Přestupové okno Atletica Madrid

Aktuální letní přestupové období opravdu zasáhlo do struktury týmu Atletica Madrid, což nebývá tradicí tohoto klubu. Pravidelně klub příliš nemíchá s kádrem a změny se týkají tak maximálně tří hráčů za jedno přestupové období.

Vedení Atletica by se určitě nebránilo pokračování této strategie, ovšem když vám odejdou lídři jak útoku (Antoine Griezmann), tak obrany (Diego Godín), nemůžete to ignorovat. Ztráta těchto dvou klubových hvězd značně zamává s herními plány stratéga Simeoneho, který celé své působení upřednostňuje defenzivní styl fotbalu. Godín i Griezmann byli ideální hráči do Simeoneho sestavy, Godín s přehledem dirigoval obranou linii, zatímco Antoine se po každém zmařeném útoku okamžitě vracel a snažil se zabránit protiútoku. Bezpochyby oba pracovití hráči, které by chtěl každý kouč na světě.

To ovšem k odchodům není vše, velkou ránu celek argentinského stratéga obdržel taky na postu defenzivního záložníka, když obhájce Premier league – Manchester City vykoupil ze smlouvy třiadvacetiletého talenta Rodriho, jenž byl v Atleticu teprve první sezónu. Pep si ho pravděpodobně přivedl jako náhradu za stárnoucího Fernardinha, který sice podává pořád nejlepší výkony na svém postu, avšak je o celých jedenáct let starší než jeho nový španělský kolega. Uvidíme, kdo bude mít v týmu větší minutáž následující sezónu a zda se Rodri zvládne už protlačit do základu.

Klub taktéž opouští krajní beci – Lucas Hernandez, kterého vykoupil Bayern za rekordní sumu a chce na něm postavit obranu svého nově přestavěného a omlazeného celku – Filipe Luis, kterému skončila v klubu smlouva stejně jako již zmíněnému bývalému kapitánovi týmu Diegu Godínovi a odešel zdarma do Flamenga – jinak na tom není ani dlouholetá opora Juanfran, který sice už potvrdil odchod, ale je stále bez angažmá. Mladý křídelník Gelson Martins přeměňuje svoje hostování v Monacu za trvalý přestup v hodnotě 30 mil. eur.

Tolik k odchodům, za které Atletico v celku získalo dohromady 311 mil. eur.

 

Teď k nákupům – jak už všichni určitě víte, Atletico pořídilo za neuvěřitelných 126 mil. eur. devatenáctiletého talenta z Benficy Joao Felixe, který má být přímá náhrada za Griezmanna, jenom je ještě o 6 mil. eur. dražší. Docela slušné na někoho, kdo vloni odehrál teprve svou první sezónu v nejvyšší mužské kategorii. Tím ovšem nechci zpochybňovat jeho kvality a talent, jenom mě udivuje riziko, které je schopný španělský velkoklub podstoupit. Kolik takových „přehypovaných“ hráčů už vyhořelo na lusknutí prstu. Já mu ale fandím a doufám, že svůj potenciál naplní a jak se říká - neusne na vavřínech.

Na opačnou stranu Madridu směřuje taky mladý defenzivní záložník Llorente, který byl v Bílém baletu takřka nevytížený a přechází relativně za levno k městskému rivalovi. Marcosovi jsem fandil už v Realu, ovšem jak už to tak bývá u nejlepších týmů světa, je tam pro neověřené a nezkušené hráče velký přetlak a tak jsem za tenhle přestup rád a doufám, že se mu minutáž rapidně zvedne a ukáže se v tom nejlepším světle.

Díru uprostřed obrany se bude pokoušet zalepit nadějný stoper Mario Hermoso, jenž má již zkušenosti se španělskou nejvyšší ligou a za 25 mil. eur přichází z Espanyolu. Podle mě má na to dělat Gimenezovi adekvátního parťáka ve středu obrany a časem nahradit i takovou zeď jako byl Godín.

S tímto úkolem mu budou pomáhat Kieran Trippier ze Spurs za pouze 20 mil. eur, což osobně hodnotím jako super přestup v poměru cena/kvalita. Ale určitě nemůžu pochválit příchod třicetiletého stopera Felipeho z Porta za 20 mil. eur., který absolutně nechápu a jediné možné vysvětlení nacházím v panické náhradě za Godína dva dny po jeho odchodu.

A nakonec se k týmu připojí bývalý kapitán Porta Héctor Herrera, kterému v portugalském vicemistrovském klubu vypršela smlouva a tak za něj Atletico nemuselo nic platit - sympatický podpis do středu zálohy. Ještě musím zmínit, že se Alvarovi Moratovi prodloužilo hostování o další sezónu, na jejíž konci bude muset Atletico uhradit Chelsea 56 mil. eur. za trvalý přestup neboli za povinnou obci. No, k tomu se raději vyjadřovat nebudu, ale myslím, že všichni máme takové tušení jak to dopadne. Pro dobro Atletica doufám, že se mýlím a nebudou to pro ně jen vyhozené peníze.

Za příchody utratilo Atletico se vším všudy zatím 243 mil. eur (když nepočítáme Moratu).

 

A jak hodnotíte toto přestupové období vy? Mělo by Atletico ještě posílit a jestli ano, tak kde? A myslíte si, že opravdu ještě někoho přivedou?

Podělte se o Váš názor v komentářích.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

89.4%




NovějšíBlog: Ostravská krize pod lupou
StaršíRecenze filmu: Rebel, hrdina, podvodník, Bůh - Diego Maradona