Kdo se stane novým majitelem Viktorie Plzeň?

O tom, že plzeňská Viktoria bude shánět nové majitele, víme už delší dobu. Nyní se podle všech dostupných informací blížíme k cílové rovince. V současné chvílí se o západočeský klub zajímají celkem čtyři subjekty. Kdo by se mohl stát novým majitelem fotbalové Plzně?

Majetková struktura jednoho z nejúspěšnějších českých týmů poslední dekády, doznala letos velkých změn. Z týmu po více než 10 letech odešel Tomáš Paclík a majoritním vlastníkem se stal dosavadní generální ředitel Adolf Šádek. Tato změna však s největší pravděpodobností nebude poslední, protože klub usilovně shání nového majitele. 

Americký investor s několika kluby

Již v září se v médiích objevila zpráva o tom, že novým majitelem by se mohl stát americký investor Robert Platek. Ten ve světě fotbalu není nováčkem. Vlastní italskou Spezii, dánské Sönderjyske a portugalský klub Casa Pia. Všechny Platekovy kluby mají velice podobnou strategii - prostřednictvím sítě podobně smýšlejících klubů má v plánu rozvíjet, zhodnocovat a se značným ziskem prodávat hráče. 

Jak by to mohlo v praxi vypadat naznačil už v létě. Italská Spezia na hostování poslala dva hráče do Casa Pia a další dva do Sönderjyske. Zajímavostí také je, že v létě měl Platek zájem do Sönderjyske přivést explzeňského trenéra Adriana Guľu, který je známý rozvojem a kultivací fotbalových talentů. Zástupci amerického investora již několikrát v Plzni byli a s Adolfem Šádkem jednali.

Technologický gigant 

Největším vyzyvatelem v souboji o Viktorii Plzeň by aktuálně měla být anglická firma, za kterou stojí americký kapitál, Genius Sports. Tato společnost podniká se sportovními daty, technologiemi a streamy. Ty poskytuje nejen soutěžím, ale také mediím nebo sázkovým kancelářím. Genius Sports patří mezi partnery PGA Tour, Nascar, NFL nebo Premier League. 

Fotbalová analytika získává v moderním fotbalu čím dál větší prostor. Své by o tom mohli vyprávět například v anglickém Brentfordu, který se tímto nástrojem dlouhodobě řídí a povedlo se mu letos dostat do Premier League. Plzeň by se tak mohla v rámci české fotbalové ligy stát průkopníkem moderních postupů. Nevýhodou toho potenciálního majitele však je fakt, že s vedením sportovního klubu nemá žádné zkušenosti a rozhodně se tak nedá říct, že by se jednalo o sázku na jistotu. 

Návrat ztraceného syna 

Třetím do party by měl být projekt, za kterým stojí švýcarský kapitál a v jehož čele je nechvalně proslulý František Chvalovský. Bývalý boss českého fotbalu, který byl také členem exekutivy UEFA nebo majitelem kdysi prvoligových Blšan, je kontroverzní postavou. V roce 2011 byl obžalován z úvěrových podvodů a odsouzen na 10 let vězení. Odvolací soud však rozsudek zrušil a po klausově amnestii bylo Chvalovského stíhání zastaveno úplně. 

Otázkou však zůstává, jak moc vážný je zájem konsorcia Františka Chvalovského. To totiž v minulosti usilovalo hned o několik klubů (spekuluje se i například o pražské Slavii), ale z případného obchodu vždy vycouvalo. Sám Chvalovský se novinářům na toto téma nijak nevyjádřil. 

Další petrodolary v evropské kopané

Posledním zájemcem o Viktorii Plzeň by měl být blíže nespecifikovaný investor z Perského zálivu. O tomto subjektu zatím nikdo nepřinesl žádné podrobnější informace, nicméně asi všichni tušíme, že se bude jednat o velice movitou investiční skupinu, kterých už v evropském fotbale je několik. 

Jak to celé může dopadnout? 

V současné chvíli jsou favority na zisk Viktorky Robert Platek a společnost Genius Sports. Zástupci těchto subjektů se již v Plzni s Adolfem Šádkem sešli a dokonce se byli podívat na utkání. Operace to však nebude jednoduchá, protože současný majitel klubu má několik požadavků. 

Prvním požadavkem je finanční hledisko. Cena klubu se aktuálně odhaduje na zhruba 8 milionů eur, což však není ani zdaleka vše. Nový majitel bude muset také vyrovnat rozpočet, který je kvůli vypadnutí z evropských pohárů dosti napjatý. 

Dalším faktorem bude setrvání Adolfa Šádka. Ten už dopředu proklamoval, že v klubu určitě zůstane a nemá v plánu jej opouštět. V jaké roli není sice jasné, ale budoucí majitel bude muset počítat se zapojením současného vlastníka do klubové struktury. 

Poslední hledisko pak bude budoucí strategie. Plzeň byla v posledním desetiletí nejúspěšnějším tuzemským klubem. A všichni zainteresovaní by byli rádi, kdyby tomu tak bylo i nadále. Proto bude pro Adolfa Šádka důležité směřování týmu, tedy nový majitel jej bude muset přesvědčit, že má s Plzní dobré úmysly. 

Podle zástupce poradenské společnosti Deloitte, kterou si Adolf Šádek na zprostředkování tohoto obchodu najal, by mělo být vše vyřešeno do konce tohoto roku. 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

83.6%




NovějšíPodcast #18: Ze života fotbalového rozhodčího a autora projektu "Svět rozhodčích"
StaršíTrenér Koeman ve stále větší nelibosti fanoušků Barcelony po výroku na adresu mladého Nica