué a Jerome Boateng. Zatímco u první trojice je absence způsobena hlavně zdravotními problémy, alespoň jeden z dvojice Piqué - Boateng se v nominaci objevit mohl.

Málokdo by se také divil nominaci Marca Verrattiho nebo Blaise Matuidiho, kteří v dresu PSG podávají pravidelně velmi dobré výkony, překvapení by nepředstavoval ani David Silva z Manchesteru City.

Fanoušky je pak často zmiňován i Marco Reus, který bezpochyby patří mezi nejlepší hráče světa, často ho však hlavně v posledním roce postihují zranění, která se pak spolu s nepřesvědčivými výkony Dortmundu podepsala pod jeho opomenutím.

Závěr 

Většina jmen tohoto výběru se na seznam kandidátů dostala na základě jednoho povedeného šampionátu - jednoho povedeného měsíce. Negativní reakce jsou tedy pochopitelné, tito hráči jsou v nominaci na úkor jiných, kteří se prezentují dobrými výkony po většinu roku. Zlatý míč je však globální anketa a lidé podílející se na nominaci pravděpodobně chtěli výběr zhruba padesáti fotbalistů doplnit nejlepšími hráči jednotlivých kontinentálních turnajů. Těžko se dá očekávat, že se některý z výše zmíněných hráčů objeví v zúženém třiadvacetičlenném výběru (ačkoliv rok 2015 ještě není u konce a stát se může cokoliv...), ve kterém by už měli figurovat pouze jedni z nejlepších hráčů za celý poslední rok. 

NovějšíVíkend v číslech
StaršíSpouštíme chat, v čem je jiný?