Blog: Slávista Stanciu...

Událostí včerejšího dne byl potvrzený přestup Nicolae Stanciua do Slavie. Dlouho se o tom mluvilo, včera se to stalo skutečností. Jaký na to máte názor?

Já moc nevím, co si o tom celkově myslet... Rumunský záložník ze sebe udělal vola, na jehož porážku by ráda přihlížela většina příznivců Sparty. Tohle se nedělá... Pamatuji na vyjádření o tom, že neodejde ze Sparty dokud s ní něco nevyhraje, hodně fandů Sparty mu to pak předhazovalo, někteří mu měli odchod za zlý, ale většina ho myslím chápala a spíš mu děkovala za to, co ve Spartě odehrál. Po odchodu říkal, jak to bylo těžké, že Sparta bude navždy v jeho srdci a bude jí přát jen to nejlepší... Když se nad tím zamyslíte, v podstatě skoro všechna jeho větší vyjádření ohledně budoucnosti byla s odstupem času smetena jeho činy. Nejsem fanouškem Sparty ani Slavie, ale tohle se mi nelíbí, ještě třeba loni v létě na mě působil jako sympaťák, teď se mi jeví jako buď falešný nebo hloupý člověk, co to nemá v hlavě uspořádané.

Když se nad tím zamyslím fotbalově... Pro Slavii je to dle mého názoru skvělý přestup. Kvalitativně bych Stanciua bez přemýšlení zařadil mezi tři nejlepší hráče naší ligy, má v sobě něco geniálního, co třeba měl i odcházející Stoch, může Slavii přinést něco víc. Možná je to trochu risk, Slavia funguje dobře a takový výrazný kontroverzní přestup by jí mohl i uškodit, ale v tomhle bych věřil Trpišovskému, který by jej v případě problémů či ztráty formy nestavěl. Navíc věřím i kvalitě samotného hráče, který v herně lépe fungujícím týmu možná bude mít o to lepší podmínky zazářit. 

Nevím moc, jak to vzít z pohledu samotného hráče. Chápu, že Prahu už zná a Sparta o jeho návrat asi nestála (respektive jsem o tom nečetl). V Česku se mu dařilo a Slavia je navíc v současnosti našim nejlepším týmem, klidně by si v jejím dresu mohl zahrát Ligu mistrů. Možná si vůbec neuvědomil rivalitu, možná je mu to úplně jedno, stejně jako případná nenávist fanoušků. Pokud je s tímto v pohodě a vyrovná se s tím, že minimálně další měsíce bude i vzhledem k četnosti Sparťanů pravděpodobně vůbec nejméně oblíbeným (nebo nejvíce nesnášeným?) hráčem ligy, fotbalově by to pro něj mohl být posun vpřed.


(Zdroj obrázku: iDnes.cz)

Kdo na tom momentálně nejvíce vydělává, to jsou fanoušci Slávie, kteří si v diskuzích užívají vzteku příznivců rivala. Spartě se navíc vrací i některé dobré věci, ke kterým byl Stanciu použit. Často připomínaná je skladba písničkáře Pokáče, který pro Spartu v minulé sezóně složil píseň "Chtěl bych být jako Nicolae Stanciu", kde mimojiné zpívá i o tom, jak je Rumun skvělým člověkem. Docela živě si umím představit, že právě při derby slávistický kotel spustí tuhle píseň, aby ještě více rozpálil příznivce druhého týmu.

Kontroverzní přestup, o kterém se bude ještě nějakou dobu mluvit, nenávist Sparťanů nejspíš sám hráč ještě pocítí, minimálně při derby se dá čekat, že bude vypískán. Pokud to však ustojí a naváže na své výkony ze Sparty, nejspíš může být pro Slavii skvělou posilou a trochu paradoxně i on sám se tam může cítit herně lépe. To ale ukáže až čas.

Můj názor už znáte. Jaký je ten váš? Budu rád, když se o něj podělíte v komentářích níže :)


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

80.1%




NovějšíBlog: Jak se náhodou dostanete na zápas o třetí místo Mistrovství světa
StaršíRecenze: Já jsem Zlatan Ibrahimović