Fede Valverde - Nezastavitelný

Autorem tohoto článku je správce instagramového profilu Pískej To a tady vychází na základě domluvené spolupráce.

Když se mě někdo zeptá, jaká je definice moderního fotbalisty, během sekundy mě napadne jedno jméno. Fede Valverde. Přiznám se, že jsem se do jeho hry naprosto zamiloval. Pojďme se na něho podívat trošku dopodrobna.

Když Zidane před koncem ročníku 2018/19 opět přebíral Real Madrid, očekávaly se veliké změny. Bílý Balet se stále vzpamatovával z odchodu Cristiana Ronalda. Vize byla jasná. Dohrát spackanou sezónu se ctí a udělat si představu o kádru pro následující rok. Málokdo tehdy očekával, že do konce sezóny bude nejvíce nasazovaným hráčem právě Valverde. Zidane už tehdy moc dobře věděl, co v něm je. Řekl Valverdemu, že pro Real Madrid bude klíčovou osobou. Nemýlil se!

Fede je klasickým příkladem moderního box-to-box neúnavného záložníka. Do sestavy Realu Madrid přinesl potřebnou dravost, svěžest a energii. Což jsou přesně věci, které začaly Realu chybět. Co je ale další obrovskou výhodou mladého záložníka? Obrovská univerzálnost a flexibilita. Pokud máte Valverdeho v týmu, můžete s ním pokrýt střed zálohy, křídlo, nebo krajního obránce. Je tak ideálním hráčem do přizpůsobení se hře v jeho samotném průběhu a k zaskočení za zraněného hráče na více pozicích. S jeho kondicí a vytrvalostí máte jistotu, že nevypustí jediný souboj a na hřišti se bude pohybovat i ke konci zápasu úplně stejně, jako na jeho začátku.

Valverde jako krajní obránce

„Není to pravý obránce, ale může hrát kdekoliv“, řekl po utkání s Villarrealem trenér Realu Madrid, Carlo Ancelotti. Ve chvíli, kdy Realu Madrid dojdou možnosti na pravém beku, může zaskočit právě Valverde. V utkáních Ligy Mistrů proti Chelsea a Manchesteru City, využíval Real pravidelnou změnu rozestavení, kterou mu umožnila právě univerzálnost mladého Uruguayce. Ve chvíli, kdy Bílý Balet přešel do bránění, přestavěl formaci na 5-4-1 nebo 5-3-2 s tím, že Valverde se stáhl na pravého beka a Carvajal se posunul více do středu obranné linie. Zajímavá volba, nicméně si myslím, že tímto krokem si Real trošku uškodil, protože Valverde je hráč, kterého prostě musíte postavit výš, aby napadal soupeřovu rozehrávku a na kraji obrany se mi zdál trošku nevýrazný. Jednoduše tam nenaplní svůj potenciál.

Valverde jako záložník

Fede se jeví i jako skvělá volba pro zataženějšího záložníka, ve chvíli, kdy potřebujete spíše bránit. Ještě pod Zidanem naskakoval do hry s defenzivnějšími úkoly a často dohrával utkání po boku Casemira ve snaze ubránit výsledek a snížit pravděpodobnost, že většinu času hrající Casemiro s žlutou kartou, dostane červenou. Pod Ancelottim už se pohybuje především na útočnější části hřiště.

