Bundesliga Newsletter - A zase ten (N/L)everkusen?

Je tu další čtvrtek a další bundesligový newsletter, který vzniká v rámci spolupráce s projektem ZaKopaná. Co zajímavého se stalo na německých trávnících?

Co týden přinesl?

Bayern válí, ostatní ztrácí...

Gratulovat či negratulovat, to je oč tu běží. Už po prvním kole se v reakci na dominantní projev favoritů z Bavorska objevovali štiplavé příspěvky, gratulující jim k zisku jedenácté trofeje pro mistra ligy v řadě. Podpořeny byly i podobně nekompromisním výkonem Bavorů v superpoháru proti klubu Red Bullu a prvními ztrátami bodů v řadách vyzyvatelů.

A zatímco si Bayern Mnichov došel ve druhém hracím dnu pro pohodlné vítezství 2:0 doma proti Wolfsburgu, Lipsko i Leverkusen navázali na svá klopýtnutí z úvodního utkání. Tým Patrika Schicka a Adama Hložka překvapivě nestačil na adepty na sestup z Augsburgu, zatímco Lipsko jen remízovalo s čím dál tím lépe vypadajícím Kolínem. Ten příští víkend čeká duel s Frankfurtem, který snad napoví víc o tom, jak vysoko tenhle tým vlastně míří a jestli to letos myslí s atakem na Evropu vážně.

Alespoň Borussia Dortmund se přidala do, i v takto rané fázi ligových soutěží, velmi vybrané společnosti klubů, které zvládli vítězně oba své dosavadní zápasy. Napříč předními evropskými ligami, které vykopli už předcházející víkend, jsou to jen oni a Bayern Mnichov v německé Bundeslize, Manchester City a Arsenal v Premier League & PSG ve Francii – Itálie i Španělsko za sebou mají zatím jen první kolo.

I BVB se však na výsledek natrápila a proti Freiburgu zachraňovali tři body až v posledních patnácti minutách, když se do tempa dostal střídající mladý Angličan Jamie Bynoe-Gittens, který jeden gól sám dal a druhý pomohl vytvořit svou aktivitou, vůlí zariskovat a zrychlit hru.

O čem se mluví?

Bayer Neverkusen

Ne nadarmo má klub z Leverkusenu tuhle přezdívku. Letos však ale se zklamáním vysokých očekávání nečekají až na finále nebo pozdní část sezóny. Zahazují své naděje preventivně dopředu.

Celé léto se nepokrytě psalo o tomhle týmu Leverkusenu jako o možném favoritovi na výhru poháru. Adeptu na dobré umístění v Lize Mistrů. Dokonce se opatrně naznačovalo, že by mohli promluvit do souboje o titul. To celé jen proto, aby Leverkusen vypadl z domácího poháru proti třetiligovému Elversbergu, nezvládl úvodní ligové střetnutí s Dortmundem a vyhořel doma proti Augsburgu.

Patrik Schick, kandidát na zisk ‚Die Torjägerkanone‘, nemá na kontě zatím jediný zásah. Hlavními tématy, které se okolo klubu točí, jsou neproměněné šance českého střelce, stupidní červená karta Hradeckého nebo slabé výkony opory minulé sezóny Frimponga a hrubky kapitána Taha. Do toho zranění Andricha, opory ve středu pole, Leverkusen sedí se všemi těmito problémy na posledním místě Bundesligy, bez bodu.

Případné selhání v naplnění ambicí může mít pro tenhle slibně vypadající celek fatální následky. Těžko bude vedení přesvědčovat Diabyho nebo Tapsobu, ať tomu dají ještě rok, že můžou něco vyhrát. Pokud se bude tým trápit i herně, začne se Florian Wirtz a jeho zástupci poohlížet po destinaci, kde dostane lepší platformu pro růst v jednoho z nejlepších hráčů své generace. Patrik Schick bude mít větší tendenci naslouchat nabídkám odjinud.

Letošní selhání může pro Leverkusen znamenat, že budou muset začít budovat slibný tým znovu, takřka od nuly.

Příběh z nižších pater

Zpátky domů

Jan Morávek podepsal jako volný hráč s Bohemkou, kde před nějakými patnácti lety s profesionálním fotbalem začínal. Co to má co dělat s Bundesligou? Právě do německé nejvyšší soutěže se v létě 2009 z Bohemians stěhoval a strávil tam drtivou většinu své fotbalové kariéry. Celou dekádu z toho v dresu FC Augsburg.

Jeho první kroky na západ od našich hranic vedly do FC Schalke 04. Tenkrát devatenáctiletý Morávek přišel do týmu, za který kopali třeba Manuel Neuer, Benedikt Höwedes a Joel Matip, Rafinha nebo Ivan Rakitic. V prvním roce si zahrál ale jen něco málo přes sto minut a nasnadě tak bylo hostování.

Příležitosti mu dal 1.FC Kaiserslautern. S českými hráči měl zkušenost, do sezóny šli hned s čtveřicí: Bílek, Šimůnek, Hloušek, Morávek; doplněnou o několik Chorvatů nebo třeba slovenského hroťáka Adama Nemece. Morávek odehrál dva tisíce minut, zdaleka nejvíc v jedné sezóně za celou svou bundesligovou kariéru, a připsal si 5 gólů a 2 asistence. Byl to jeho nejproduktivnější ročník.

Po návratu do Schalke naskočil za vítěze poháru předešlého ročníku do DFL-Supercup, když v 69. minutě střídal Jana Huntelaara. Zápas došel až do penalt, kde Morávkovo Schalke překonalo v největším německém derby své soupeře z Dortmundu a český středopolař si tak mohl nasadit medaili pro vítěze superpoháru.

