Očima fanoušků: AC Milan - návrat na vrchol?

Fanoušci AC Milan si poslední roky příliš radosti neužili. Jeden z nejslavnějších klubů světa postihla dlouhotrvající krize provázená problémy jak na hřišti, tak mimo něj. Teď se konečně zdá, že by mohlo být trápení konec. Jak zlepšující situaci vnímají samotní fanoušci? Kde jsou silné stránky týmu či jak velký vliv měl na tým návrat Zlatana Ibrahimoviče? Nejen o tom bude řeč v rozhovoru s Dominikem ze stránky AC Milan CZ/SK.

 

AC Milan... Léta se trápící tým se v tomto roce konečně vzchopil, v lize je na prvním místě, jistě vystupuje i v Evropské lize. To je vítaná změna oproti minulým ročníkům, ne? :)

Rozhodně. Myslím, že si teď každý fanoušek Rossoneri musí připadat jako v pohádce. Takovou radost z fotbalu jsme neměli už téměř deset let. Prošli jsme si pravděpodobně jednou z největších krizí ve světě fotbalu, nyní se ale zdá, že jsme konečně na dobré cestě. Osobně si nyní užívám každou vteřinu zápasu, letošní prozatímní výsledky jsou pro nás velkou satisfakcí.

Nemalý vliv má na tomto vzestupu Zlatan Ibrahimovič. Jak jsi byl rád za jeho návrat a myslíš si, že by tým byl v současné pohodě kdyby k návratu nedošlo?

Na Zlatanův návrat jsem čekal prakticky od chvíle, kdy odešel. Osobně řadím jeho comeback mezi největší v historii sportu. Je pravda, že Ibra hrál za mnoho klubů, dokonce za ty konkurenční, ale prakticky jen o AC se vždy vyjadřoval s velkou pokorou a velkým obdivem. Vzpomínám, když během svého angažmá v Manchesteru řekl, že pouze AC Milan je větším klubem než United. Zlatan je s klubem spjatý, kdo zná jeho příběh, tak ví, že před deseti lety mu Rossoneri prakticky zachránili kariéru. Vrátili jsme mu úsměv na tvář a Zlatan nám to dnes vrací. Co se týče týmové pohody, tak popravdě nevěřím tomu, že bychom byli ve stejné situaci, v jaké jsme, bez Zlatanova návratu. V Ibrovi jsme konečně zase našli útočníka, který je nebezpečný z každé pozice, dává góly, ale pomáhá gólové situace i vytvářet. Kromě nejlepšího hrotového útočníka na světě tu pak máme skvělého mentora a leadera, což v našem týmu plném nevyzrálých mladíků extrémně chybělo. Můj názor je takový, že to Zlatan změnil kurs lodi AC.

Tým pochopitelně není jen o Zlatanovi... Kteří další hráči ale mají podle tebe na hru AC největší vliv?

Podobný impakt na náš tým jako Zlatan má i dánský stoper Simon Kjaer. Simon určitě nepatří mezi nejrychlejší obránce, ale zato dominuje skvělým dirigováním obrany a neústupnou důrazností, kterou v nedávném derby dokázal vymazat i Romela Lukaku. Kjaer a Zlatan jsou dva zkušení mentoři v týmu plném mladých talentů, je tedy jasné, že veškerou tíhu na sobě tahají především tito špílmachři. Po koronavirové přestávce se nám pak začali světovými výkony předvádět i Hakan Calhanoglu s Franckem Kessiem. Nesmíme zapomínat ani na náš klenot v brance. Gigio Donnarumma i letos dokazuje, že je opravdu neobyčejný. Přeci jen bych ale rád řekl, že v současné chvíli se AC daří především díky parádní týmovosti. Právě teď tým funguje líp než namazanej stroj, jak zpívají Kabáti, což je pro nás po letech, kdy jsme vždy spoléhali na individuality hráčů jako byl naposledy Suso, nebo předním třeba Jeremy Menéz, velmi příjemnou změnou. Trenér Pioli často říká, že jsou týmy, které mají mnohem silnější kádr, než máme my, ale pokud budeme hrát kompatibilně jako tým, můžeme porazit každého.

A když to vezmeme z druhé strany... Kteří hráči zatím zůstávají za očekáváním?