Díky jeho klasickému box-to-box postavení, je prvním hráčem, který se po ztrátě míče ihned zapojí do defenzivní činnosti. Pokud je jeho úkol aktivně napadat rozehrávku soupeře, ve chvíli, kdy je za zády jednoho z protihráčů, který o něm ještě ani neví, se jej snaží překvapit svou rychlostí. Odhadnout situaci a ve chvíli, kdy na něho míří přihrávka se dostat před něho a získat míč zpět pro své spoluhráče. Díky jeho okamžitému presingu se tak může pochlubit tím, že téměř polovina jeho získaných míčů je na polovině soupeře. Fede se svým napadáním snaží přerušovat soupeřův útok ještě v zárodku. Právě díky jeho snaze, nemají soupeři potřebný klid k tomu, aby se usadil na útočné polovině. I když je Real nucen zaujmout hlubší postavení, je to právě Valverde, který aktivně napadá soupeře ve snaze, nenechat je v poklidu pracovat a přihrávat si bez tlaku. Snaží se je donutit k chybě, dotlačit soupeře zpět na svou polovinu, nebo jim nedat jinou možnost, než přihrávku zpět a začátek nového útoku. Jeho styl hry pak dává větší možnost krajním obráncům podporovat útok. Okamžitý presing dává při ztrátě míče bekům více času k tomu, aby se vrátili na svou polovinu.

Na to, že je mu stále jen 24, působí velice sebejistě a klidně. Dokáže vyhodnocovat nejlepší možná řešení pro danou situaci. Asi všichni vzpomínáme na jeho slavný zákrok, kdy v posledních minutách prodloužení proti Atletiku, skočil Moratovi ze zádu pod nohy a před vápnem jej fauloval. Jasná červená, ale taky zákrok, který dost možná dovedl Real k zisku španělského superpoháru.

Valverde jako křídlo

I přesto, že Ancelotti měl v mužstvu Rodryga, Balea, Asensia a Hazarda, stal se ke konci sezóny z Valverdeho hráč, který pravidelně pokrýval pozici pravého křídla. Zdá se, že Carlo Ancelotti si na svou oblíbenou záložní trojici sáhnout nenechá a jeho naprostou ignoraci rotace v průběhu sezóny odnášeli právě mladíci. Především Camvainga a Valverde. První jmenovaný zůstal i pro zbytek ročníku spíše v roli žolíka, který přijde rozpohybovat a osvěžit hru v druhé půli. To pro Valverdeho našel Ancelotti jinou pozici a rozhodl se ho postavit na pravé křídlo. I když jeho role je samozřejmě více flexibilní, než jen klasický křídelník. Dalo by se říct, že v současné chvíli by měl Real na pozici pravého křídla menší potíže. Rodrygo není přirozený pravý křídelník a na tuto stranu byl přesunul v reakci na skvělý vývoj Viníciuse. V průběhu ročníku několikrát ukázal, že je efektivnější, jako náhradník, než hráč do startovní jedenáctky. V porovnání těchto dvou hráčů je to právě Valverde, který má víc úspěšných driblingů a více klíčových přihrávek. Samozřejmě má na svědomí i více odebraných míčů a zákroků. Tato pozice umožňuje Realu více reagovat na vývoj utkání a měnit rozestavení v jeho průběhu. Jak už je uvedeno níže, v několika případech byl Valverde z této pozice použit při bránění, jako pátý obránce. Já osobně bych jeho pozici pojmenovat jako box-to-box right wing. To na co jsme u něho byli zvyklí ze středu hřiště, aktivně aplikuje i na straně. Neustálý tlak, který Valverde vyvíjí, mění obranu v útok. Unavuje protivníky. Když je na blízku, jsou soupeřovi hráči jak na trní. Jeho šílené tempo pomáhá Carvajalovi a Modričovi v ofenzívě, jak ukázaly utkání proti PSG, Chelsea a Manchesteru City. Vzhledem k nestárnoucímu Modričovi, se tato nová pozice jeví jako nejlepší možná volba.

Jak na tohoto fotbalistu nahlížíte Vy? A i když nejste třeba fanoušci Realu Madrid, jak jeho hru vnímáte? Dejte nám vědět. 

 

Děkujeme Pískej to! za spolupráci. Pokud se vám článek líbí, podpořte autora sledováním jeho stránky (tady) :)


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

85.9%




NovějšíBundesliga Newsletter - Vstávat a cv... hrát fotbal!
StaršíFotbalové rekordy: Gól hlavou z největší vzdálenosti