Fantasy Premier League s Kopačákem

Hráváte fantasy hry a zapojíte se i do další sezóny Premier League na oficiálním webu soutěže? Hrejte také s námi!

Přihlašovací heslo do miniligy je: 2719289-621350

Co je fantasy fotbal?

Ve zkratce... Je to hra ve vašem webovém prohlížeči, kde skládáte tým z určitého počtu hráčů a na základě toho, jak se vybraným hráčům daří ve skutečnosti (dávají góly, udrží čisté konto apod.), tak získáváte body. Každý hráč má určitou hodnotu, typicky lepší a hlavně ofenzivnější hráči stojí více. Na začátku má každý základní rozpočet, který může použít na sestavování týmu. Těžko tak složíte tým jen z těch největších hvězd, protože na ně jednoduše nebudete mít dostatek peněz. Musíte tak dělat kompromisy a porozhlédnout se po hráčích z menších klubů.

Co přináší tahle konkrétní fantasy hra?

Jsou a byly verze fantasy her, v nichž se skládala sestava jedenácti hráčů jednotlivě na každé kolo. Tahle Premier League fantasy je však jiná, probíhá celou sezónu a pokud chcete být úspěšní, nemůžete po každém kole změnit kompletně tým. Během každého kola máte k dispozici pouze jednu volnou změnu, pokud ji nevyužijete, další kolo můžete změnit bez postihu dva hráče. Můžete klidně změnit více hráčů, to pak ale dostanete zmíněný postih, což znamená, že za každého hráče nad volný počet změn budete mít v příštím kole čtyřbodovou penalizaci. Někdy se to z dlouhodobého hlediska vyplatí (třeba máte příliš zraněných hráčů), jindy ne, to je ale na vaší úvaze :) 

Volných změn sice moc není, váš tým se ale neskládá jen z jedenácti jmen, ale z patnácti. Na každé kolo pak nastavujete svou jedenáctku, jejichž body se budou do celkového počtu počítat. Pokud některý vybraný hráč nebude hrát, počítají se body, které získal hráč na střídačce.

Důležitou roli hraje volba kapitána, jehož body se násobí dvakrát. V této "fantě" volíte i jeho zástupce pro případ, že by zvolený kapitán dané kolo nehrál ani minutu. 

K dispozici máte také nějaké bonusy, které můžete během sezóny využít, každý však jen jednou. "Triple Captain" ztrojnásobí na dané kolo body kapitána, "Free Hit" vám umožní na jedno kolo změnit bez postihu sestavu, po jeho konci jsou však vaši bývalí hráči zase zpět, "Bench Boost" počítá body všech patnácti hráčů v týmu. 

Výše jsem psal o omezených volných změnách... Dvakrát za sezónu (v každé polovině jednou) můžete využít divokou kartu, která vám umožní provést bez penalizace libovolný počet změn. S tímto radím opatrně. Tímto krokem si většinou nevolíte sestavu jen na další kolo, ale skládáte tým, se kterým budete několik dalších kol s menšími změnami fungovat. 

Cena hráčů se mění v závislosti na zájmu ostatních fantasy "trenérů". Pokud se některému hráči daří, kupuje jej do svého týmu více "trenérů" a jemu roste cena. Vy jej pak můžete prodat a třeba na hráči vydělat. Pokud se dobrý hráč zraní, dá se očekávat, že jeho hodnota půjde dolů a tím pádem dostanete méně za přípaný prodej a nemůžete pak sehnat tak drahé posily. 

 

No, nebudu to natahovat, snažil jsem se popsat vše důležité... Pokud se rozhodnete to zkusit, doporučuji přečíst pravidla (jsou v angličtině, stejně jako celá hra), abyste věděli za co se dávají body, a jak některé věci fungují. Není to nic složitého, když se to nedozvíte hned, časem to pochopíte :) 

Ať už začínáte nebo hrajete několikátou sezónu, můžete se přidat do výše uvedené miniligy a změřit tak síly s dalšími "trenéry". Hodně zdaru! :) 

NovějšíHokejové kvízy, tenisové kvízy, kvízy na zeměpis, politiku...
StaršíTrenérská sinusoida v Chelsea