Na takové závěry je asi trochu brzy, ale v nedávném utkání zklamal při premiéře Tatarusanu, který zaskakoval za Donnarummu a bohužel z toho byla první ztráta AC v sezóně, každopádně byl to jeho první zápas v dresu AC, určitě hrála roli i nervozita atd... Nemyslím si, že by momentálně v týmu někdo zůstával za očekáváním, stále jsme teprve na začátku sezóny a všichni hráči se ještě budou moci ukázat. Nyní se hraje prakticky každé tři dny, takže věřím tomu, že nám každý odprezentuje to nejlepšího ze svého umění.

Gianluigi Donnarumma a Hakan Calhanoglu, dva základní stavební kameny týmu, mají před koncem smlouvy. Bude se jednat o jejich prodloužení?

Určitě ano. O Gigiovi už se jedná, během října se už objevovaly zprávy o kontaktech mezi Raiolou a Maldinim. Donna si navíc přeje zůstat v AC i za cenu snížení aktuálního platu. Nevěřím tomu, že by letošní sezóna byla jeho poslední v dresu AC. U Hakana to bude trochu komplikovanější, věřím, že stejně jako Gigio chce v AC zůstat, všem nám připadá spokojený a Milano si zamiloval. Nicméně podle posledních zpráv si Hakan bude přát značné zvýšení platu, což bude muset klub pořádně zvážit a vyhodnotit. Je pravda, že od jarního restartu Serie A je to zřejmě nejlepší playmaker v Itálii, nicméně stále máme v živé paměti, jak tu hrál v předchozích sezónách. Popravdě si ale nemyslím, že Hakana necháme odejít zadarmo, majitelé klubu jsou příliš finančně vyspělí na to, aby si nechali ujít profity z prodeje kvalitního hráče.

Jak se ti celkově líbí práce, kterou v AC dělá trenér Stefano Pioli?

Pioli odvádí v klubu skvělou práci. Na jedné informativní webové stránce o AC, byl před nějakou dobou velmi krásný článek o tom, že po absolutním fiasku s Giampaolem, Rossoneri nepotřebovali žádného extra stratéga, ale psychologa. Někoho, kdo by tým dokázal spojit zevnitř a ukázal klukům cestu. Přesně to se Piolimu podařilo, i když začátek neměl vůbec jednoduchý. V den, kdy byl jmenován trenérem AC, fanoušci zasypali twitter hashtagem #pioliout. Tento hashtag se stal ten den a tuším, že po celý týden, nejpoužívanějším hashtagem na této sociální síti, já osobně jsem tento tag, taktéž tweetnul. (Úsměv) Pioli se ale dokázal vykoupit. Myslím si, že dnes se najde velmi málo fanoušků AC, kteří by zpochybňovali jeho pozitivní dopad. Sami hráči si Stefana moc váží, a to by pro nás mělo být směrodatné.


(Zdroj obrázku: ilmilanista.it)

Klub si prošel nejistým obdobím, byly tam nějaké finanční problémy, změny vedení... Jak je tomu teď? 

Tohle vše už je naštěstí za námi. V roce 2018 tehdejší majitel AC, Yonghong Li dlužil společnosti Elliott Management Corporation 415 milionů euro. Dopadlo to nakonec nejlépe jak mohlo. Paul Signer, výkonný ředitel obchodní společnosti se zhlédl v myšlence vlastnit jeden z nejúspěšnějších fotbalových klubů na světě a nastartovat jej zpět k cestě ke slávě. Elliott tehdy vymazal většinu dluhů společnosti a přinesl určitý kapitál do přestupových období. K finanční stabilitě máme stále daleko, ale to není jen náš problém, dnes je na světě opravdu velmi málo fotbalových klubů, kteří fungují bez dluhu a hospodaří jen s vlastním kapitálem. Nicméně situace je teď více než dobrá, majitelé jsou opravdoví profesionálové ve světě financí, takže jsme ve správných rukách. Řekl bych, že i většina fanoušků oceňuje co pro nás Elliott udělal, a i když se společnost netají cílem zvýšit naši hodnotu co možná nejvíce a pak nás prodat, tak této společnosti bychom měli být vždy vděčni za to, že zachránila náš klub.

Stále jsme jen na začátku sezóny. Myslíš, že letošní AC má na to, aby se po letech porvalo o titul?

