Výhledy Slavie do Ligy Mistrů

Celý národ po konci léta a kvalifikační části do evropských pohárů nyní upírá svůj zrak na pražskou Slavii. Sešívaným se podařilo přejít poslední předkolo před skupinovou částí a porazit rumunskou Kluž dvakrát 1:0 po gólech Lukáše Masopusta venku a Honzy Bořila doma. Po zaslouženém a poctivě vybojovaném dvojzápase byla českým mistrům vylosována Wesleym Sneijderem a Petrem Čechem skupina F, přezdívaná také jako skupina smrti, kde narazí na FC Barcelonu, Borussii Dortmund a Inter Milán.

 

Ačkoliv vedení pražského celku neprodleně po konci sezóny veřejně oznámilo, že nemají v plánu výrazně měnit kádr, když se na soupisku podíváme nyní, nemůžeme říct, že to tak dopadlo.

Tým opustila stálice afrických stoperů Simon Deli a Michael Ngadeu, a to i přes veškerou snahu o udržení předsedou Jaroslavem Tvrdíkem, který o celé situaci nepřetržitě informoval na svém twitterovém profilu.

Moc nerozumím nastavování výkupních klauzulí ve Slavii. Obránci odešli dohromady za pouhých 7 mil. eur, což se nejen mně zdá jako směšná cena i kdyby to byla částka za jednoho ze zmíněné dvojice, vzhledem k výkonům hlavně z minulé sezóny, kde v české lize neměli konkurenci a na evropské scéně předváděli taktéž solidní výkony.

Moc nerozumím ani cílové destinaci v podobě belgické ligy, ale o tom už vedení Slavie rozhodovat nemohlo. Co jsem se dočetl, šlo hlavně o rodinné důvody a taky kvůli jazykovému domácímu prostředí. (Což je zrovna u Simona škoda, když uměl tak hezky česky :D )

Odešel také Miroslav Stoch za 1,5 mil. eur k řeckému mistrovi PAOKu, který z pohárů vypadl v předkole Evropské ligy se Slovanem Bratislava, a Jaromír Zmrhal, který posílil nováčka v italské první lize Bresciu za 3,75 mil. eur. 

A nakonec nejčerstvější odchod Alexe Krále do ruského Spartaku Moskva za 12 mil. eur, což je z pohledu Slavie částka, která se za jednadvacetiletého hráče, který byl v týmu sotva půl roku, neodmítá. Z pohledu Alexe mi to ale už jako neodmítnutelná nabídka nepřijde, klub je sice podle koeficientu UEFA v šesté nejlepší lize v Evropě, ale nehraje letos žádný evropský pohár.

Na hostování odešli do Jablonce mladí ofenzivní univerzálové Jan Matoušek a Jan Sýkora, do Liberce Alexandru Baluta, hned po jeho vynechání na soupisce do Ligy Mistrů.

Podle vlastních slov Jaroslava Tvrdíka, je největší letní posilou klubu udržení Tomáše Součka, na kterého přišlo několik tučných nabídek z východu, které však všechny smetl ze stolu. Další „superposilou“ je rumunský ofenzivní záložník Nicolae Stanciu, který přišel za 4 mil. eur ze Saudské Arábie, přesněji z klubu Al-Ahli Jeddah, který rok zpátky odkoupil Nica od pražského rivala – Sparty za 10 mil. eur.

Jako náhrada do středu obrany přišel David Hovorka z Jablonce za 1,2 mil. eur, který zatím předčil všechna očekávání a působí spolehlivě – mimochodem, pro lidi, kteří nesledují českou ligu, chci zmínit, že před Jabloncem hrál také ve Spartě.

Aby Slavia stihla hrát na všech třech frontách, na rozšíření kádru pořídila na pravého beka – Tomáše Holeše z Jablonce za 1,6 mil. eur, defenzivního univerzála Laca Takacse z Mladé Boleslavi na půlroční hostování s nepovinnou opcí a ofenzivní univerzály – Lukáše Provoda z Plzně, který byl momentálně na hostování v Českých Budějovicích, za 770 tisíc eur a Jakuba Horu z Teplic, taktéž na půlroční hostování s nepovinnou opcí, který se jako jediný z posil ale nedostal do soupisky pro Ligu mistrů.

 

Slavii čeká asi největší výzva ve své novodobé historii, podle novinářů dostala nejtěžší skupinu v LM, jakou kdy český klub dostal. Teprve podruhé se klub dostal do skupinové fáze nejobtížnější fotbalové soutěže světa a podle toho taky skupina vypadá. Jakožto poslednímu českému zástupci v evropských pohárech Slavii fandím a po loňských výkonech věřím na 4 překvapivé body na konci podzimní části.

 

Co si myslíte o přestupech Slavie vy? Jakou dáváte šanci Slavii v LM? Věříte jí nebo ji zatracujete jako zbytek fotbalového světa?

Dejte mi vědět do komentářů a já na vaše názory rád zareaguji. 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

88.5%




NovějšíFotbalgolf – zábava, kterou se vyplatí vyzkoušet
StaršíCoutinho v Bayernu