Přesto nedosáhl v následujícím půl roce v Schalke ani na 150 minut fotbalu a v lednu odešel hostovat do Augsburgu. To však narušilo zranění a během první poloviny sezóny ve svém osudovém celku naskočil jen do 3 zápasů. Přesto ho Augsburg koupil a Morávek se jim odvděčil hned další sezónu. Naskočil do 21 utkání a v necelých 1300 minutách pomohl svému týmu jedním gólem a třemi asistencemi.

To bylo ale také naposledy, kdy odehrál víc jak 1000 minut v lize. Neustálá zranění mu víc nedovolila. Morávek byl nucen dokonce vynechat celý ročník 14/15 kvůli přetrženého křížovému vazu. Tento neustále se opakující cyklus zranění vedl k tomu, že Morávek místy úplně vypadl ze sestavy i když byl připraven hrát. Od sezóny 18/19 neodkopal víc jak 500 ligových minut a koncem minulé sezóny Augsburg informoval, že s trojnásobným českým reprezentantem neprodlouží smlouvu.

Návrat do Bohemky je krásným završením fotbalové kariéry, nad kterou se vždycky bude vznášet otázka, ‚Co mohlo být, kdyby…?‘

Česká hlídka

Od jednoho Čecha, který Bundesligu opustil k těm, kteří ji pořád koupou…

Bývalý spoluhráč Jana Morávka v Augsburgu, Tomáš Koubek, opět nebyl ani na lavičce svého týmu. Žádné spekulace o možné změně angažmá ani informace o případném zranění však zatím nevyplavaly.

Do zápasu svého týmu nezasáhl ani Vladimír Darida. Ten sledoval cennou remízu své Herthy doma proti Eintrachtu Frankfurt pouze z lavičky. Trenér berlínského celku, Sandro Schwarz, zkouší na trávníku nové tváře a pro českého záložníka se minuty nenašly.

Na lavičce začínal i Pavel Kadeřábek. Do hry se však dostal v 51. minutě a byl na hřišti, když jeho tým v závěru zápasu dokončil obrat a utkání s Bochumí, které po čtvrt hodině prohrávali 0:2, tak dovedli do vítězného konce. Příchod Angeliña však znamenal posunutí Roberta Skova napravo a Kadeřábek se tak musí potýkat s velmi silnou konkurencí na svém postu.

Jistý základ nemusí mít po svém posledním výkonu ani Alex Král. Na velmi silnou první půli, kdy měl dokonce 100% úspěšnost přihrávek (11/11), navázal bolestivým druhým poločasem. Jeho Schalke vedlo proti Gladbachu 1:0 až do 72. minuty. Inkasovali však dvě branky v rychlém sledu a u obou musí nést část viny český záložník. Nejprve po selhání celé obrany Schalke nedokázal sebrat balón zakončujícímu Hofmannovi (budiž mu přičteno k dobru, že se do souboje vůbec dostal) a následně stál v cestě brankáři Schalke, který si šel pro balón padající do jeho vápna (školácká chyba v komunikaci, jen je otázka, z čí strany). Dvě velmi nešťastné situace, které znamenají, že si Schalke po vyrovnání odnáší jen bod. Král zápas nedohrál a střídal v 85. minutě.

Jiří Pavlenka pomohl napříč svou devadesátiminutovkou v brance Brém pěti zákroky k zisku bodu proti Stuttgartu. Důležitější ale je, že si díky vyrovnávacímu gólu Burkeho v 95. minutě Stuttgart neodvezl všechny tři body, o které by třeba v závěru sezóny utekl setupu právě na úkor Werderu.

Patrik Schick odehrál v prohraném zápase Leverkusenu také celé utkání, kde si připsal další neproměněnou velkou šanci. To už jsou letos tři. Adam Hložek strávil na hřišti hodinu. I přes špatný výsledek jeho týmu to působilo, že se bývalý Sparťan dostává do tempa. Tak alespoň nějaká pozitiva.

Na co se naladit

Lipsko a zápas plný historie? No, vlastně jo…

Německý fotbal je dominovaný kluby z bývalého západního Německa. Pomyslná hranice mezi těmito regiony neexistuje dodnes jen ekonomicky, ale i fotbalově… i když ty dvě věci hodně souvisí.

Tuhle nerovnováho pomáhá vyvažovat RB Lipsko, které poté, co chtěl Red Bull původně koupit klub přeci jen víc na západě, přineslo do bývalého východního Německa první trofej, loňský DFB Pokal. Trvalo to víc jak třicet let…

Nejde o jediný ‚východoněmecký‘ klub v Bundeslize. Union Berlin je klub z té méně šťastné poloviny města. Dnes už počtem členů větší klub v Berlíně a miláček zahraničního publika, se svým velmi tradičním a osobitým přístupem dosahuje (relativně k jejich postavení, rozpočtu i hendikepující historii) výborných výsledků.

Oba tyto kluby se do Bundesligy probojovaly až vcelku nedávno. Oba se však velmi rychle usadily a dnes je bez mrknutí oka řadíme mezi favority na umístění v pohárových příčkách. Union je proto další klub, který může Lipsku sebrat body a prohloubit tím jámu, kterou si svým tristním startem sezóny býci kopou.

Možná trochu paradoxně v případě Lipska, sobotní ‚topspiel‘ je plný nejen budoucnosti, ale také historie.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na FacebookuInstagramu nebo webu, kde vycházejí podobně zajímavé články :-) 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

85%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíBundesliga Newsletter - Přehnaný gegenpressing?
StaršíBundesliga Newsletter - Výkop sezóny máme za sebou