Samozřejmě bych si přál, abychom do posledního kola bojovali o prvenství. Každopádně naším cílem v žádném případě není titul, cílem je vrátit se do Ligy mistrů, což znamená skončit nejhůře na čtvrtém místě, nebo vyhrát Evropskou ligu. Zatím to vypadá, že o top čtyřku se budeme skutečně moci porvat, ale cesta je šíleně dlouhá. Řekl bych, že my fanoušci AC jsme teď v tomto hodně pokorní, stejně jako naši hráči jdeme zápas od zápasu, s ničím nespekulujeme a možná se i bojíme popustit uzdu fantazie, protože víme, jakou bolest jsme zažívali v posledních osmi letech, když jsme si rok co rok v hlavě osnovali útok na přední příčky.

Kde je největší slabina a kde naopak největší síla současného AC oproti soupeřům?

Největší síla spočívá rozhodně v týmovosti. Hodně mi současné AC připomíná mušketýry, jdeme zkrátka jeden za všechny a všichni za jednoho. Nebudu ale úplně skromný a řeknu, že naše další neskutečná síla je v tom, že máme Zlatana Ibrahimoviče, pokud máte tohoto člověka v týmu tak prostě není přípustné, aby někdo hrál, nebo trénoval na půl plynu, všichni jedou na sto deset procent. Máme holt fotbalového Boha. Nechci se nikoho dotknout, ale Zlatan má prostě tisíckrát větší vliv na náš tým, než jaký má Cristiano Ronaldo na Juventus. Za slabinu bych pak označil asi nedostatečné pokrytí všech pozic, tím myslím, že například za Francka Kessieho nebo za Zlatana nemáme adekvátní náhradu. Typologicky jsou tito dva hráči v našem týmu absolutním unikátem a ve chvíli, kdy nemohou naskočit do zápasu, tak musíme na hřiště poslat úplně jiný typ hráče. Určité slabiny pak mají i někteří hráči, ale ve chvíli, kdy jsme první jak v Serii A, tak v tabulce Evropské ligy, nechci kritizovat.


(Zdroj obrázku: Goal.com)

AC má za sebou po mnoha letech střet s českým týmem. Jak jsi zápas se Spartou vnímal?

Šance, že nám los přiřadí český tým, byla letos opravdu obrovská. Nakonec to tak opravdu dopadlo a my můžeme být asi jen naštvaní, neboť na zápas na Letné pravděpodobně nebudou připuštěni žádní fanoušci. Já osobně jsem moc rád za to, jak jsme se předvedli v prvním vzájemném utkání, které jsme vyhráli 3:0. Zajímavostí v tomto zápase bylo, že jsme vyhráli díky brankám třech hráčů, kteří jsou narozeni v roce 1999, stali jsem se tak prvním týmem v evropských pohárech, kterému se něco takového podařilo. Měl jsem strach, že k tomu kluci přistoupí moc ležérně, ale nakonec se tomu postavili profesionálně a já tak nemusím chodit kanálem. Uvidíme, co po utkání v prosinci.

A otázka na závěr... Léta si čteme o tom, jak se AC vrací zpět na vrchol a pak přijde pád. Teď to vypadá zatím nejnadějněji za poslední roky. Jak moc věříš tomu, že AC v dalších letech opět budeme pravidelně vídat v boji o titul a hrát zápasy Ligy mistrů?

Pravda, prakticky už od nějakého roku 2014 se před každou sezónou vyhlašovala jízda za comebackem, což nikdy nedopadlo a většinou to byla jen ostuda jako Brno. Letos se paradoxně před sezónou žádný hon na přední příčky nevyhlašoval. Všichni v Milanellu k sezóně od prvního dne přistupují velmi pokorně. Všichni hráči i členové realizačního týmu odmítají, že bychom byli adepty na titul, a to je dobře, letos máme konečně čistou hlavu a soustředíme se jen na následující zápas. Věřím, že letos najdeme směr, ve kterém budeme pokračovat i v dalších sezónách, a že do situace, ve které jsme byli v posledních letech, se už nevrátíme. Zajímavé bude sledovat, jak se AC vypořádá s tím, až se Zlatan rozhodne skončit s fotbalem, ale věřím tomu, že to bude až za dlouhou dobu a do té doby Ibra v AC vypěstuje své nástupce. Světe neboj se, AC Milan se vrací.

 

Děkujeme za obsáhlý rozhovor! Pokud vás zajímá dění kolem AC Milan, rozhodně sledujte stránku AC Milan CZ/SK! :)


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

97.9%




NovějšíCo byste měli sledovat - Svět rozhodčích
StaršíBlog: Eran Zahavi - nový tahoun PSV?